Pierniczki świąteczne

napisał/a: gugu 2010-12-08 19:47
3 szklanki mąki pszennej
250 g miodu
75 g margaryny
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do pierników
10 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę, miód i cukier roztopić w rondlu. Pozostawić do wystudzenia. Mąkę połączyć z proszkiem i przyprawą do piernika, wymieszać z jajkiem, dodać do masy miodowej. Zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny. Ciasto rozwałkować na ciasto o grubości 0,5cm i foremką wyciąć ciastka. Pierniczki ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Udekorować według uznania.

[ATTACH]37213[/ATTACH]
wiecej przepisow na http://http://mojakuchnia-gugu.blogspot.com/
napisał/a: emila3000 2010-12-09 00:25
ale chyba to pierniki do dekoracji? bo raczej nie jadalne jak na margarynie :rolleyes:
napisał/a: gugu 2010-12-09 10:48
Ja używam Kasi lub Delmy i co roku wychodzą pyszne i kruche