Pierogi
napisał/a:
ABCKuchni_pl
2012-03-02 13:53
Robiliscie pierogi ze szpiankiem???? Bardzo dobre. polecam. Do pierożków mozna zrobić sos majonezowo czosnkowy. Smaczne i zdrowe. Czosnek, szpinak:)
napisał/a:
tojapolka
2012-03-28 11:54
Owszwem jadłam ze szpinakiem i to podsmażane na masełku.Palce lizać.
napisał/a:
muffin1
2012-03-28 14:16
dobra wy o nadzieniach a ja-poczatkująca - pytam o sprawdzony pzepis na ciasto do wszelkiej maści pierogów
napisał/a:
kasia_b
2012-03-28 14:43
muffin, dla mnie najlepszy skład to
mąka
szczypta soli
mocno ciepła woda
1-2 łyżki oleju
proporcje wg tego ile chcemy zrobić ciasta, wiadomo najpierw mąka i sól i dodajemy wodę tyle ile zabierze - najlepiej widelcem na początek bo woda prawie wrzątek jak zajmie woda wszystko dodać olej i wyrabiać ciasta aż będzie gładkie, a podczas rozwałkowywania kolejnych partii pozostałe ciasto trzymać w woreczku to nie będzie wysychać
mąka
szczypta soli
mocno ciepła woda
1-2 łyżki oleju
proporcje wg tego ile chcemy zrobić ciasta, wiadomo najpierw mąka i sól i dodajemy wodę tyle ile zabierze - najlepiej widelcem na początek bo woda prawie wrzątek jak zajmie woda wszystko dodać olej i wyrabiać ciasta aż będzie gładkie, a podczas rozwałkowywania kolejnych partii pozostałe ciasto trzymać w woreczku to nie będzie wysychać
napisał/a:
muffin1
2012-03-28 14:48
kasia_b, dzieki
a powiedzcie mi jeszcze: jakies rady? zeby sie nie rozwalalo w wodzie czy cos? jakies inne sposoby przydządzania na słono (np ruskie) niz na słodko? (np. z jabłkami, jagodami)
a powiedzcie mi jeszcze: jakies rady? zeby sie nie rozwalalo w wodzie czy cos? jakies inne sposoby przydządzania na słono (np ruskie) niz na słodko? (np. z jabłkami, jagodami)
napisał/a:
kasia_b
2012-03-28 18:33
muffinku, mój kochany
aby pierogi się nie rozklejały trzeba uważniej sklejać tak aby farsz nie dostał się między falbanki bo wtedy się rozklejają, pierogi owocowe lepiej robić farsz bez cukry bo wtedy łatwiej ugotować a jak za mało słodkie to posypać cukrem w czasie jedzenia,
na słono to można:
* ruskie
* z obgotowaną kapustą kiszoną i mięskiem bądź jakimiś grzybami
* ze szpinakiem i białym serem
* z kaszą gryczaną i białym serem tzw. lubelskie
* kiedyś widziałam z kaszą jaglaną ale nie jadłam
na słodko:
* z jagodami
* truskawkami
* z samym białym serem farsz na słodko można np. dodać rodzynek
tyle co mi się kojarzy
aby pierogi się nie rozklejały trzeba uważniej sklejać tak aby farsz nie dostał się między falbanki bo wtedy się rozklejają, pierogi owocowe lepiej robić farsz bez cukry bo wtedy łatwiej ugotować a jak za mało słodkie to posypać cukrem w czasie jedzenia,
na słono to można:
* ruskie
* z obgotowaną kapustą kiszoną i mięskiem bądź jakimiś grzybami
* ze szpinakiem i białym serem
* z kaszą gryczaną i białym serem tzw. lubelskie
* kiedyś widziałam z kaszą jaglaną ale nie jadłam
na słodko:
* z jagodami
* truskawkami
* z samym białym serem farsz na słodko można np. dodać rodzynek
tyle co mi się kojarzy
napisał/a:
Karolinka_U
2012-03-28 18:46
To jeszcze takie
Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem:
1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę
250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego)
pół kostki sera feta
szczypta gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
kilka listków posiekanej mięty
świeżo mielony pieprz czarny
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki.
Farsz z łososiem i ricottą:
350 g filetów świeżego łososia
350 g łososia wędzonego
80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)
1 jajko
około 5 łyżek tartego parmezanu
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu.
Farsz z gruszką i gorgonzolą
2 duże gruszki
50 g sera z niebieską pleśnią
1 pełna szklanka utartego parmezanu
1 łyżka bułki tartej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.
Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem:
1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę
250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego)
pół kostki sera feta
szczypta gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
kilka listków posiekanej mięty
świeżo mielony pieprz czarny
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki.
Farsz z łososiem i ricottą:
350 g filetów świeżego łososia
350 g łososia wędzonego
80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)
1 jajko
około 5 łyżek tartego parmezanu
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu.
Farsz z gruszką i gorgonzolą
2 duże gruszki
50 g sera z niebieską pleśnią
1 pełna szklanka utartego parmezanu
1 łyżka bułki tartej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.
napisał/a:
kasia_b
2012-03-28 21:08
Karolinka_U, które jadłaś??
napisał/a:
Karolinka_U
2012-03-29 07:23
wszystkie
napisał/a:
Misiaq
2012-03-29 09:57
Karolinka_U, to są pierogi z tego programu TVN o gotowaniu? Bo kojarzę, ze tam kiedyś takie były
napisał/a:
Karolinka_U
2012-03-29 10:48
tak z "Ugotowanych"