Pierogi

napisał/a: ABCKuchni_pl 2012-03-02 13:53
Robiliscie pierogi ze szpiankiem???? Bardzo dobre. polecam. Do pierożków mozna zrobić sos majonezowo czosnkowy. Smaczne i zdrowe. Czosnek, szpinak:)
napisał/a: tojapolka 2012-03-28 11:54
Owszwem jadłam ze szpinakiem i to podsmażane na masełku.Palce lizać.
napisał/a: muffin1 2012-03-28 14:16
dobra wy o nadzieniach a ja-poczatkująca - pytam o sprawdzony pzepis na ciasto do wszelkiej maści pierogów
napisał/a: kasia_b 2012-03-28 14:43
muffin, dla mnie najlepszy skład to
mąka
szczypta soli
mocno ciepła woda
1-2 łyżki oleju

proporcje wg tego ile chcemy zrobić ciasta, wiadomo najpierw mąka i sól i dodajemy wodę tyle ile zabierze - najlepiej widelcem na początek bo woda prawie wrzątek jak zajmie woda wszystko dodać olej i wyrabiać ciasta aż będzie gładkie, a podczas rozwałkowywania kolejnych partii pozostałe ciasto trzymać w woreczku to nie będzie wysychać
napisał/a: muffin1 2012-03-28 14:48
kasia_b, dzieki
a powiedzcie mi jeszcze: jakies rady? zeby sie nie rozwalalo w wodzie czy cos? jakies inne sposoby przydządzania na słono (np ruskie) niz na słodko? (np. z jabłkami, jagodami)
napisał/a: kasia_b 2012-03-28 18:33
muffinku, mój kochany
aby pierogi się nie rozklejały trzeba uważniej sklejać tak aby farsz nie dostał się między falbanki bo wtedy się rozklejają, pierogi owocowe lepiej robić farsz bez cukry bo wtedy łatwiej ugotować a jak za mało słodkie to posypać cukrem w czasie jedzenia,

na słono to można:
* ruskie
* z obgotowaną kapustą kiszoną i mięskiem bądź jakimiś grzybami
* ze szpinakiem i białym serem
* z kaszą gryczaną i białym serem tzw. lubelskie
* kiedyś widziałam z kaszą jaglaną ale nie jadłam

na słodko:
* z jagodami
* truskawkami
* z samym białym serem farsz na słodko można np. dodać rodzynek

tyle co mi się kojarzy
napisał/a: Karolinka_U 2012-03-28 18:46
To jeszcze takie

Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem:

1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę

250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego)

pół kostki sera feta

szczypta gałki muszkatołowej

1 ząbek czosnku

kilka listków posiekanej mięty

świeżo mielony pieprz czarny

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki.

Farsz z łososiem i ricottą:

350 g filetów świeżego łososia

350 g łososia wędzonego

80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)
1 jajko

około 5 łyżek tartego parmezanu

2 łyżki posiekanego koperku

sól, pieprz do smaku

Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu.


Farsz z gruszką i gorgonzolą

2 duże gruszki

50 g sera z niebieską pleśnią

1 pełna szklanka utartego parmezanu

1 łyżka bułki tartej

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.
napisał/a: kasia_b 2012-03-28 21:08
Karolinka_U, które jadłaś??
napisał/a: Karolinka_U 2012-03-29 07:23
kasia_b napisal(a):Karolinka_U, które jadłaś??
wszystkie
napisał/a: Misiaq 2012-03-29 09:57
Karolinka_U, to są pierogi z tego programu TVN o gotowaniu? Bo kojarzę, ze tam kiedyś takie były
napisał/a: Karolinka_U 2012-03-29 10:48
Misiaq napisal(a):Karolinka_U, to są pierogi z tego programu TVN o gotowaniu?
tak z "Ugotowanych"