Pizza

napisał/a: januska 2015-01-21 23:39
Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):

1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 25 g świeżych
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn).
Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.

Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.

Podawać gorącą.

Smacznego :)
napisał/a: albert7000 2015-02-10 16:35
Jeżeli zapraszasz gości albo poprostu masz ochotę na świeżą, domową pizzę ten przepis jest dla ciebie. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a przygotowanie z pieczeniem zajmie nicałe 40 minut.
Potrzebne ci będą :
- 20g drożdży
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/8 l. wody
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka ketchupu, 80 g koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Farsz:
- cebula
- pieczarki
- sól, pieprz
- ser

Rozdrobnij drożdże i dodaj cukru, wodę i trochę mąki. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąki, sól, oregano i 2 łyżki oliwy. Wyrób sprężyste ciasto i pozostaw aż wyrośnie.

Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj je na okrągłe placki. Ułóż je na wysmarowanych tłuszczem blachach. Przecier wymieszaj z ketchupem, rozgniecionym czosnkiem, pietruszką i posmaruj nim placki.

Podduś farsz i przypraw do smaku. otem wyłóż go na pizzę, posyp serem i lekko skrop oliwą. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut w temperaturze 225 stopni.
napisał/a: kkowalskaa 2015-02-10 17:31
Ja tam uważam, że domowa pizza najlepsza! ;) Sama często robię i domownicy jedzą, aż im się uszy trzęsą! ;) Przepis prosty, bo trochę mąki, jajko, pół margaryny, sól i drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Oczywiście wszystkiego "na oko" :D Całość zagniatam i bez odstawiania do wyrośnięcia dodaję ulubione składniki, ser i do piekarnika! Pyyycha! ;)
napisał/a: niszka5 2015-02-11 13:39
Składniki ciasta do pizzy

półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki letniej przegotowanej wody
dwie łyżki oleju roślinnego
3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

pizza-ciasto-rosnie

Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
napisał/a: stanos 2015-02-16 17:52
Margherita . ;)
Masz przepis :
Pizza margherita - składniki

1/2 kg mąki
1/2 kostki drożdży
1 szklanka letniej wody
mała płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
przyprawa do pizzy
keczup łagodny
koncentrat pomidorowy
ser
zioła prowansalskie.
Pizza margherita - sposób przygotowania

Drożdże, troszkę soli, cukier i 1/2 wody wymieszać. Odstawić na jakieś 10-15 minut. Następnie do miski wsypać mąkę, sól, wlać drożdże i resztę wody i wyrobić ciasto. Nie dolewać wody, bo ciasto będzie twarde, ewentualnie wsypywać tylko mąkę. Po wyrobieniu ciasto na blachę, posmarować mieszanką keczupu z koncentratem i posypać serem. Piec w temperaturze 220°C przez 8-15 minut.
napisał/a: zimorrodek 2015-02-17 01:04
Pizza domowa pycha, najlepiej cieniutka, czyt. choć podobno to karygodne ale ja tak lubię rozwałkuj ciasto i wtedy nie urośnie zbyt duże. Dobra rada brytfankę posmaruj masłem albo margaryną pizza tak się przypiecze jak w piecu .
napisał/a: estera33 2015-02-17 20:26
Ciasto na pizzę - niezawodne
Składniki

30 dag mąki
pół szkalnki letniej wody
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól, ewentualnie pipeprz , bazylia
3-4 dag drożdży

Etapy przygotowania

1

do miski wsypujemy mąkę, wlewamy letnia wodę i wkruszamy drożdże
2

dodajemy oliwę i przyprawy , zagniatamy ciasto , jeśli trzeba można dodać trochę więcej mąki-ciasto należy wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki
3

przykrywamy ściereczka i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-na ok 20 minut. potem ciasto należy cienko rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( ja używam blachy z piekarnika).
na wierzch położyć dowolne dodatki
4

piec 12 minut w 220 stopniach ( piekarnik z termoobiegiem)
napisał/a: arabelka91 2015-06-19 19:53
Ja kiedyś robiłam pizzę w domu ale ostatnio jakoś nie mam na to czasu. Poza tym odkryłam pizzerię http://www.pizzadominium.pl/ w której można zamówić genialną włoską pizzę. Maja bardzo duży wybór i atrakcyjne ceny. Nie jem co prawda pizzy codziennie ale jak już to lubię zamówić najlepszą.
napisał/a: fince 2015-06-24 15:28
Ja mam 2 lewe ręce w kuchni... W sumie potrafię zrobić tylko takie proste rzeczy, bo wszystko mi sie przypala... Pizze tez probowalam, ale byla niezjadliwa. Tak wiec ja po prostu zamawiam w takiej dobrej pizzeri Caldo (dziewczyny w Krakowie, wyprobujcie), wole zaufac komus kto sie na tym jednak zna :P
napisał/a: moonkaz 2015-06-30 09:28
Ja uwielbiam pizzę ale powiem Wam,że najczęściej chodzimy z meżem do restauracji niż robimy w domu. Nigdy pizza nie wychodziła mi tak dobra jak w lokalu ( może dlatego,żę nie mam odpowiedniego pieca? ).

Tak czy inaczej smaczna pizza jest w Dominium. Jest to sieć, sama wcinam w Warszawie - musiałybyście zobaczyć czy macie te pizzerie w swoich miastach. Szczególnie fajne są ich serie pizzy włoskiej. Z cieniutkim ciastem oraz oryginalnymi dodatkami takimi jak rucola czy szynka parmeńska.
napisał/a: zoffinnka 2015-08-10 07:36
Ja nie nadaję się do robienia pizzy w domu. W ogóle gotowanie i pieczenie nie jest moją mocną stroną. Ja już mam ochotę na pizzę to zamawiam z http://www.pizzadominium.pl/ lub proszę mamę by upiekła. Najlepsza chyba jest ta z Dominium. Ciasto jest idealne, nie za grube ani nie za cienkie. Poza tym sosy sa bardzo smaczne :D
napisał/a: smerfetkaaa8 2015-08-12 09:26
Kiedyś lubiłam pizzę z dominium, ale potem zaczęłam bywać w małych, włoskich bistro i już nigdy nie wrócę do sieciówek.