Placki ziemniaczane
napisał/a:
zuzaz89
2009-06-23 21:34
* 6 dużych ziemniaków
* kilka pieczarek
*1 cebula
* 1-2 jajka
* 3-4 łyżki mąki
*łyżka śmietany
* sól
* pieprz
* olej
wkonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce z cebulą, dodać jajo, mąkę, sól, śmietanę wymieszać, Pieczarki zetrzeć lub drobno pokroić-dodac do masy smażyc na gorącym ogniu, na złoty kolor
* kilka pieczarek
*1 cebula
* 1-2 jajka
* 3-4 łyżki mąki
*łyżka śmietany
* sól
* pieprz
* olej
wkonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce z cebulą, dodać jajo, mąkę, sól, śmietanę wymieszać, Pieczarki zetrzeć lub drobno pokroić-dodac do masy smażyc na gorącym ogniu, na złoty kolor
napisał/a:
errr
2011-04-05 14:25
ma ktoś pomysł na dobry sos do placków?
nic z pomidorami.
Czytałam gdzieś, że może być sos czosnkowy ale nie wyobrażam sobie takiego połączenia. Próbował może ktoś?
nic z pomidorami.
Czytałam gdzieś, że może być sos czosnkowy ale nie wyobrażam sobie takiego połączenia. Próbował może ktoś?
napisał/a:
~gość
2011-04-05 16:32
Może jakiś z papryką?? nie wiem szczerze powiedziawszy :)
Ja jak już to daję zwykłą śmietanę do placków :)
Ja jak już to daję zwykłą śmietanę do placków :)
napisał/a:
Mixonia
2011-04-05 16:36
Może tzatziki? Ja kiedyś jadłam i mi smakowało
napisał/a:
Monini
2011-04-05 18:04
Ja zawsze robię placki, a do tego gulasz, posypuję na wierzchu serem żółtym, mój mąż takie uwielbia
napisał/a:
Mniamek1
2011-04-27 13:49
a ja robię placki ziemniaczane z jabłkami, wersja nieco inna niż standardowa ale równie pyszna polecam :)
napisał/a:
Mixonia
2011-04-27 14:07
Takie po węgiersku
A ja ostatnio jadam placki ze śmietaną i mi smakują.
napisał/a:
~gość
2011-04-27 14:25
spróbujcie kiedyś dodać do zwykłego ciasta na placki ziemniaczane starte dwie duże marchewki. Nie przerażajcie się kolorem i że jej dużo.
Jadłam takie placki w oberży "Zakapior" w Bieszczadach w Polańczyku. Oni tam jeszcze dorzucają przed smażeniem do masy dużo posiekanej natki pietruszki.
Jestem fanką placków ale te sa najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam- najlepsze same ze śmietaną i dużą ilością pieprzu.
[ Dodano: 2011-04-27, 14:27 ]
z czosnkowym nie jadałam , ale może dlatego że wszystko inne jem z czosnkowym i jakoś placki wolę jeść tradycyjnie.
Najlepszy sos to dobra śmietana z solą i pieprzem, ew. natką pietruszki- tylko tyle.
Jadłam takie placki w oberży "Zakapior" w Bieszczadach w Polańczyku. Oni tam jeszcze dorzucają przed smażeniem do masy dużo posiekanej natki pietruszki.
Jestem fanką placków ale te sa najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam- najlepsze same ze śmietaną i dużą ilością pieprzu.
[ Dodano: 2011-04-27, 14:27 ]
z czosnkowym nie jadałam , ale może dlatego że wszystko inne jem z czosnkowym i jakoś placki wolę jeść tradycyjnie.
Najlepszy sos to dobra śmietana z solą i pieprzem, ew. natką pietruszki- tylko tyle.
napisał/a:
MonikaDaria
2011-04-27 14:27
Mięsny albo pieczarkowy najlepsze do placków
napisał/a:
~gość
2011-06-24 14:48
sosik z pieczerkam i piersia z kurczaka, pychotka :))