podwójnie czekoladowe ciasto z zurawiną

napisał/a: kendi 2010-06-10 09:02
ten przepis sama wymyśliłam inspirując sie przepisem na brownie "Julie gotuje"
ten przepis zawsze sie udaje bo ciasto jest tak naprawdę bez pieczenie


Składniki

* 4 duże jajka
* 125 gram gorzkiej czekolady 70% cacao,
* 125 gram białej czekolady,
* 250 gram masła,
* 130 gram mąki
* 100 gram suszonej żurawiny,
* szczypta soli



Etapy przygotowania

podgrzewamy piekarnik do 240 stopni. forme smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki,
czekolady rozpuszczamy osobno jedna z połową ilością masła i druga też.
do każdej z rozpuszczonej czekolady dodajemy dwa roztrzepane jajka.
na koniec dodajemy sól i mąkę (połowa maki do białej części połowa do drugiej)
co masy z ciemna czekoladą dodajemy żurawinę i mieszamy i wlewamy do formy na dno.
białą czekoladę wlewamy na wierzch i wkładamy do piekarnika.
Wyłączamy piekarnik i ciasto zostawiamy tam na minimum 2 godziny *tzn do czasu kiedy piekarnik całkowicie nie ostygnie)
ciasta nie wkładamy do lodówki bo czekoladą z lodówki nie ma smaku
podajemy z żurawiną
napisał/a: beatka950 2010-06-10 16:07
gadulka, wygląda pysznie