Pomidory-co z nich zrobic

napisał/a: samsam 2006-09-13 16:30
Leczo muuuuusi być baaaaardzo ostreeeeee
napisał/a: iza19821 2006-09-13 19:39
tez takie moje wyszlo
napisał/a: Marusia 2006-09-13 20:07
Cieszę się, że smakowało
Ja wolę trochę mniej ostre, więc dodaję tylko trochę słodkiej papryki i czarnego pieprzu. Ale przyprawy to sprawa indywidualna, więc ich nie podawałam w przepisie :)
napisał/a: iza19821 2006-09-14 07:32
Jeszcze raz wielkie dzieki!
napisał/a: Doti 2006-09-20 18:38
Drogie panie
Przekazuje w wasze ręcę przepis:

Sos do spagetti na zimę

2kg cebuli
2kg papryki
4kg pomidorów

Dodać:
1szklanka octu
1/2kg cukru
musztarda -w przepisie jest 2 słoiczki ale ja dodaje do smaku
2 łyżeczki mielonej papryki(słodka+ ostra)
3 łyzki soli
1/2 łyżeczki piprzu mielonego

Paprykę sparzyć, pomidory pokroić i gotować, odparowane przetrzeć. Do przecieru dodać posiekaną cebulę i paprykę. Gotowac ponad godzine i zmiksować. Ponownie zagotować i gorące przekładac do słoików.

Ale drogie panie możecie zrobic to z połowy składników. jak również doprawić po swojemu.
Polecam jest pyszne
napisał/a: nitucha1 2006-09-22 23:41
Znam bardzo fajną zakąskę z pomidorów świetnie nadaje sie do dań z grilla ale nie tylko: pomidory tnie sie na grube plastry, ser żółty ściera na tartce na drobnych oczkach do sera dodaje sie wyciśnięty czosnek (ok. 2-3ząbków) do tego dodaje pieprz sól i miesza sie z majonezem tak aby powstała masa serowo-majonezowa. Taką masę układa się na pomidorach. PYCHOTKA POLECAM I ZYCZę SMACZNEGO :)
napisał/a: ami1 2006-09-23 19:37
Mniam... Na pewno spróbuję
napisał/a: reni123 2007-04-05 10:48
pokroić i posypać cukrem
ja to bardzo lubię
ach rozmarzyłam się a teraz dopiero wiosna, pomidorki drogie i byle jakie...
napisał/a: kasia_b 2007-04-06 19:52
przede wszystkim NIE JEŚĆ -oj chyba jestem tu jedyna, która mózgowych-pomidorów nie jada bleeeeeeee
napisał/a: Kaira86 2007-04-06 21:45
Marusia napisal(a):Przepis na leczo:

przygotować równe ilości:
pomidorów,
cebuli,
papryki czerwonej,
papryki zielonej lub żółtej, (można i taką, i taką)
kiełbasy.

Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju kiełbasę, a następnie dodać resztę składników. Dusić do miękkości, posolić i gotowe :)

odkąd żyję to leczo robiło się z cukini tzn te same składiki co podała Marusia i cukinia do tego
napisał/a: kasia_b 2007-04-06 21:51
ja do lecza dodaję jeszcze ser żółty - najlepiej nalać troszeczkę lecz na talerz na to położyć plasterki sera żółtego i przykryć większą ilością gorącego lecza - ser się ciągnie pycha ....
napisał/a: Kaira86 2007-04-06 21:55
kasia_a napisal(a):najlepiej nalać troszeczkę lecz na talerz na to położyć plasterki sera żółtego i przykryć większą ilością gorącego lecza

o tego jeszcze nie próbowałam,ale jak zacznie się sezon na cukinie to koniecznie wyprubuję bo narobiłam sobie smaka mrrrrrrr