Pomidory faszerowane ryżem ze szpinakiem

napisał/a: dark_salve 2008-09-02 11:04
Składniki na 4 porcje:
- 500g młodego szpinaku
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- pół szklanki ugotowanego ryżu
- 2-3 łyżki śmietany
- 4-5 łyżek startego żółtego sera
- bazylia, sól, pieprz
- 4 duże pomidory (po ok. 200g)

Szpinak przebrać, odciąć korzonki, starannie opłukać, zblanszować przez 5 minut w osolonym wrzątku, aż liście opadną. Dokładnie osączyć i grubo pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła, wymieszać ze szpinakiem. Do farszu domieszać ugotowany na sypko ryż, śmietanę oraz starty żółty ser. Farsz doprawić bazylią, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidory umyć, odkroić górną część i wydrążyć łyżeczką pestki, pozostawiając przy skórce warstwę miąższu. Wydrążone pomidory napełnić nadzieniem. Farsz posypać wiórkami masła i przykryć odciętymi wierzchami. Pomidory ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i zapiekać przez 20-30 minut.

No i oczywiście smacznego :)

napisał/a: tajla 2008-09-02 11:55
dark_salve, mniam. Musze zrobic. tylko ten szpinak...nigdy nie jadłam i nie wiem czy bedzie mi smakował .
Ale reszta pychota
ja podobnie robie ...ale ni epomidory faszerowane tylko papryke
napisał/a: dark_salve 2008-09-02 12:56
tajla, jeśli chodzi o szpinak to Ula robi dobre placki szpinakowe a często w Brennej zamawiamy pizzę na której też jest szpinak.

napisał/a: ~gość 2008-09-02 19:17
dark_salve, musi być pyszne. Uwielbiam szpinak. Wkrótce zrobię ;)
napisał/a: dark_salve 2008-09-03 11:10
polzonka, no to smacznego jak już będzie gotowe :)

napisał/a: tajla 2008-09-03 11:35
dark_salve, to no musze wkoncu go kupic , bo przepisów mam sporo na roznosci ze szpinakiem. MOze mi posmakuje