Produkty bogate w żelazo

napisał/a: Edziolkaa 2011-10-25 00:19
a ja poza dieta zaopatrzam sie w żelazo w postaci suplementu! najlepsze jest chelatowe bo ma najwyzsza przyswajalnosc podobnie jak produkty pochodzenia zwierzecego!! najlepiej jeszcze zeby bylo w kompleksie z wit. C i B , mi lekarz polecil Chelaferr . a jesli chodzi o diete to ja jem duzo warzyw i owocow plus pelno wartosciowe produkty!
napisał/a: marysia8383 2016-09-10 14:16
Produktów bogatych w żelazo jest sporo, ale można także kupić syrop w postaci żelaza, który szybko uzupełnia niedobór. Proponuje http://biowitalni.pl/kobieta/606-liquid-iron-ekologiczne-zelazo-w-plynie-5060003593218.html , gdzie jest ekologiczny i dobry.
napisał/a: smerfetkaaa8 2017-04-10 12:57
Warto robić sobie koktajle ze szpinakiem. Moim zdaniem to najlepszy sposób na wprowadzenie go do jadłospisu.
Like_a_virgi
napisał/a: Like_a_virgi 2017-04-24 22:22
smerfetkaaa8 napisal(a):Warto robić sobie koktajle ze szpinakiem. Moim zdaniem to najlepszy sposób na wprowadzenie go do jadłospisu.


BARDZO DOBRE TEŻ NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, ALBO MAKARON :) ALE SŁABO PRZYSWAJALNE JEST ŻELAZO ZE SZPINAKU. Wątróbka rządzi jak patrze na te wskaźniki, nie wszyscy jednak lubią. ;)
napisał/a: mintu 2017-05-03 17:56
Kiedys nie znosiłam szpinaku, teraz uwielbiam :) Ale trzeba dodać dużo czosnku. Makaron ze szpinakiem jest przepyszny, do tego gorgonzola na przykład i mamy super aromatyczne i zdrowe danie :) Żelazo można też przyswajać w jakims suplemencie sprawdzonym. Tylko trzeba pilnować dawki, zeby nie przesadzić, bo wtedy tez można mieć problem. Ja polecam suplementy w syropie bo lepsze dla żołądka :)
jollasolla
napisał/a: jollasolla 2017-05-10 20:48
mintu napisal(a):Kiedys nie znosiłam szpinaku, teraz uwielbiam :) Ale trzeba dodać dużo czosnku. Makaron ze szpinakiem jest przepyszny, do tego gorgonzola na przykład i mamy super aromatyczne i zdrowe danie :) Żelazo można też przyswajać w jakims suplemencie sprawdzonym. Tylko trzeba pilnować dawki, zeby nie przesadzić, bo wtedy tez można mieć problem. Ja polecam suplementy w syropie bo lepsze dla żołądka :)



Uwielbiam szpinak, ale faktycznie, trzeba uważać, bo można nim zakwasić organizm. Odnośnie suplementów to dobrze sprawdza się biovital, stosuję od dłuższego czasu na wzmocnienie.
Like_a_virgi
napisał/a: Like_a_virgi 2017-05-16 19:09
Zakwaszenie organizmu to słuszna uwaga. Bardoz mało się o tym mówi, wcale mam wrażenie, szpinak, szczaw, są owszem zdrowe, ale nadmiar może zakwasić i mamy poważny problem.
napisał/a: umciaasia 2017-05-25 23:40
jollasolla napisal(a):Uwielbiam szpinak, ale faktycznie, trzeba uważać, bo można nim zakwasić organizm. Odnośnie suplementów to dobrze sprawdza się biovital, stosuję od dłuższego czasu na wzmocnienie.

Dokładnie tak samo jak ze szczawiem. Np podobno przy kamienicy zolciowej trzeba bardzo uważac na szpinak, szczaw itp. Dobrze było by jesć wątróbkę ale mi sie tak samo źle kojarzy jak szpinak :P Wole pić Biovital + żelazo w tabletce. Tylko, że po żelazie w tabletkach czasami boli brzuch a po biovitalu nic nie boli.
napisał/a: emilkesz 2017-05-26 11:56
chyba fasola ma wiele żalaza z tego co wiem?
napisał/a: pięknisia 2017-09-27 23:17
ja np nie potrafię zmusić moich dzieci do jedzenia takiej ilości produktów zwierających żelazo, żeby miały odpowiedni poziom tego minerału w organizmie. Ale na takie problemy jest dicofer, suplement który rozwiązuje problemy z niedoborem żelaza w organizmie
napisał/a: Paula099 2019-07-01 11:46
Ja stosowałam produkt Blueiron. Jest to suplement w formie płynnego żelaza z dodatkiem składników ułatwiających jego wchłanianie. Ma on dobry smak i polecany jest zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Dzięki niemu udało mi się zredukować niedobory żelaza i znacznie poprawić samopoczucie.