Prosty obiad i na szybko
napisał/a:
emig87
2010-07-12 10:53
Składniki:
- filet z kurczaka
- ziemniaki lub chleb
- śmietana "Mizeria" lub ewentualnie połączenie śmietany z maślanką
- pomidory
- pieprz i sól
- olej
- przyprawa Prymat "Kebab Gyros"
Czas przygotowania:
1) Wersja z chlebem ok. 30 minut
2) Wersja z ziemniakami ok. 45 minut
Przygotowanie:
Ziemniaki można ugotować, zrobić frytki, plasterki lub ćwiartki. Co się chce.
Pomidory pokroić, wrzucić do miski. Zalać śmietaną "Mizeria". Dodać pieprz i sól. Wymieszać.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę Prymat, następnie usmażyć. Kostki nie powinny być za duże, żeby dobrze się usmażyły. Smażyć do złocistego koloru.
Zamiast ziemniaków można zjeść z chlebem. Zajmuje to mniej czasu i pracy.
Smacznego!
- filet z kurczaka
- ziemniaki lub chleb
- śmietana "Mizeria" lub ewentualnie połączenie śmietany z maślanką
- pomidory
- pieprz i sól
- olej
- przyprawa Prymat "Kebab Gyros"
Czas przygotowania:
1) Wersja z chlebem ok. 30 minut
2) Wersja z ziemniakami ok. 45 minut
Przygotowanie:
Ziemniaki można ugotować, zrobić frytki, plasterki lub ćwiartki. Co się chce.
Pomidory pokroić, wrzucić do miski. Zalać śmietaną "Mizeria". Dodać pieprz i sól. Wymieszać.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę Prymat, następnie usmażyć. Kostki nie powinny być za duże, żeby dobrze się usmażyły. Smażyć do złocistego koloru.
Zamiast ziemniaków można zjeść z chlebem. Zajmuje to mniej czasu i pracy.
Smacznego!
napisał/a:
~gość
2010-07-12 11:52
wiesz, jesc to musi kazdy :P (podtytul tematu mnie rozbawil)
dlaczego akurat te przyprawy?
poza tym strasznie malo jest napisane jak smazyc tego kurczaka... na oleju? oliwie? tak zeby byl ciutke zamoczony czy moze zeby plywał?
watpie czy uda mi sie upolowac smietane o finezyjnej ;) nazwie "mizeria" ale podejrzewam ze najwyklejsza wystarczy :)
dlaczego akurat te przyprawy?
poza tym strasznie malo jest napisane jak smazyc tego kurczaka... na oleju? oliwie? tak zeby byl ciutke zamoczony czy moze zeby plywał?
watpie czy uda mi sie upolowac smietane o finezyjnej ;) nazwie "mizeria" ale podejrzewam ze najwyklejsza wystarczy :)
napisał/a:
emig87
2010-07-12 11:59
Ponieważ jest to specjalna mieszanka, która wydobywa z tego mięsa największy aromat.
Tak, żeby był ciutkę zamoczony. Chyba, że ktoś lubi jeść tłuszcz.
To jest chyba taka z regionalnej Spółdzielni Mleczarskiej, więc możliwe, że w innych miejscach polski nie ma. Zwykła też może być.
napisał/a:
~gość
2010-07-12 12:10
btw taki obiad to u mnie w domu czesto bywa, wiec w sumie nic odkrywczego sie nie dowiedzialam ;)
pozdrawiam :)
pozdrawiam :)
napisał/a:
Gvalch'ca
2010-07-12 12:22
emig87 smażony kurczak z ziemniakami i pomidorem - baaaaaardzo odkrywcze
napisał/a:
emig87
2010-07-12 12:23
To jest obiad dla tych co nie potrafią gotować.
napisał/a:
~gość
2011-12-01 10:43
Pesto :P
- słoiczek pesto ok 5-6zł - nam starcza na dwa obiady :) pół słoiczka na jeden obiad dla 2 osób
- makaron rurki
my jeszcze łyżeczkę chilli dajemy (mama chili zamarynowała w oleju ;) )
Ugotować makaron, wylać wodę, dodać pół słoiczka pesto, wymieszać, dać na talerze, ewentualnie przystroić świeżymi listami oregano (są do kupienia za 4zł takie w doniczkach) :)
- słoiczek pesto ok 5-6zł - nam starcza na dwa obiady :) pół słoiczka na jeden obiad dla 2 osób
- makaron rurki
my jeszcze łyżeczkę chilli dajemy (mama chili zamarynowała w oleju ;) )
Ugotować makaron, wylać wodę, dodać pół słoiczka pesto, wymieszać, dać na talerze, ewentualnie przystroić świeżymi listami oregano (są do kupienia za 4zł takie w doniczkach) :)
napisał/a:
igmu
2011-12-01 12:39
U nas z szybkich obiadów:
Makaron ze wszelkimi dodatkami :)
Pyszny i "na bogato":
Czas przygotowania: gotowanie makaronu + 10 minut w piekarniku
Składniki:
makaron
boczek wędzony
2xpor
szpinak zamrożony
śmietana
ew. ser do posypania
Ugotować makaron.
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę ( ile kto chce, my preferujemy większą ilość, można kupić od razu pokrojony w kostkę), dodać pokrojony por. W małym garnuszku podsmażyć mrożony szpinak, doprawić solą, pieprzem, dodać śmietany ( można kupić gotowy szpinak z sosem śmietanowym).
Do naczynia żaroodpornego wrzucić makaron, boczek, por - wymieszać dokładnie. Na wierzch wylać sos szpinakowy. Posypać startym serem - ile kto lubi. Wstawić na ok. 10 min do piekarnika - tak aby serek się ładnie stopił :)
W wersji "hard lux" robię własny makaron - wtedy dopiero jest mega! ;)
Klasyczne spaghetti tez daje radę.
Oprócz tego lubię makaron + warzywka z patelni - mój K potrzebuje dodawać do tego pokrojony w kostkę i podsmażony filet z kurczaka.
Szybko robi się też ryby - w środek masełko, pietrucha, cytrynka, trochę soli, trochę pieprzu, do piekarnika na 20-30 minut i zdorwy obiad gotowy :) w tym czassie można usmażyć frytki, żeby cąłkiem zdrowo nie było ;)
Tak w ogole to w kwestii syzbkich i pysznych obiadów polecam książkę Jamiego Olivera - 30 minut w kuchni :) Ja go uwielbiam :)
Makaron ze wszelkimi dodatkami :)
Pyszny i "na bogato":
Czas przygotowania: gotowanie makaronu + 10 minut w piekarniku
Składniki:
makaron
boczek wędzony
2xpor
szpinak zamrożony
śmietana
ew. ser do posypania
Ugotować makaron.
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę ( ile kto chce, my preferujemy większą ilość, można kupić od razu pokrojony w kostkę), dodać pokrojony por. W małym garnuszku podsmażyć mrożony szpinak, doprawić solą, pieprzem, dodać śmietany ( można kupić gotowy szpinak z sosem śmietanowym).
Do naczynia żaroodpornego wrzucić makaron, boczek, por - wymieszać dokładnie. Na wierzch wylać sos szpinakowy. Posypać startym serem - ile kto lubi. Wstawić na ok. 10 min do piekarnika - tak aby serek się ładnie stopił :)
W wersji "hard lux" robię własny makaron - wtedy dopiero jest mega! ;)
Klasyczne spaghetti tez daje radę.
Oprócz tego lubię makaron + warzywka z patelni - mój K potrzebuje dodawać do tego pokrojony w kostkę i podsmażony filet z kurczaka.
Szybko robi się też ryby - w środek masełko, pietrucha, cytrynka, trochę soli, trochę pieprzu, do piekarnika na 20-30 minut i zdorwy obiad gotowy :) w tym czassie można usmażyć frytki, żeby cąłkiem zdrowo nie było ;)
Tak w ogole to w kwestii syzbkich i pysznych obiadów polecam książkę Jamiego Olivera - 30 minut w kuchni :) Ja go uwielbiam :)
napisał/a:
~gość
2011-12-01 14:22
oo przypomniałaś mi o spaghetti z tuńczyka:
-puszka tuńczyka (u nas połowa idzie)
- makaron spaghetti (też połowa opakowania)
Na patelni na oleju podsmażamy tuńczyka, dodajemy sól, bardzo dużo pieprzu - po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu wrzucamy go na patelnię, całość mieszamy, nakładamy na talerze i posypujemy serem
grillowany łosoś
- łosoś dzwonko
- frytki/pieczone ziemniaczki/ziemniaki gotowane
- ulubiona sałatka
Łososia myję, dodaję troszkę soli i pieprzu, kilka kropel oliwy/oleju z pestek winogron. Wymacam dokładnie ;) i wkładam do rozgrzanego grilla (ja mam takiego pochylonego co tłuszcz wycieka do miseczki). Chwilę go tak trzymam żeby był bardzo delikatny i zrumieniony z zewnątrz :)
oo tak albo masło wymieszać z czosnkiem - mniam!
-puszka tuńczyka (u nas połowa idzie)
- makaron spaghetti (też połowa opakowania)
Na patelni na oleju podsmażamy tuńczyka, dodajemy sól, bardzo dużo pieprzu - po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu wrzucamy go na patelnię, całość mieszamy, nakładamy na talerze i posypujemy serem
grillowany łosoś
- łosoś dzwonko
- frytki/pieczone ziemniaczki/ziemniaki gotowane
- ulubiona sałatka
Łososia myję, dodaję troszkę soli i pieprzu, kilka kropel oliwy/oleju z pestek winogron. Wymacam dokładnie ;) i wkładam do rozgrzanego grilla (ja mam takiego pochylonego co tłuszcz wycieka do miseczki). Chwilę go tak trzymam żeby był bardzo delikatny i zrumieniony z zewnątrz :)
oo tak albo masło wymieszać z czosnkiem - mniam!
napisał/a:
igmu
2011-12-02 07:06
zapomniałam o czosnku uch, tuńczyka nie lubię, ale w takie formie jeszcze nie jadłam - może się skuszę :)
napisał/a:
farazi
2011-12-03 11:50
Przepis na szybki i prosty obiad z opakowania barszczu instant:
Krokiety usmażyć, do kubeczka wsypać barszczyk, zalać wrzątkiem i gotowe! (to tak bardzo w skrócie, ale na opakowaniu nie podano, jak szybko i prosto przygotować krokiety )
A już tak na serio:
Gotuję makaron (świderki, kokardki, według uznania). W czasie, kiedy makaron się gotuje, przygotowuję sos:
Łososia wędzonego podsmażam lekko na patelni. W kubku w ok 100ml gorącej wody rozpuszczam pół kostki rosołowej, dopełniam śmietaną. Wlewam to do łososia, podgrzewam, ewentualnie doprawiam pieprzem. Do gorącego sosu wrzucam makaron, mieszam, obficie posypuję zieloną pietruszką. Wyłączam gaz, czasem jeszcze na chwilę zostawiam makaron pod przykryciem.
Może to nie jest wybitny przepis, ale zrobienie tego dania trwa niewiele dłużej niż gotowanie makaronu. Łosoś może być w plastrach, mogą być ścinki z łososia (wychodzi tak samo dobre). Śmietana - ja używam zawsze łowickiej w różowym kartonie, bo jest ukwaszona i się nie warzy.
Krokiety usmażyć, do kubeczka wsypać barszczyk, zalać wrzątkiem i gotowe! (to tak bardzo w skrócie, ale na opakowaniu nie podano, jak szybko i prosto przygotować krokiety )
A już tak na serio:
Gotuję makaron (świderki, kokardki, według uznania). W czasie, kiedy makaron się gotuje, przygotowuję sos:
Łososia wędzonego podsmażam lekko na patelni. W kubku w ok 100ml gorącej wody rozpuszczam pół kostki rosołowej, dopełniam śmietaną. Wlewam to do łososia, podgrzewam, ewentualnie doprawiam pieprzem. Do gorącego sosu wrzucam makaron, mieszam, obficie posypuję zieloną pietruszką. Wyłączam gaz, czasem jeszcze na chwilę zostawiam makaron pod przykryciem.
Może to nie jest wybitny przepis, ale zrobienie tego dania trwa niewiele dłużej niż gotowanie makaronu. Łosoś może być w plastrach, mogą być ścinki z łososia (wychodzi tak samo dobre). Śmietana - ja używam zawsze łowickiej w różowym kartonie, bo jest ukwaszona i się nie warzy.