Przekąski - czyli czym poczęstować gości
napisał/a:
Edytka
2008-02-08 12:28
Wsród nas jest wiele osób które uwielbiają pichcić mam prośbę czy mogli byście podzielić się pomysłami czym poczestwoać gości, jakieś przekąski, sałatki. Niebawem robie małą imprezkę i mam kilka pomysłów, ale chciała bym ich zaskoczyć czymś nowym. Jeśli macie jakiś pomysły to bardzo proszę piszcie! Ja póki co planuję zaserwować:
3 sałatki:
por+ ananas
z mortadeli
gyros
koreczki
śliwki owijane boczkiem
ryba po grecku
patera wędlin i serów
podsmazana szynka z anasem i zórawiną
tosty z pastą serową
3 sałatki:
por+ ananas
z mortadeli
gyros
koreczki
śliwki owijane boczkiem
ryba po grecku
patera wędlin i serów
podsmazana szynka z anasem i zórawiną
tosty z pastą serową
napisał/a:
H2O
2008-02-08 12:38
Proponuje male pomidorki z mozzarella
Uwielbiam i prezntuja sie pysznie
Przekrajasz pomidorki na pol ..kawalki mozzarelii wkladasz do srodka. Mozesz udekorowac bazylia..swiezy listek kladziesz na gore pomidorka..Wkladasz na wykalaczke..i masz sliczne i pyszne pomidorki.


Przekrajasz pomidorki na pol ..kawalki mozzarelii wkladasz do srodka. Mozesz udekorowac bazylia..swiezy listek kladziesz na gore pomidorka..Wkladasz na wykalaczke..i masz sliczne i pyszne pomidorki.

napisał/a:
Butterfly1
2008-02-08 12:44
Niam tez to lubie Nelu.

jak cos mi wpadnie3 do głowy to koniecnzie napiszę!
napisał/a:
H2O
2008-02-08 12:48
Nie znajduje zadnego zdjecia z pomidorkami..znalazlm tylko cos takiego..ale jak dla mnei ta mozzarella jest za grubo pokrojona..i na gore dorzucialabym listek , ...pomidorki sobie stoja ladnie poukladna na talerzyku...nie tak jak tutaj..tutaj jest balagan



napisał/a:
Edytka
2008-02-08 12:52
ooo fajne a to są normalne pomidorki czy koktajlowe? hmm koktajlowych teraz chyba nigdzie nie dostanę.
napisał/a:
H2O
2008-02-08 12:55





napisał/a:
Edytka
2008-02-08 13:00
a tam zaraz tłumok nie przesadzaj
ja zrozumiąłm małe mają być :)

napisał/a:
aptekara
2008-02-08 15:01
No nie złe te pomidorki nela!!! Można je też z fetą zrobić???

napisał/a:
kamilka4
2008-02-28 23:28
pyszna sałatka:
20szt. suszonych sliwek
papryka (surowa) czerwona i zielona- najlepiej
kukurydza z puszki
wedlina (kilka plasterkow)
ser zolty (kawalek)
lyzka oleju (oliwy)
lyzka cukru
lyzka soku z cytryny
majonez (najlepszy- hellmanns babuni albo winiary)
sol,pieprz
wedline, papryke,ser i sliwki pokroic w paseczki lub w kostke- zmieszac w miseczc dodac oliwe, cukier i cytrynke- odstawic na 10-20 min. Dodac majonez i przyprawy- i salatka gotowa i barzdo pyszna
[ Dodano: 2008-02-28, 23:29 ]
a i jeszcze dodac kukurydze- zapomnialam
[ Dodano: 2008-02-28, 23:31 ]
a ja tez jestem aptekarka
20szt. suszonych sliwek
papryka (surowa) czerwona i zielona- najlepiej

kukurydza z puszki
wedlina (kilka plasterkow)
ser zolty (kawalek)
lyzka oleju (oliwy)
lyzka cukru
lyzka soku z cytryny
majonez (najlepszy- hellmanns babuni albo winiary)
sol,pieprz
wedline, papryke,ser i sliwki pokroic w paseczki lub w kostke- zmieszac w miseczc dodac oliwe, cukier i cytrynke- odstawic na 10-20 min. Dodac majonez i przyprawy- i salatka gotowa i barzdo pyszna

[ Dodano: 2008-02-28, 23:29 ]
a i jeszcze dodac kukurydze- zapomnialam

[ Dodano: 2008-02-28, 23:31 ]
a ja tez jestem aptekarka

napisał/a:
malinka20
2008-03-10 13:11
Ja robie taka salatke, ze na przemian ukladam plastry pomidorow, sera mozarella i listki swiezej bazylii. Lubie tez podawac ciastka czekoladowe wlasnego wypieku. Czesto jak mamy babski wieczor robie tez szyszki - takie obrzydliwie slodkie.
Pol kilo krowek rozpuszczam na małym ogniu. Dodaje pol kostki Kasi i 2 lyzki kakao. Wszystko rozpuścić na jednolitą masę. Wsypuje ok 15 dag ryzu preparowanego i forumuje takie szyszki. Pychotka :)
Pol kilo krowek rozpuszczam na małym ogniu. Dodaje pol kostki Kasi i 2 lyzki kakao. Wszystko rozpuścić na jednolitą masę. Wsypuje ok 15 dag ryzu preparowanego i forumuje takie szyszki. Pychotka :)
napisał/a:
Cubanita
2008-03-10 13:23
Ja serwuje standardowo szparagi z szynką w galarecie. Prosto zrobić, gościelubią.. i ładnie wygląda na półmisku.
Robi sie masełko chrzanowe. Plasterek szynki konserwowej smarujemy masełkiem, pośrodku szparaga (taka ze słoika).. i zwijamy... tak zrobione roladki układamy ciasno jedna obok drugiej napółmisku... dekorujemy pietruszką i plasterkami scytryny - zalewamy galaretą i odstawiamy do stężenia. Galarete robię z wywaru warzyw plus żelatyna.. albo na piersi z kurczaka - żeby wywar był jaśniutki, klarowny.
Smacznego
Robi sie masełko chrzanowe. Plasterek szynki konserwowej smarujemy masełkiem, pośrodku szparaga (taka ze słoika).. i zwijamy... tak zrobione roladki układamy ciasno jedna obok drugiej napółmisku... dekorujemy pietruszką i plasterkami scytryny - zalewamy galaretą i odstawiamy do stężenia. Galarete robię z wywaru warzyw plus żelatyna.. albo na piersi z kurczaka - żeby wywar był jaśniutki, klarowny.
Smacznego

napisał/a:
dreaming.
2008-03-15 14:12
jeżeli chodzi o takie przekąski to mam sprawdzony przepis na coś co znika szybko na każdej imprezie
są to "paluchy" sa pyszne a nie ma duzo roboty przy nich. z ciasta drożdzowego albo nawet takiego jak na spod pizzy forumujesz paluchy grubpsci i dlugosci palca (potem wyrosną) smarujesz je zoltkiem i obsypujesz: slonecznikiem, makiem, sezamem, pestkami dyni, orzechami czym tylko sobie zapragniesz. Na 15 min do piekarnika i gotowe. Do tego podaje dipy: czosnkowy, pomidorowy ziołowy... na bazie jogurtu naturalnego. Każdy zagryza z ochotą. Pyszne!

