Przekąski - czyli czym poczęstować gości

napisał/a: ~gość 2008-03-15 17:35
krakersy + dobra pasta rybna (te z tubki) + plasterek papryki, oliwka lub:
suszony pomidor +sałata lodowa/ rukola+ mozarella. lub:
pasta jajeczna, pomidor, szczypiorek, plasterek żółtego sera

Pyszotka! Szybko i "smakowo"
napisał/a: principessa1 2008-03-16 23:43
mirabelka, uwielbiam te szyszki, ale nie miałam przepisu, więc dziękuję, skorzystam;)
Ja polecę pyszną sałatkę z tuńczyka, robi się ją warstwowo, więc ciężko mi podać dokładnie ile czego potrzeba.
I warstwa - pokrojona lub poszarpana sałata (ewentualnie kapusta pekińska)
II warstwa pokrojone w plastry pomidory,
III warstwa - tuńczyk w oleju (należy go położyć na plasterkach pomidorów)
IV warstwa - ser żółty pokrojony w drobną kostkę
Do sałatki robi się sos z ketchupu i majonezu. Można nim polać sałatkę lub podać w oddzielnej miseczce. Sałatka jest pyszna;)
napisał/a: Edytka 2008-07-11 16:00
nela, robiłam te pomidorki z mozarellą Pycha :)
mirabelka, wypróbowałam Twoje szyszki masz racje obrzydliwie słodkie :D nawet do tego stopnia że po 2 wszyscy mieli dosyć na dłużej starczyły i stwierdziłam że nastepnym razem dodam jeszcze rodzynki do nich :)
principessa, zrobiłam sałatke z tunczykiem wg Twojego przepisu i choć sama za tuńczykiem nie przepadam to mi smakowało, a wśród gosci zrobiła furrorę, nie dało jej się co prawda pobić popularności sałatki Gyros ale też w mig zniknęła

Dziękuję pieknie za przepisy :)
napisał/a: paprotka18 2008-07-13 22:50
świetny pomysł z pomidorkami!

ja bardzo lubię sałatkę, trochę podobną do tej którą podała kamilka.
kukurydza z puszki, żółty ser w kostkę, ogórek konserwowy też w kostkę, do tego porządnie odsączony (żeby nie zrobiła się plucha) tuńczyk z puszki w oleju; trochę majonezu, sól, pieprz. ostatnio urozmaicam ją kolorystycznie papryką konserwową - schodzi jak woda :)

ach, i jeszcze genialną sprawą są słupki marchewki oraz drobne krzaczki surowego kalafiora podane z gęstym sosem tzatziki; do maczania. pyszne i w sumienie nie gryzie :)
napisał/a: H2O 2008-07-13 22:53
mimbla napisal(a):ach, i jeszcze genialną sprawą są słupki marchewki oraz drobne krzaczki surowego kalafiora podane z gęstym sosem tzatziki; do maczania. pyszne i w sumienie nie gryzie :)
Tak!! Przepyszne..ja akurat tego nigdy nei robialm ale moja siostra bardzo czesto!! Zawsze sie objadam..a sosik robi sama!!! pysznosci takie surowe warzywka

[ Dodano: 2008-07-15, 08:55 ]
Pozowle sobie tutaj zadac pytanie w sparwie jedzonka ..jedzonka dla Gosci Wiec chyab bedzie w temacie.Mam nadzije ze pomozecie mi wybrac.

Nie bede klamc ze jestem swietna kucharka Jestem srednio-dobra kucharka
Wyjedzamy na wielka impreze do Tesciowej na poczatku sierpnia (jej 60 urodziny) Chcialabym pzrywiesc cos z polskiej kuchni Beda tam sami francuzi wiec zalezy mi zeby wybrac cos co bedzie smaczne i inne dla nich
Ktos polecil mi Kobietke, ktora robi pysze rzeczy.Zamawia sie u neij i juz.
Mam pzred soba jej ulotke... co w niej widze :
Ciasta, desery
Tort
sernik
sernik na zimno
szarlotka
drozdzowe
faworki
Obiady
Bigos
falki wolowe
pierogi z miesem i kap i grzyb
krokiety z miesem i kap i grzyb
pyzy , kopytka

Sa tez salatki ale nie chce. Chcialabym wybrac jakies ciasto i cos obiadkowego.
Moj maz kocha pierogoi z miesem wiec to obowaizkowo, ja uwielbiam ruskie..nie ma ich na ulotce, wiec bede musia zapytac czy mi zrobi...
Wlasnei zastawanawiam sie czy nie bedzie glupie zamowic 3 rodzaje pierogow????( to wiadomo tak na skosztowanie a nie jako glowne danie)
Bylby ruskie, z kap i grzyb i z miesem..????? Co myslicie???

A ciasto jakie???? Jaka jest roznica miedzy sernikiem a sernikiem na zimno???
napisał/a: Kinia 2008-07-15 09:51
Sernik taki zwykły to piecze się, a na zimno to w lodówce się trzyma najczęściej jest z galaretką i on bardziej smakuje jak jakiś deser z masą
napisał/a: Iria 2008-07-15 10:32
Kochana pierwsze co mi przyszło na myśl po przeczytaniu twojego posta to:
deser: sernik
obiad: pierogi

Flaki moim zdaniem odpadają... wiem, że Francuzi lubią różne dziwactwa, ale ja bym w życiu tego nie tknęła... wiesz, niektórzy po prostu mogą różnie zareagować.
Bigos jest w porządku, ale to taka "mamałyga".
Pierożki są najlepsze, super wyglądają, swojsko, polsko no i są pycha :)
Weź ruskie (jeśli babka zrobi) i np. te z mięsem, kapustą i grzybami.
Będą niby takie same, a jednak zróżnicowane :)
No chyba, że jeszcze krokiety, też są ok, ja uwielbiam, ale wybór jest twój :)

Na deser moim zdaniem obowiązkowo zwykły sernik, bo szarlotka to u nich nic nowego (maja przeciez choćby tarte tatin), tort we Francji też dostaniesz, a sernik na zimno to można z proszku zrobić...
Tak więc pieczony sernik wg mnie najlepszy, jeszcze babeczka pewnie zrobi z jakąś pianką lub kruszonką i będzie super :)
napisał/a: H2O 2008-07-15 10:48
Kinia, Iria, Dziekuje Wam...

Mysle Iria ze masz racje Wezme 3 rodzaje pierozkow ( zaplace podowjenie za ruskie jak bedzie marudziala ) i wlasnie chyba tak jak mowisz chyaba sernik..

To nie chodzi tutaj o objadanie sie pierogami czy cos.. bo jedzenia tam bedzie pelno ale wlasnie zeby mogli sobie skosztowac jedzonko"domowej roboty"
napisał/a: Iria 2008-07-15 11:31
nela napisal(a):wlasnie zeby mogli sobie skosztowac

no to po pierogu!!
napisał/a: kasia_b 2008-07-15 13:19
nela, uważam, że pierogi 3 rodzajów super pomysł - bo spróbują wiele smaków a pierogi u nas w PL pod niezliczoną ilością postaci, z listy zaciekawiły mnie na Twoją imprezkę pyzy i kopyta - ale pierogi dobry wybór
z ciast stanowczo sernik pieczony - taki na zimno każdy może zrobić choćby z takich z proszku Oectera więc dla mnie odpada, a pieczony to wybitnie polski - jeszcze dopytaj się czy robi zwykły krakowski - bez ciasta tylko ser i bakalie, czy z brzoskwiniami - na spodzie kruchym z owocami i pianka - oba sa i tak bardzo dobre - ale warto wiedzieć - osobiście dla francuzów chyba lepszy z brzoskwiniami wg mnie

będę czekała na relację
napisał/a: Butterfly1 2008-07-15 19:35
Popieram dziewczyny!
Serniczek i pierożki to jest to
napisał/a: H2O 2008-07-15 19:46
kasia_a Butterfly, Dziekuje
To juz zadecydowalam... pierozki i sernik Wypytam Pania o szczegoly w sprawie sernika, Kasiu

Dziekuje Wam Kochane