Przekąski - czyli czym poczęstować gości

napisał/a: ~gość 2010-01-12 21:58
Szynka po florencku

Składniki:

2 kg szynki wieprzowej, 5 ząbków czosnku, 1 i 1/2 łyżki soli, 1 łyżka pieprzu, 4 gałązki rozmarynu, po 1 łyżce suszonej szałwii i rozmarynu, 3 łyżki oleju, 1 l bulionu, 4 cebule.


Przepis:

Czosnek posiekać, wymieszać z łyżką oleju, solą, pieprzem, suszonym rozmarynem i szałwią. Mięso naciąć wzdłuż od dołu. Na powstałym płacie rozsmarować pastę ziołową, docisnąć go dobrze do całego kawałka. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu. Mięso obwiązać nicią. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. W brytfannie rozgrzać pozostały olej, włożyć mięso, lekko zrumienić. Podlać bulionem, dodać cebulę. Piec 50 minut w temperaturze 200°C. Pieczeń pokroić na plastry i podwać z zieloną sałatą.

Grzanki toskańskie

Składniki:

1 bułka paryska, 15 dag wątróbek drobiowych, 20 czarnych oliwek bez pestek, 3 łyżki zielonych marynowanych kaparów, 1 łyżka masła, 3 łyżki parmezanu, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz.


Przepis:

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wątróbki i smażyć około 5 minut. Odstawić do wystudzenia, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, dodać masło i zmiksować. Oliwki i kapary posiekać, dodać do wątróbki, całość mieszać, na koniec doprawić solą i pieprzem. Bułkę pokroić w ukośne plastry. Każdą kromkę posmarować z jednej strony cieniutko oliwą, a z drugiej pastą z wątróbki. Posypać startym parmezanem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C i zapiekać kromki około 5 minut.

Pasztet mięsny

Składniki:

30 dkg wieprzowiny bez kości, 30 dkg cielęciny bez kości, 25 dkg boczku świeżego, 10 dkg wątróbki, 6—8 dkg bulki czerstwej, 2 suszone grzyby, 10 dkg cebuli, 10 dkg selera, 2—3 jaja, tluszcz, sól, pieprz, gałka muszkatolowa, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i przyprawa do zup do smaku.


Przepis:

Mięso umyć, pokrajać na kawałki. Cebulę i seler oczyścić, opłukać, rozdrobnić. Warzywa i mięso podsmażyć, dodać umyte grzyby, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozdrobnioną bułkę oraz pokrajaną i sparzoną wrzącą wodą wątróbkę. Następnie wystudzić, zemleć dwa razy używając sita pasztetowego, wymieszać z jajami, doprawić do smaku, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do naczynia z wrzącą wodą, potem do gorącego piekarnika i piec około 50 minut. Upieczony wystudzić wyjąć z formy, udekorować.
napisał/a: ~gość 2011-01-05 08:22
Ja dzisiaj na urodzinki Męża robię:

- szarlotka+ sernik
- żelki Haribo+ M&Ms
- pistacje do pogryzania
- patera owoców (jabłka, mandarynki, kiwi, banany, winogrona)
- patera wędlin
- patera serów
- łosoś z cytryną
- sałatka śledziowa z buraczkami
- sałatka z pora i szynki
- sałatka Cezar
- sałatka lodowa z kukurydzą, ananasem, papryką i sosem śmietankowo-majonezowym
- jajka w sosie tatarskim
- pomidory z mozzarellą (koktajlowe z mini kulkami serka)
- pomidory i ogórki (plastry)
- parówki w cieście francuskim
- twarożek z rzodkiewką



-Kolacja na ciepło: smażona kiełbaska z maślaną cebulką, frankfuterki i do popicia śląski żurek

[ Dodano: 2012-02-21, 09:13 ]
Weszłam, żeby zobaczyć co robiłam w zeszłym roku na urodziny Młodego i porównać z tym co było w tym roku
Otóż zrobiłam/podałam:
- tort marchewkowy z kremem z serka mascarpone
- sernik z rosą (obłędny, uwielbiam!)
- ptasie mleczko, Toffifee i inne pralinopodobne
- patera owoców
- orzechy laskowe, brazylijskie i włoskie do pogryzania
- dla młodzieży popcorn, chipsy i paluszki
- rozmaite kanapki (sałata strzępiasta, pomidor, ogórek zielony, ogórek kiszony, szynki, salami, jajko na twardo, oliwki, papryka czerwona)
- sałatka z makaronu sojowego z brokułami, zielonym ogórkiem i kukurydzą
- sałatka pod pierzynką (śledziowa)
- na kolację flaczki z kurczaka z bagietką
napisał/a: 3-kolory_pl 2012-03-01 13:57
Bardzo dobą przekąska dla gości sa krewetki w cieście francuskim. Ciasto takie gotowe, kupowane w zwiniętej rolce. szybko sie robi i szybko znika z talerza na przyjęciu;)
napisał/a: ~gość 2012-03-02 12:24
salatka na szybko:
salata lodowa
puszka mandarynek
platki migdalowe
feta
sos czosnkowy recznie robiony (czosnek i majonez z odrobina smietany)
napisał/a: WeselneZaplecze 2012-03-05 09:10
Ser mozzarella z pomidorami Ser mozzarella i pomidory pokroić w plasterki. Na talerzu poukładać na przemian: plasterek sera i pomidora. Skropić oliwą z oliwek, posypać oregano i udekorować świeżymi listkami bazylii. Ja czasem polewam jeszcze całość sosem czosnkowym!
napisał/a: chasia 2012-03-05 11:11
sałatka zrzutka:
makaron ( śwideerki, kolanka, uszka, ważne żeby był gruby, może być np. kolorowy)
wędlina ( pierś z kurczaka w kawałku)
ogórki konserowe
kukurydza
majonez

wędlinę i ogórki kroimy w kostkę, wszystko razem mieszamy ( makaron gotujemy ), dodajemy majonez i jemy :)


tosty misowe:
chleb tostowy
pieczarki
cebula
ser
ketchup
majonez
jogurt naturalny
czosnek

pieczarki kroimy drobno, smażymy,
cebulę szklimy na osobnej patelni, potem mieszkamy w jednej misce
do rozgrzanego piekarnika wkładamy chleb tostowy, na to posypujemy farsz
i pieczemy aż chleb zrobi się chrupki, na sam koniec startym serem syiemy chleb,
po wyjęciu z piekarnika oblewamy sosem: ketchupowym, majonezowym, ketchupowo-majonezowym, czosnkowym ( sos robimy w ten sposób: jiogurt naturalny, zmiażdżone ząbki czosnku, oregano - wcześniej zalewamy wodą, ) pieprz ziołowy, czosnek granulowany, majonez aby zagęstnić )
napisał/a: WeselneZaplecze 2012-03-06 07:36
A macie jakieś fajne przepisy w których można wykorzystać ciasto francuskie? Tylko chodzi mi o takie kupne zwinięte w rulonik.
napisał/a: KarolciaK 2012-03-06 18:19
WeselneZaplecze, kabanosy lub parowki lub piersi w ciescie francuskim, na slodko male ciasteczka z dzemem albo z czekolada.
napisał/a: ~gość 2012-03-13 08:06
Na urodzinki Patryka (w piątek i w niedzielę) będzie takie menu:
Piątek:
- tort tęczowy albo makowy z masą z białej czekolady
- babeczki z budyniem i owocami
- sernik
- penne z tuńczykiem, pomidorami i groszkiem

Niedziela:
- obiad zupa ambasador (na żółtkach, ze śmietaną, gotowaną marchewką, szynką i żółtym serem), de volaille, białą pieczeń, udka z kurczaka, rolady wołowe, kluski śląskie, ziemniaki z pieca, kapusta czerwona, surówka z selera na słodko
- tort (zamówiony w cukierni), patera owoców, słodycze
- przekąski zimne (sałatka brokułowa z pomidorami, fetą, prażonym słonecznikiem i sosem czosnkowym; koreczki Caprese, koreczki ementaler i winogrono, pasta z awokado, patera wędlin, pomidory faszerowane sałatką jarzynową, pasztety, kolorowe kanapki)
- kolacja barszcz + krokiet
napisał/a: kasia_b 2012-04-25 20:17
Dżastuś, z jakiego przepisu robisz tort tęczowy?? ja też właśnie go mam w planach ale przepis co ja znalazłam jakis podejrzany jak dla mnie
napisał/a: ~gość 2012-04-25 20:50
kasia_b napisal(a):Dżastuś, z jakiego przepisu robisz tort tęczowy?? ja też właśnie go mam w planach ale przepis co ja znalazłam jakis podejrzany jak dla mnie
robię makowy jednak a tęczowy mam stąd (zresztą oba) tu makowy http://mojewypieki.blox.pl/2008/09/Tort-makowy-z-kremem-z-bialej-czekolady.html a tu tęczowy http://mojewypieki.blox.pl/2011/09/Teczowy-tort-rainbow-cake.html
napisał/a: kasia_b 2012-04-25 21:44
Dżastuś, dzięki - to właśnie mój podejrzany przepis - ale jak i Ty go popierasz to od jutra kolory w piekarniku