Przekąski - czyli czym poczęstować gości

napisał/a: errr 2013-06-26 17:41
hmmmm, na następną domówkę przygotuję mini tosty :D + kabanosy + bagietkę z czochem i ziołami? + mini ogórasy? :D
orzeszki, oliwki u mnie się nie sprawdzają:/ nie jedzą tego i już, tak samo krakersy czy paluszki.
Z pestkami nie próbowałam
jak pijemy do dwóch piw to czasem robię sałatkę owocową, nieźle zapycha, fajnie wygląda i jest tania:) często też robimy pizze ale chciałabym to jeszcze jakoś urozmaicić
napisał/a: ~gość 2013-06-26 18:08
errr napisal(a):jak pijemy do dwóch piw to czasem robię sałatkę owocową
ojej przyznam, że z piwem nie łączą mi się owoce w ogóle :P mnie ogólnie wkurza jak np pójdziemy do znajomych a oni do piwa dadzą czekoladki, albo do wódki jakieś ciastka no dla mnie piwo+chipsy to minimum, zaś do wódki no musi być zagrycha nie na słodko, przynajmniej jakaś bagietka!
napisał/a: KarolciaK 2013-06-26 18:37
vanilla napisal(a):no dla mnie piwo+chipsy to minimum, zaś do wódki no musi być zagrycha nie na słodko, przynajmniej jakaś bagietka!

dla mnie tak samo dlatego zazwyczaj jak idziemy do kogos piwkami to kupuje tez chipsy i paluszki
napisał/a: KarolciaK 2013-06-26 18:39
Jusik, pysznie wszystko wygląda
napisał/a: Itzal 2013-06-26 18:49
errrr, jeszcze mam sprawdzoną taką przegrychę:

2 pęczki boćwiny z buraczkami
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
kubek jogurtu (nie słodzonego)
2 łyżki posiekanej natki

Boćwina z czosnkiem i jogurtem – sposób przygotowania

Buraczki wrzucić na osolony wrzątek, po 10 min dorzucić liście i gotować jeszcze 5 min. Odcedzić, ostudzić, buraki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, liście w paski. Oliwę wlewać stopniowo do jogurtu, dodać zmiażdżony czosnek, posolić i popieprzyć. Boćwinę przełożyć do miski, zalać jogurtem z oliwą, odstawić na godzinę do lodówki. Podawać posypaną natką, z białym pieczywem, na przystawkę.

Tylko ja to robię bez buraków, same liście, i potem bagietkę w takie mini kromeczki, na to tę mieszankę i palce lizać - wcinają aż się kurzy za nimi, gośćmi w sensie
napisał/a: errr 2013-06-26 20:47
vanilla napisal(a): dla mnie piwo+chipsy to minimum
to taka podstawa:)
do nas znoszą chipsy i my je niesiemy:) Do tego jeszcze popcorn ostatecznie paluszki bo mało kto je.
ALe powoli chipsy się juz przejadają bo z imprezy na impreze mniej schodzi. Może po prostu za często balujemy no i chcę do tych chipsów dodać coś mniej kalorycznego, zdrowszego :)
napisał/a: ~gość 2013-06-27 07:04
Itzal napisal(a):Boćwina z czosnkiem i jogurtem –
uu totalnie odpada
KarolciaK napisal(a):to kupuje tez chipsy i paluszki
my tez.
ja robie czesto koreczki lub po prostu mini kanapki z roznosciami..
musze te mini tosty wyprobowac widzialam w biedronce do kupienia takie gotowe mini tosty ciekawe czy dobre
napisał/a: Jusik 2013-06-27 07:05
errr napisal(a):wow!
musiałaś się sporo napracować.
Stół wygląda świetnie :D
na pewno coś odgapię :D
dziękuję, no nie powiem sporo czasu mi to zajęło plus jeszcze zrobiłam 4 talerze kanapek dla młodzieży
errr napisal(a):a co polecacie na spotkania mniej oficjalne? :)
zapiekanka z batatów ?
Cczarnula, :)
napisał/a: Itzal 2013-06-27 08:40
Cczarnula napisal(a):my tez.

my ostatnio do piwa podstawiamy na stół wiadro pełne pestek z dyni, słonecznika, pistacji, orzeszków ziemnych i orzechów włoskich. Idzie jak woda- nawet ci co mówią, że nie lubią, i tak automatycznie wkładają rękę do wiadra i łupią z resztą Odruchu łupania w stadzie nie da się powstrzymać
napisał/a: Jusik 2013-06-27 09:06
Itzal napisal(a):Odruchu łupania w stadzie nie da się powstrzymać
napisał/a: Blanka:) 2013-06-27 14:08
Jusik napisal(a):zapiekanka z batatów
dasz przepis?
napisał/a: Betka86 2013-06-27 17:59
u nas większych posiadówach klasykiem stały się kawałki piersi kurczaka z dipami, parówki zawinięte w salami w cieście francuskim, kawałki serów (camembert, lazur,...) i grzanki czosnkowe z mozarellą i salami