Przekąski - czyli czym poczęstować gości
napisał/a:
errr
2013-06-26 17:41
hmmmm, na następną domówkę przygotuję mini tosty :D + kabanosy + bagietkę z czochem i ziołami? + mini ogórasy? :D
orzeszki, oliwki u mnie się nie sprawdzają:/ nie jedzą tego i już, tak samo krakersy czy paluszki.
Z pestkami nie próbowałam
jak pijemy do dwóch piw to czasem robię sałatkę owocową, nieźle zapycha, fajnie wygląda i jest tania:) często też robimy pizze ale chciałabym to jeszcze jakoś urozmaicić
orzeszki, oliwki u mnie się nie sprawdzają:/ nie jedzą tego i już, tak samo krakersy czy paluszki.
Z pestkami nie próbowałam
jak pijemy do dwóch piw to czasem robię sałatkę owocową, nieźle zapycha, fajnie wygląda i jest tania:) często też robimy pizze ale chciałabym to jeszcze jakoś urozmaicić
napisał/a:
~gość
2013-06-26 18:08
ojej przyznam, że z piwem nie łączą mi się owoce w ogóle :P mnie ogólnie wkurza jak np pójdziemy do znajomych a oni do piwa dadzą czekoladki, albo do wódki jakieś ciastka no dla mnie piwo+chipsy to minimum, zaś do wódki no musi być zagrycha nie na słodko, przynajmniej jakaś bagietka!
napisał/a:
KarolciaK
2013-06-26 18:37
dla mnie tak samo dlatego zazwyczaj jak idziemy do kogos piwkami to kupuje tez chipsy i paluszki
napisał/a:
KarolciaK
2013-06-26 18:39
Jusik, pysznie wszystko wygląda
napisał/a:
Itzal
2013-06-26 18:49
errrr, jeszcze mam sprawdzoną taką przegrychę:
2 pęczki boćwiny z buraczkami
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
kubek jogurtu (nie słodzonego)
2 łyżki posiekanej natki
Boćwina z czosnkiem i jogurtem – sposób przygotowania
Buraczki wrzucić na osolony wrzątek, po 10 min dorzucić liście i gotować jeszcze 5 min. Odcedzić, ostudzić, buraki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, liście w paski. Oliwę wlewać stopniowo do jogurtu, dodać zmiażdżony czosnek, posolić i popieprzyć. Boćwinę przełożyć do miski, zalać jogurtem z oliwą, odstawić na godzinę do lodówki. Podawać posypaną natką, z białym pieczywem, na przystawkę.
Tylko ja to robię bez buraków, same liście, i potem bagietkę w takie mini kromeczki, na to tę mieszankę i palce lizać - wcinają aż się kurzy za nimi, gośćmi w sensie
2 pęczki boćwiny z buraczkami
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
kubek jogurtu (nie słodzonego)
2 łyżki posiekanej natki
Boćwina z czosnkiem i jogurtem – sposób przygotowania
Buraczki wrzucić na osolony wrzątek, po 10 min dorzucić liście i gotować jeszcze 5 min. Odcedzić, ostudzić, buraki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, liście w paski. Oliwę wlewać stopniowo do jogurtu, dodać zmiażdżony czosnek, posolić i popieprzyć. Boćwinę przełożyć do miski, zalać jogurtem z oliwą, odstawić na godzinę do lodówki. Podawać posypaną natką, z białym pieczywem, na przystawkę.
Tylko ja to robię bez buraków, same liście, i potem bagietkę w takie mini kromeczki, na to tę mieszankę i palce lizać - wcinają aż się kurzy za nimi, gośćmi w sensie
napisał/a:
errr
2013-06-26 20:47
to taka podstawa:)
do nas znoszą chipsy i my je niesiemy:) Do tego jeszcze popcorn ostatecznie paluszki bo mało kto je.
ALe powoli chipsy się juz przejadają bo z imprezy na impreze mniej schodzi. Może po prostu za często balujemy no i chcę do tych chipsów dodać coś mniej kalorycznego, zdrowszego :)
do nas znoszą chipsy i my je niesiemy:) Do tego jeszcze popcorn ostatecznie paluszki bo mało kto je.
ALe powoli chipsy się juz przejadają bo z imprezy na impreze mniej schodzi. Może po prostu za często balujemy no i chcę do tych chipsów dodać coś mniej kalorycznego, zdrowszego :)
napisał/a:
~gość
2013-06-27 07:04
uu totalnie odpada my tez.
ja robie czesto koreczki lub po prostu mini kanapki z roznosciami..
musze te mini tosty wyprobowac widzialam w biedronce do kupienia takie gotowe mini tosty ciekawe czy dobre
ja robie czesto koreczki lub po prostu mini kanapki z roznosciami..
musze te mini tosty wyprobowac widzialam w biedronce do kupienia takie gotowe mini tosty ciekawe czy dobre
napisał/a:
Jusik
2013-06-27 07:05
dziękuję, no nie powiem sporo czasu mi to zajęło plus jeszcze zrobiłam 4 talerze kanapek dla młodzieży
zapiekanka z batatów ?
Cczarnula, :)
zapiekanka z batatów ?
Cczarnula, :)
napisał/a:
Itzal
2013-06-27 08:40
my ostatnio do piwa podstawiamy na stół wiadro pełne pestek z dyni, słonecznika, pistacji, orzeszków ziemnych i orzechów włoskich. Idzie jak woda- nawet ci co mówią, że nie lubią, i tak automatycznie wkładają rękę do wiadra i łupią z resztą Odruchu łupania w stadzie nie da się powstrzymać
napisał/a:
Jusik
2013-06-27 09:06
napisał/a:
Blanka:)
2013-06-27 14:08
dasz przepis?
napisał/a:
Betka86
2013-06-27 17:59
u nas większych posiadówach klasykiem stały się kawałki piersi kurczaka z dipami, parówki zawinięte w salami w cieście francuskim, kawałki serów (camembert, lazur,...) i grzanki czosnkowe z mozarellą i salami