Przekąski - czyli czym poczęstować gości
napisał/a:
Annie
2014-01-31 10:31
Ja na gorącą przekąskę robię cammembety zapiekane w piekarniku wg Okrasy.
Wszyscy wciągają w sekundę.
Wygląda to tak:
Odkrawasz wierzch sera,
owijasz ser pasem papieru do pieczenia i spinasz drewnianą wykałaczką ( inaczej się rozleci w piekarniku. Folia aluminiowa słabo trzyma, wiec trzeba zostać przy papierze i wykałaczce ),
nakłuwasz środek sera widelcem,
rozcierasz czosnek i smarujesz środek sera,
zalewasz kilkoma kroplami oliwy i oliwek,
przykrywasz odciętym wierzchem
pieczesz aż do zbrązowienia wierzchu w 250 stopniach na wysokiej półce w piekarniku z termoobiegiem.
Ja podaję z pokrojoną bagietką. Zapieczona skórka sera tworzy coś na kształt miseczki, więc kawałki bagietki można swobodnie maczać w płynnym środku i mamy takie prostrze cammembertowe fondue.
ALE bardzo uważnie trzeba obejrzeć ze wszystkich stron ser przed włożeniem do piekarnika. Mała dziurka gdzieś na brzegach albo spodzie, i cały ser rozleje się w piekarniku.
Jako warzywny dodatek podaję do tego pomidorowe guacamole na bazie aromatyzowanej oliwy.
Wszyscy wciągają w sekundę.
Wygląda to tak:
Odkrawasz wierzch sera,
owijasz ser pasem papieru do pieczenia i spinasz drewnianą wykałaczką ( inaczej się rozleci w piekarniku. Folia aluminiowa słabo trzyma, wiec trzeba zostać przy papierze i wykałaczce ),
nakłuwasz środek sera widelcem,
rozcierasz czosnek i smarujesz środek sera,
zalewasz kilkoma kroplami oliwy i oliwek,
przykrywasz odciętym wierzchem
pieczesz aż do zbrązowienia wierzchu w 250 stopniach na wysokiej półce w piekarniku z termoobiegiem.
Ja podaję z pokrojoną bagietką. Zapieczona skórka sera tworzy coś na kształt miseczki, więc kawałki bagietki można swobodnie maczać w płynnym środku i mamy takie prostrze cammembertowe fondue.
ALE bardzo uważnie trzeba obejrzeć ze wszystkich stron ser przed włożeniem do piekarnika. Mała dziurka gdzieś na brzegach albo spodzie, i cały ser rozleje się w piekarniku.
Jako warzywny dodatek podaję do tego pomidorowe guacamole na bazie aromatyzowanej oliwy.
napisał/a:
fajnarenia
2014-02-26 22:18
Zawsze można zrobić jako przekąskę sushi jak Omena - https://www.youtube.com/watch?v=Is_M5wq6gQ0
Raz zrobiłam i było to hitem. I wbrew pozorom ludziom smakowało (przynajmniej tak mówili) :)
Raz zrobiłam i było to hitem. I wbrew pozorom ludziom smakowało (przynajmniej tak mówili) :)
napisał/a:
shattered
2014-03-04 13:27
Najprostsze na świecie Pieczarki nadziewane
Pieczarki myję, wyciągam nóżki, kroję cebulkę podsmażam, kroję nóżki, dorzucam do cebulki, chwilę smażę, doprawiam solą, pieprzem, ziołami. Tak przygotowany farsz wkładam wgłówki pieczarek, przykrywam żółtym serem i wkładam do piekarnika na około 10 minut w 180stopni. Są pyszne i z farszem można ekserymentować oczywiscie i dodawać inne składniki
Pieczarki myję, wyciągam nóżki, kroję cebulkę podsmażam, kroję nóżki, dorzucam do cebulki, chwilę smażę, doprawiam solą, pieprzem, ziołami. Tak przygotowany farsz wkładam wgłówki pieczarek, przykrywam żółtym serem i wkładam do piekarnika na około 10 minut w 180stopni. Są pyszne i z farszem można ekserymentować oczywiscie i dodawać inne składniki
napisał/a:
Blanka:)
2014-03-04 14:08
jakimi?
napisał/a:
shattered
2014-03-04 14:32
nielegalnymi
napisał/a:
~gość
2014-03-04 14:43
pewnie "ulubionymi" :P mnie to drażni w przepisach, bo czasem jakieś konkretne ziółko bardziej pasuje, a mam dać ulubione, a wolałabym odpowiednie :P
napisał/a:
shattered
2014-03-04 14:54
no wiadomo, że każdy sypie co lubi ale ja najczęściej daje zioła prowansalskie, paprykę ostrą, tymianek, rozmaryn.
napisał/a:
~gość
2014-03-04 15:19
shattered, ale np kotlety mielone czy ogólnie mięso mielone najlepiej smakuje z majerankiem, ja lubię jak ktoś mi podaje specyficzne najlepsze dla danej potrawy zioła :)
napisał/a:
shattered
2014-03-04 15:20
olewam mieso od 7 lat
napisał/a:
~gość
2014-03-04 15:31
shattered, a się czepiasz, wiesz o co mi chodzi
napisał/a:
~gość
2014-03-04 15:50
ja zrobiłam ostatnio https://polki.pl/we-dwoje/slimaczki;z;tortilli;piknikowe;przekaski;na;majowke,3,artykul,12038.html i nikt tego nie chcial jesc powiem wiecej samej mi nie smakowało
napisał/a:
~gość
2014-03-04 16:13
Alexia2013, serek kremowy, ser żółty i majonez, musiało być mdło :P dobre do przełamania byłoby dodatnie np ogórka kiszonego, ale na pewno nie łączyłabym tych 3 początkowych rzeczy co wypisałam :) ja robiłam ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką lub pieczarkami i serem żółtym - zniknęły w mig :D