Przekąski na party

napisał/a: grazynamasza 2015-02-01 13:31
lazania
Składniki:
Mięso mielone np. z łopatki 500 g
Pasta pomidorowa 1 szklanka
Sól
Pieprz

Makaron lasagne 12 płatów
Oliwa z oliwek
Parmezan do posypania
Pietruszka natka
Gotowy sos beszamelowy

KROK 1:
Mięso mielone smaż na oliwie, następnie dodaj posiekaną cebulą, dodaj pastę pomidorową, można dolać pół szklanki wytrawnego wina. Po doprawieniu solą i pieprzem duś razem przez około 20 minut.

KROK 2:
Po kilka płatów lazanii gotuj w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy, każdą partię przez ok. 2 min. Delikatnie odsączaj i rozdziel płaty. Od razu możesz wkładać do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Przekładaj farszem, na wierzch każdej warstwy dodaj sos beszamelowy i posiekaną pietruszkę. Beszamel przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu lub przyrządź samodzielnie.

KROK 3:
Układaj na przemian: płat lazanii, farsz, sos beszamelowy, pietruszka dla uwydatnienia smaku, i tak do wyczerpania składników. Wierzch posyp parmezanem, pozostałą pastą pomidorową możesz polać brzegi lazanii, aby uniknąć ich wyschnięcia.
napisał/a: stanos 2015-02-16 17:50
Składniki na 2 soki :
-1 szkl soku z pomarańczy
- 12 łyżek wody mineralnej
-4 łyżki soku malinowego
- kostki lodu
Sok i wodę mineralną mieszamy razem rozlewamy do szklanek potem wlewamy powoli sok malinowy, który ładnie nam opadnie na dno tworząc ładny kolor.
Wersja dla dorosłych
Zamiast soku malinowego wlać wiśniówkę
napisał/a: estera33 2015-02-17 20:28
Przekąski na domową imprezę
Do przygotowania smażonych muli z hiszpańskimi sosami potrzebujemy:

1 kg świeżych muli ze Złoto Hiszpanii
50 g polenty instant (kaszy kukurydzianej)
olej rzepakowy
sól w płatkach La Sal Gallery
1 łyżka octu winnego z Rieslinga
1 żółtko o pokojowej temperaturze
2 duże posiekane ząbki czosnku
5 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek extra virgin Clos Figueres
5 łyżek oleju kukurydzianego
szczypta soli
szczypta pieprzu
4 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek extra virgin Clos Figueres
2 łyżki octu winnego z Rieslinga
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 czerwone papryczki chilli, bez pestek, posiekane
½ łyżeczki cukru

Zaczynamy od sosu chilli. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, ocet winny, natkę pietruszki, cukier i papryczkę chilli. Przykrywamy folią i pozostawiamy.

Następnie przygotowujemy sos aioli. Do miski wrzucamy żółtko, ocet winny, sól, pieprz i czosnek. Ucieramy wszystko trzepaczką i równocześnie delikatnie dolewamy oliwę z oliwek oraz olej kukurydziany. Sos powinien być gęsty. Możemy doprawić go do smaku.

Pod zimną wodą szorujemy mule i wyrzucamy te, które są uszkodzone oraz te, które się nie zamykają. Wkładamy je do głębokiego garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy. Przykrywamy garnek i gotujemy 3-4 minuty. Od czasu do czasu potrząsamy garnkiem. Muszle, które w międzyczasie się otworzyły, wyrzucamy. Z muszli wyjmujemy mule a kaszę kukurydzianą wsypujemy do miski. Obtaczamy w niej mule.

We frytkownicy lub garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na nim mule (gotowe mają barwę złoto-brązową). Odsączamy z nich tłuszcz na ręcznikach papierowych i posypujemy je solą La Sal Gallery. Mule podajemy razem z sosami, w których je maczamy. Smacznego!
napisał/a: neweyes 2015-02-18 11:07
Sałatka owocowa w arbuzie
SKŁADNIKI:
- okrągły arbuz
- po 30 dag białych i czerwonych winogron
- 3 brzoskwinie
- 3 mandarynki
- kawałek ananasa
- 2 banany
- 1 łyżka soku z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
W połowie umytego arbuza nacinamy głębokie zygzaki i długim nożem wbijając głęboko rozdzielamy owoc na pół. Wydrążamy miąższ. Pozostałe owoce myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub plasterki. Miąższ z arbuza kroimy na kawałki. Owoce mieszamy w dużej misce, skrapiamy sokiem z cytryny. Można dodać trochę cukru pudru. Sałatkę razem z sokiem ( poprawia smak ), który się wytworzył z owoców przekładamy do połówek arbuza. Chłodzimy w lodówce
napisał/a: bibi77 2015-02-18 19:56
pasta jajeczna

4 jajka ugotowane na twardo
300 g wędzonego halibuta
pęczek szczypioru + jeżeli mamy 3 łodyżki szczypioru czosnkowego
2 kopiaste łyżki posiekanych marynowanych kurek
spora garsć posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz mielony, szczypta zmielonych płatków chili
napisał/a: malyssia 2015-02-23 09:59
Tak po włosku przez tą szynke ta przekąska hihi:
Przekąska z melonem i szynką parmeńską
rukola garść
melon 1/2
szynka parmeńska 16 plasterków
oliwa 4 łyżki
pieprz


Melona obrać, pokroić w plastry i wyłożyć na duży talerz. Plastry szynki ułożyć na melonie, a umytą i osuszoną rukolę rozrzucić po wierzchu. Posypać pieprzem i skropić oliwą.
napisał/a: lucencia 2015-03-05 22:10
Ja na imprezę robię standardowo koreczki i ostatnio wyczaiłam tu takie małe pizze http://www.kobiecybialystok.pl/imprezowe-przekaski-ktore-pokochaja-twoi-goscie/ Znajomi byli zachwyceni i chyba będzie to stały element domówek :D
napisał/a: uwielmsa 2015-03-15 19:38
Roladki z tortilli z szynką na zimno - sylwestrowa przystawka




Porcja dla 10 osób
Czas przygotowania 10 min plus 20 min chłodzenia w lodówce





Składniki:

1 opakowanie (4 szt) Wraps Tortilla Funtastic firmy Develey
2 opakowania serka Almette np śmietankowego lub ziołowego
główka sałaty lodowej
1 czerwona lub żółta papryka
8 plasterków wędliny drobiowej
napisał/a: znaczek20 2015-03-18 20:22
szynka faszerowana

Składniki: 12 plastrów szynki gotowanej 6 jajek 2 łyżki kremu dijonnaise Maille 2 łyżeczki chrzanu 1/2 pęczku szczypiorku 1 pomidor kiełki rzodkiewki do dekoracji 12 szt. długiego, cienkiego szczypiorku sól morska do smaku pieprz kolorowy świeżo mielony Przygotowanie: Szczypiorek drobno siekamy.

Jajka gotujemy na twardo 8 minut od zgotowania, studzimy. Do misy robota przekładamy obrane jajka i miksujemy, dodajemy 2 łyżki kremu dijonnaise, który jest oryginalnym francuskim sosem, który łączy łagodny smak majonezu z wyraźnym smakiem musztardy Dijon, dodajemy również 2 łyżeczki chrzanu ze słoika, posiekany szczypiorek i doprawiamy solą i kolorowym pieprzem wg uznania Mieszamy łyżką. Masę przekładamy do szprycy. Zwijamy 12 plastrów szynki gotowanej w rożki i napełniamy masą, przewiązujemy w połowie szczypiorkiem. Na talerzu układamy rożki szynki i dekorujemy połówkami pomidorów i kiełkami rzodkiewki.
napisał/a: akatonka78 2015-07-09 10:24
Ja bardzo lubię kanapkowe krakersy, świetnie się sprawdzają na imprezach:)
napisał/a: plamsa 2015-07-14 13:51
Jajka z tatarem z Hiszpańskich Oliwek
4 jajka, 6 zielonych hiszpańskich oliwek, 6 czarnych hiszpańskich oliwek, kromka białego chleba, hiszpańska oliwa extra virgin, sól i pieprz, ocet winny, szczypiorek.
Zagotuj wodę z solą i kilkoma kroplami octu winnego. Gotuj w niej jajka przez 4 minuty. Posiekaj oliwki i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i świeżo startym pieprzem. Pokrój chleb w małe kostki i upraż na patelni na złoty kolor. Skrop octem winnym. Jajka ustaw w kieliszkach, zetnij im czubki i włóż do środka po łyżeczce oliwkowego tatara. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
napisał/a: fifi15 2015-11-16 20:46
Ciasto francuskie ze szpinakiem. Kupujemy gotowe ciasto (ja kupuje takie w pudełeczku jest w nim 6 płatów prostokątnych) Szpinak smażymy w czosnkiem i ziołami np. oregano, bazylia lub zioła prowansalskie. Gdy to nam się wysmaży odstawiamy do wystygnięcia i dodajemy do tego serek feta mieszamy. Nakładamy na ciasto, kroimy w małe kwadraciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200' około dwudziestu do dwudziestu pięciu minut. Spróbujcie bo bardzo szybko się robi a smakuje wyśmienicie:) Pozdrawiam gorąco. Smacznego