Przekąski na party
napisał/a:
smerfetkaaa8
2017-04-09 14:30
Ja staram się robić trochę zdrowsze przekąski. Świetnie sprawdzają się pieczone warzywa.
napisał/a:
tryska
2017-05-29 00:07
Chipsy z warzyw są super, robię je na każdą imprezę, do tego sos z jogurtu naturalnego. Czasem też tortille z kurczakiem i rucolą, a na słodko to bakalie i orzechy w karmelu deli deli.
napisał/a:
korwetka
2017-12-15 12:08
Chipsy, paluszki i orzeszki są już nudne jako przekąska na imprezach. Teraz wypada podać coś naprawdę fajnego i najlepiej robionego samemu. Ja z racji, że nie zawsze mam na to czas, a przygotowanie przekąsek zajmuje troche czasu, to zamawiam je u Catering Arts. Oni zajmują się nie tylko przekąskami, ale robią też całe dania na imprezy.
napisał/a:
izabelarajska22
2018-04-22 08:11
koreczki z miesem, serem oliwkami. rewelacja
napisał/a:
tirlitirli
2018-05-14 11:38
Polecam przepis na pyszne i chrupiące churros, które robię jako przekąskę na imprezy, na wieczorne chrupanie przy filmie lub na podwieczorek :) .
CHURROS:
100 ml wody
150 ml mleka
50 g masła
szczypta soli
200 g mąki
3 jajka
2 łyżki cukru
1 l oleju
SOS CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY:
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka Cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
DODATKOWO: cukier puder
1. Churros:
W garnku zagotowałam wodę z mlekiem, masłem i szczyptą soli.
Do gotującego się płynu wsypałam mąkę i ucierałam drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, ciągle podgrzewając.
Gdy masa była już gładka i odchodziła od ścianek, ściągnęłam garnek z palnika i miksując dodawałam stopniowo po jednym jajku. Przełożyłam ciasto do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej gwiazdki. Rozgrzałam olej do temperatury 170 -180°C i wyciskałam bezpośrednio do oleju około 10 cm kawałki ciasta, odcinając końce ciasta nożyczkami.
Gotowe churros układałam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
2. Sos czekoladowo- pomarańczowy:
Czekoladę mleczną i gorzką drobno posiekałam.
Śmietankę i cukier ze skórką pomarańczową umieściłam w garnku i zagotowałam.
Gorącą śmietanką zalałam czekoladę i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Churros delikatnie oprószyłam cukrem pudrem i podawałam z ciepłym sosem czekoladowym.
Przepis pochodzi z bloga pani Tereski :) Polecam
CHURROS:
100 ml wody
150 ml mleka
50 g masła
szczypta soli
200 g mąki
3 jajka
2 łyżki cukru
1 l oleju
SOS CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY:
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka Cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
DODATKOWO: cukier puder
1. Churros:
W garnku zagotowałam wodę z mlekiem, masłem i szczyptą soli.
Do gotującego się płynu wsypałam mąkę i ucierałam drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, ciągle podgrzewając.
Gdy masa była już gładka i odchodziła od ścianek, ściągnęłam garnek z palnika i miksując dodawałam stopniowo po jednym jajku. Przełożyłam ciasto do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej gwiazdki. Rozgrzałam olej do temperatury 170 -180°C i wyciskałam bezpośrednio do oleju około 10 cm kawałki ciasta, odcinając końce ciasta nożyczkami.
Gotowe churros układałam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
2. Sos czekoladowo- pomarańczowy:
Czekoladę mleczną i gorzką drobno posiekałam.
Śmietankę i cukier ze skórką pomarańczową umieściłam w garnku i zagotowałam.
Gorącą śmietanką zalałam czekoladę i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Churros delikatnie oprószyłam cukrem pudrem i podawałam z ciepłym sosem czekoladowym.
Przepis pochodzi z bloga pani Tereski :) Polecam
napisał/a:
polli_
2018-05-22 14:33
Można zrobić domowe nuggetsy, albo pizzerki z ciasta francuskiego, a coś do przegryzienia na szybko to na przykład ogórki konserwowe - sprawdzają się zawsze, a kupuję te od Krakusa, są najlepsze na rynku!
napisał/a:
Amanitka
2019-03-07 11:00
marchewki i seler do maczania w hummusie
napisał/a:
LidkaPaluch
2019-04-03 23:16
Hummus i warzywa pokrojone w słupki - super przekąska na party :)
napisał/a:
Mar_Sad
2019-04-10 13:59
sałatka kebabowa to jest zawsze u mnie hit imprezowy ;)
napisał/a:
MalvinaV
2019-05-09 11:06
U mnie sprawdzają się zawijaski z tortilli - placki posmarowane serkiem, na to sałata, łosoś i oliwki, rolkę kroi się w grube plastry :) Poza tym krakersy, a do tego kilka past do smarowania.