Przepis na lody truskawkowe

napisał/a: kasiaXgifek 2007-05-17 14:34
Wykonanie:
50 dag truskawek,
1 szklanka wody,
20 dag cukru,
1 białko

Owoce przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Z wody i cukru ugotować syrop. Ostudzić go i wymieszać z przecierem. Dodać rozmącone białko, dokładnie wymieszać. Masę wlać do maszynki do lodów i zamrozić.

Życzę smacznego,
Kasia :)
napisał/a: revue 2007-06-08 02:08
Przepis na SMOOTHIE.
"Smoothie (z ang. łagodny) to kompozycja mrożonych (lub świeżych) owoców zmieszanych z sokiem, najczęściej pomarańczowym. Konsystencja napoju przypomina mleczny koktajl, jednak Smoothie w przeciwieństwie do popularnego "szejka" nie zawiera produktów nabiałowych. Zwykle do napoju nie dodaje się także lodów. Gęsta konsystencja to zasługa dodawanych do napoju mrożonych owoców, zmiksowanych bananów lub - jak ma to miejsce w regionie Morza Śródziemnego - miodu." (źródło artykuł "Moda na Smoothie", portal e-kobiety.pl)

Truskawkowo - bananowa fantazja
Składniki:
7 mrożonych truskawek
banan
2 jabłka
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
Przygotowanie:
Owoce zmiksować, dodać sok pomarańczowy. Podawać w szklance ze słomką.

Ananasowo - jagodowy
Składniki:
Pół ananasa
Garść mrożonych truskawek, jagód i malin
120 ml soku ananasowego
Przygotowanie:
Zmiksować wszystkie składniki i podawać w szklance ze słomką.

Leśna poezja
Składniki:
Garść mrożonych malin, truskawek, jagód
Garść świeżych jeżyn
120 ml soku jabłkowego
Przygotowanie:
Zmiksować owoce, dodać niewielką ilość soku - tak, by zachować gęstą konsystencję napoju.

MNIAM :D
napisał/a: janka 2007-06-08 12:02
taki jakby sorbet?
napisał/a: revue 2007-06-13 03:19
Niby;) Sorbet dłużej się robi (bo trzeba go zmrozić). Poza tym do sorbetu najczęściej dodaje się cukier i bardzo często także alkohol (a do smoothie nie)...

Mówiąc o sorbetach - na lato też dobre, więc podaje przepisy (oba pochodzą z portalu pychotka.pl) :D

Sorbet truskawkowy z szampanem (robiłam - jest pyszny. Idealny na romantyczne wieczory we dwoje;))
Składniki:
1 kg truskawek
200 ml szampana
2 duże zielone grejpfruty
2 duże czerwone grejpfruty
Sposób wykonania:
Truskawki umyć,usunąć szypułki .Owoce pokroić na połówki,a następnie zmiksować.Dodać szampana i wymieszać.Masę wstawić na 3 godziny do zamrażalki.Co pewien czas wyjmować i mieszać,aby się równomiernie zamrażała.Grejpfruty sparzyć ,wyszorować skórkę ,przekroić na połówki i usunąć miąższ.Sorbet rozdrobnić nożem i ponownie lekko zmiksować.Przełożyć do skórek grejpfrutów.Raz jeszcze schłodzić i pokroić na ćwiartki.

Sorbet pomarańczowy z miętą
Składniki:
50 g cukru,
2 soczyste pomarańcze,
1 łyżeczka campari,
kilka listków świeżej mięty
Sposób wykonania:
Cukier zagotować z 1/81 wody. Pomarańcze sparzyć. Z jednego owocu zetrzeć skórkę i dodać do syropu z cukru, gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, następni przecedzić i wlać do metalowej miseczki. Naczynie wstawić do większej miski wypełnionej zimną wodą. Syrop mieszać, aż wystygnie. Z obranej pomarańczy wycisnąć sok, wraz z campari dodać do syropu i wstawić do zamrażalnika. Kiedy sorbet zacznie tężeć, energicznie wymieszać i ponownie wstawić do zamrażalnika. Deser mrozić ok. 3 godzin, w tym czasie mieszać 3-4 razy.
Drugą pomarańczę obrać, skórkę pokroić w cienkie paski, owoc podzielić na cząstki. Sorbet wyłożyć na talerzyki, podawać z cząstkami pomarańczy, ozdobiony skórką pomarańczową i miętą.
napisał/a: anek12 2008-03-25 12:19
mam pomysł jest super do szklanki wlac mleko i miksowac ok 45 min dodac truskawki wrzucic do zamrazarki na 5 godzin