Przepisy - buraczki

napisał/a: nikita2 2008-08-09 10:02
[CENTER] cześć,:cool: mam nadzieje ze któraś z was robi buraczki na zime i ma sprawdzony przepis!!! ;] ;/ bo ja nie mam ;/ prosze o pomoc bo mam ochotę zrobić buraczki do swojej spiżarni ;)) ;) ;)[/CENTER]
napisał/a: Adelka026 2008-08-09 12:09
3kg buraków, 1/2kg papryki, 1szkl. octu 10%, 1szkl. oliwy, 1szkl. cukru, 1szkl. wody, 1łyżka stołowa soli, 3 cebule. Buraki obrać, ugotować, zetrzeć na grubej tarce. Paprykę i cebulę drobno posiekać w kostkę. Ocet, oliwe, cukier, wode, sól (zalewa) zagotować. Następnie wrzucić do zalewy posiekaną paprykę i cebulę na 3min., dodajemy starte buraki. Wymieszać, zagotować. Ja gorące nakładam do słoików,(nie zdejmuję z ognia, tylko je często mieszam i ogień musi być malutki) wtedy nie muszę gotować słoików. Ale można nakładać wystudzone i później gotujemy słoiki przez 5min. Ja tak robie co roku i są naprawdę pyszne. Polecam.
napisał/a: supernutka 2008-08-10 22:26
Ja też spróbuje tego przepisu - i dziekuję. Macie jeszcze sprawdzone inne przepisy buraczkowe. pozdrawiam
napisał/a: Adelka026 2008-08-11 07:30
FAJNY PRZEPIS NA OGÓRKI Z CURRY

5kg ogórków obrać i pokroić w słupki, ułożyć w słoiki.
ZALEWA;
- 2szkl. octu 10%
- 6szkl. wody
- 3szkl. cukru
- 6 łyżek curry (przyprawa)
- 6 łyżek gorczycy
- 3 łyżki soli
- 6 dużych cebyl
Gotujesz zalewę i zalewasz słoiki. Pasteryzujesz ok. 7 minut. Ogóreczki są bardzo fajne do kanapek, swietnie nadają sie kiedy odwiedzą was goście. Są delikatnie słodkawe, ale bardzo smaczne. Smacznego :)
napisał/a: Adelka026 2008-09-05 06:18
Ciekawa jestem czy ktoś skorzystał z mojego przepisu na OGÓRKI CURRY... Wśród moich znajomych zrobiły wielką furorę :) Wszyscy, którzy spróbowali wzieli mój przepis :)
napisał/a: nikita2 2008-09-06 18:45
Składniki Przepis
* 3 kg buraków

ZALEWA ( zagotować i ostudzić )

* 1 litr wody

* 1/2 szklanki octu

* łyżka soli

* 1/2 szklanki cukru

* około 1/2 szklanki oleju Wykonanie.

Buraki dokładnie wyszorować , ugotować , ostudzic.

Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach następnie powkładać je do przygotowanych wczesniej słoików.

Buraczki zalać zalewą zakręcic słoiki i gotować je około 30 minut.

Smacznego.. ;) Bardzo dobry przepis
napisał/a: MalaTerrorystka 2008-09-14 20:00
A dajecie kminek do tych buraczków...? U mnie się daje... Nie znoszę tej przyprawy, ale paradoksalnie nie wyobrażam sobie buraków bez niej:) Ale smaczne te Wasze przepisy...:)
napisał/a: Polyanna 2008-10-02 09:11
Polecam buraczki po prostu z wody, pokrojone w kostkę (1cmx1cm) z winegretem i szalotką albo po prostu drobno posiekaną cebulką. Serwowane na zimno. Szybko i prosto )