Przepisy na potrawy z grilla

koniczynka4
napisał/a: koniczynka4 2010-04-28 11:17
Bardzo lubię rodzinne grillowanie. Mam jednak mały problem z wymyślaniem potraw:) wszystkim przejadły się kiełbaski i szaszłyki. Proszę napiszcie mi co można zrobić na grillu i jak to wykonać:)
napisał/a: Sowa68 2010-07-05 11:55
u nas furore robią udka kurczaka w miodowo ostrej marynacie... w ciepłej wodzie rozpuszczasz dość dużą iloś miodu... (dosypujesz chili zależy jak ostre kto lubi) wyciskasz do tego odrobine czosnku, soli, piepszu, tak naprawde przyprawianie to juz inwencja twórcza zależy jaki mam aktualnie smak:D i takie skrzydełka zamarynowane w takiej marynacie miodowej pyszotka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dużo miodu!!!!!!!! miodzik szybko czarnieje ale to nic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
napisał/a: Sowa68 2010-07-05 19:19
Na podobnej bazie robimy karkówke, ktora mój mąż wrecz uwielbia:)))) plastry karkówki rozklepać na cienkie aczkolwiek nie prześwitujące i tutaj skropic albo jak w przepisie wyżej wodą z rozpuszczonym miodem (duża ilość miodu) albo olejem... nacieramy sola, popiepszyć, czosnek, odrobina curry chyba że ktoś nie lubi... czerwona slodka papryka... Wg mnie przyprawianie jest całkowicie indywidualne:)))) kto co lubi bawcie sie tym... wkrawamy plastry cebuli żeby tez przeszla marynatą... na gril i pycha!!!!!!
Madziaq
napisał/a: Madziaq 2010-07-06 17:25
U mnie na grilla królują udka w marynacie carry lub karkówka w marynacie miodowo - paprykowej :)
napisał/a: limar 2010-07-24 07:07
Warto jednak raz na jakiś czas 'odpocząć' od mięsą. Przecież na grillu można przygotowywać też warzywa https://www.facebook.com/photo.php?pid=238429&id=109218032433472 u nas pojawiają się pieczarki( tylko lekko posolonioe), poprzepołowione na pół cukinie( trzeba je natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i curry), cebylka. Smak poszczególnych potraw wegetariańskich może zaskoczyć niejednego amatora mięsa
Madziaq
napisał/a: Madziaq 2010-07-24 09:02
eee dla mnie grill zawsze się będzie kojarzył z mięsem :p ewentualnie z ziemniakami ;)
napisał/a: ~lucy843 2010-07-24 22:11
Ja polecam zamarnowaną polędwiczkę wieprzową! Trzeba dzień wcześniej ją przyprawić specjalną przyprawą do marnowania mięsa. A i polecam parowce z grilla-rewelacja- kupujecie parowce i nie na parę tylko na grill dajecie!
napisał/a: Jolcia05 2010-10-12 10:51
Bardzo, bardzo lobię potrawy z grilla. Nie należą one do łatwo strawnych, ale z drugiej strony raz na jakiś czas można zjeść coś bardzo tuczącego :) Ja bardzo lubię kawałki kurczaka, owinięte bardzo chudymi kawałkami boczku, moze nie brzmi to najlepiej ale jest bardzo smaczne :)
Lara5
napisał/a: Lara5 2011-04-05 08:58
Oprócz mięs można też grilować warzywka ja uwielbiam grilowaną paprykę
Paprykę (różne kolory) położyć na grilu i ugrilować na małym ogniu aż zczernieje. Ostudzić , obrać ze skórki,nie płukać.pokroić na paseczki,dodać bazylię i czosnek rozgnieciony lekko dłonią,oliwe z oliwek,ocet z wina białego,sól. Odstawić aby zmięszały się smaki,
ostroznie z octem, lepiej dodać go potem wiecej Mniam
napisał/a: messia 2011-07-04 22:14
A co powiecie na warsztaty grillowania? Tutaj znalazłam ciekawą informację: http://www.broilking.pl/?p=91 Można nauczyć się przygotowania ciekawych potraw od Karola Okrasy. To może być na pewno dobra okazja do nauczenia się czegoś nowego.
napisał/a: kremowa 2011-07-05 09:53
Przepyszna jest ta miodowa marynata, a najlepiej smakują mi dania z grilla z musztardą Dijon, jadłyście ją kiedyś? Wygrałam ją na Facebooku w konkursie AleDobre, już 2 raz miałam szczęście :)
napisał/a: koska 2011-07-14 12:45
Ja robię kurczaka w miodowej marynacie - miód, musztarda, musztarda francuska, czosnek, sól, olej :)