Przepisy na potrawy z grilla

napisał/a: ABCKuchni_pl 2012-03-02 15:10
Warzywa z grilla to super alternatywa dla starych dobrych kiełbasek. Najlepiej przyrządzić je razem z mięsem, żeby przeszły smakiem przypraw. Polecam tez faszerowane pieczarki.
napisał/a: benek56 2012-05-04 18:32
jeżeli chodzi o warzywa z grilla to chyba nikt nie zaproponował cukinii - z grilla jest super.
Natomiast dla mnie dobry grill to koniecznie szaszłyki (boczek, cebula, kiełbasa, papryka - ewentualnie inne warzywa - pomidor, cukinia). Takich szaszłyków to w żadnej restauracji nie podają))
napisał/a: vinus79 2012-05-09 19:34
A ja musze Wam powiedzieć ze jednak wole pojsc do dobrej restauracji w której mozna zjeść dobre jedzenie z grilla jak chociazby - karkówka, szaszłyk drobiowy, burger wołowy, jagnięcina, polędwica wołowa... I wszystko jest dobrze doprawione i jeszcze lepiej smakuje. Polecam ta restauracje jesli juz Wam cieknie ślinka http://antich.pl/
aleksia1
napisał/a: aleksia1 2012-05-14 20:00
To prawda, potwierdzam ze maja bardzo dobre dania z grilla. Ja teraz często chodze na Skorosze na sałatki z kurczakiem. Polecam, bo daja tam i dużo i naprawde w dobrych cenach.
napisał/a: 0sweetness0 2012-09-07 08:53
Ja uwielbiam ser typu pleśniowy camembert :) w biedronce można kupić są pakowane po trzy i chyba firmy president. Tam jest na paczce napisane ,ze są do grilla i po prostu w papierku w którym sa pakowane kładziesz na grilla i potem podajesz z żurawiną . Zachwyt murowany ! :)

_________________
Kuchnia - Odkrywaj i zbieraj swoje inspiracje z Stylowi.pl
napisał/a: vinus79 2012-12-20 23:05
aleksia1 napisal(a):To prawda, potwierdzam ze maja bardzo dobre dania z grilla. Ja teraz często chodze na Skorosze na sałatki z kurczakiem. Polecam, bo daja tam i dużo i naprawde w dobrych cenach.


Zgadzam sie, jedzenie tam maja dobre, a do tego jeszcze wszelkie mięsa maja naprawde dobre. Ostatnio jadłam polędwice wołową. Pycha...
Platyna
napisał/a: Platyna 2013-08-30 12:28
z warzyw to polecam na grilla kolbę kukurydzy :) no i cukinię oczywiście.

a z mięsa to zdecydowanie karkówka - marynatę robię co najmniej dzień wcześniej - im dłużej poleży tym lepsza. potrzebny jest olej (albo oliwa), sos sojowy ciemny (dolewamy do oleju, żeby się zrobił ciemny, nie za dużo, żeby nie przesolić) i zioła: tymianek, bazylia i oregano. mięso w tym moczy się ze dwa dni i potem z grilla jest pyszne :)
napisał/a: kabo 2013-09-27 11:58
Grill nie zawsze musi kojarzyć się z kiełbasą, udkami lub karkówką. Polecam Ci zrobić pyszną rybę (np. pstrąga czy łososia), która nie tylko jest smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Jeśli chcesz poznać przepisy na takie nietypowe dania z grilla to polecam Ci kulinarny blog - znajdziesz tutaj także cenne porady, dotyczące grillowania.
napisał/a: martamarty92 2014-03-06 16:53
napisal(a):ale przede wszystkim zdrowa.


No właśnie, wszyscy wiemy jak to jest z zdrowiem potraw z grilla. A używacie patelni do grillowania. Zastanawiam się nad tą: http://www.tescomapolska.pl/gotowanie/patelnie-i-pokrywki/premium/601246-patelnia-do-grilowania-premium-26x26-cm , ale nie wiem czy to dobry zakup.
chmielka
napisał/a: chmielka 2014-03-07 15:14
Nie jedźcie potraw z grilla - to samo zło! ;)
napisał/a: Dama1 2014-05-26 13:05
Co Ty. Wszystko zależy. Jeżeli zrobisz to dobrze, zdrowo i na dobrym grillu to nic Ci nie będzie. Najlepsze i najzdrowsze jedzenie jest z grilla gazowego np. Broil King. Na stronie masz od razu fajne przepisy, które możesz sobie zrobić, nawet takie bardziej dietetyczne, jak się odchudzasz.
napisał/a: matylda13 2014-05-29 22:43
Miałam ten sam problem z grillowaniem. Przejadły mi się kiełbaski, szaszłyki i karkówka. Kurczaka jeszcze ewentualnie grillowanego mogę zjeść. Ale teraz postanowiłam trochę warzyw pogrillować i owoców. Młodszemu rodzeństwu zaserowałam ostatnio zgrillowanego banana z czekoladą i dzieciaki były zachwycone. I trochę brudne od czekolady. :P Sama zajadałam się za to grillowaną gruszką z jarzębiną (nie taką z drzewa, ale ze słoiczka, kupiłam firmy Stovit) i serem pleśniowym. Nawet nie sądziłam, że jarzębina jest tak dobra, a w połączeniu z gruszką... Aż mi ślinka na samą myśl leci. Grillowałam też plastry cukini, w które zawijałam fetę. Super wyszły.

W najbliższy weekend mam zamiar grillować pieczarki. Myślałam, żeby wypełnić je serkiem paprykowym, żeby były bardziej wyraziste... Co o tym myślicie?