Przepisy na pyszne ciasta.

napisał/a: indiend 2006-12-10 13:03
Zamieszczajmy w tym temacie przepisy na ciasta, to nam pomoze uniknąć dodawania tysiąca tematów :) Więc może niech któryś z administratorów przeniesie tutaj przepisy na ciacha:)
Ja jak obiecałam zamieszczam przepis na najpyszniejsze na świecie ciasto :) niestety nie tanie...
Ciasto wiśniowe:
I.
30 dag herbatników Leibniz
25 dag masła (osełka)
Masło rozpuścić, ostudzić, wymieszać z drobno pokruszonymi herbatnikami, masą wylepić blachę.
II.
5 sztuk naturalnego serka "Twoj smak"
75 g cukru pudru
300 g śmietany 36%
1 opakowanie śmietanfix
Ubić śmietanę + cukier + śmietanfix + serki - wyłożyć na blachę
III.
Posypać 200g miałkich orzechów włoskich
IV.
1 litr kremówki 36%
3 śmietanfix
3 cukry waniliowe
2 łyżki cukru pudru
Ubić wszystko wyłożyć na blachę.
V.
Wiśnie z kompotu
1/2 litra soku lub kompotu (moze byc ten sok z wiśni)
2 torebki TORTENGUSS - niemiecki produkt, ale łatwo dostępny choćby na allegro lub w supermarketach kosztuje okolo 1 zł
Owoce ułożyć na cieście
Kompot podgrzać, dodać cukier i tortenguss, wymieszać, gotować minutę
Dobrze ciepłym polać owoce na cieście.

Wydaje sie trudne, ale w praktyce jest bardzo łatwe. Jesli chcecie na kims zrobic wrazenie lub macie ochote na naprawde pyyyyysszzzne ciasto to polecam!!

[ Dodano: 2006-12-10, 13:04 ]
Aha na gorze napisalam, ze nie jest tanie, ale cena mniej wiecej za wszystkie produkty jest w granicach 50zł
napisał/a: Kaira86 2007-02-14 21:20
no to ja wkleje pare moich słodkości

Jablkowa pseudo-biszkoptowa lekkość


100 gramów masla lub margaryny
4 lyzki oleju
4 jajka
1 szklanka cukru
2 opakowaniu cukru waniliowego
1 szklanka maki tortowej pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 aromatu cytrynowego
jablka pokrojone na plastry, polplastry


Maslo rozpuscic z olejem. Jajka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę, jajka muszą byc puszyste, nie moze byc krysztalkow cukru, ubijanie mikserem an jakies 7 minut. Gdy juz jaja sa ubite, dodajemy mąki, proszek i miksujemy, a na koniec dodajemy tluszcz i armomat. Miksujemy. Wylewamy na blache wylozona papierem lub wysmarowana czym trzeba. Jablka ukladamy pionowo zanurzjac je w ciescie do polowy. Wkladamy do piekarnika ktory wczesniej nagrzal sie do 180C, pieczmy okolo 45 minut, az bedzie pieknie rumiane, a patyczke bedzie odchodizl jak trzeba ze srodka, bez sladu ciasta. Posypujemy pudrem.

[ Dodano: 2007-02-14, 21:23 ]
no a to zrobiłam wczoraj pyyycha

Dwukolorowe ciasto bananowe

tak wilgotne i puszyste, ze az strach....i delikatny mhmh

oryginal http://www.mniammniam.pl/pu.php?p=6747

składniki
1/2 kostki masla
1 szklanka cukru
1 duze jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 1/2 szklanki zmiksowanych bardzo dojrzalych bananow, okolo 3 duze
1 1/2 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1 szklanka posiekanych orzechow

sposób przygotowania
Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Wysmarowac maslem blache o wymiarach 20 x 20cm. Make przesiac z proszkiem do pieczenia, soda i sola. Maslo rozetrzec z cukrem na gladka mase. Dodac jajko i wanilie i dobrze ubic. Dodac zmiksowane banany i dobrze wymieszac.
Dodac przesiana make, dobrze wymieszac i podzielic mase na dwie rowne czesci. Do jednej dodac kakao, dobrze wymieszac i wylac do przygotowanej blachy, na to rozsypac posiekane orzechy i delikatnie wylac warstwe ciasta jasnego. Piec okolo 25 minut, az ciasto bedzie ladnie rumiane.
Przestudzic na siateczce i pokroic na kwadraty.

[ Dodano: 2007-02-14, 21:24 ]
i to ciacho też polecam a;e zdjęcia już nie mam

Ciasto z bananami

1. Biszkopt

4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka dodawać po łyżce cukru potem żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 25 min.

2. Masa

1 kg bananów (1 banana odłożyć)
1 masło
1/2 szkl. cukru pudru
2 żółtka

Maso+cukier puder+żółtka utrzeć. Banany pokroić i dokładnie zmiażdżyć w osobnym naczyniu. Dodawać po troszku do utartej masy.
Biszkopt posmarować masą.

3. Ptasie mleczko

galaretka(czerwona)
"Śnieżka"
galaretka (pomarańczowa)

Galaretkę (czerwoną) rozpuścić w 1/4 litra wody. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej "Śnieżki". Dokładnie wymieszać.
Wylać na masę.
Na ptasie mleczko położyć pokrojonego banana.
Całość zalać galaretką (pomarańczową).
napisał/a: Marusia 2007-02-25 19:43
Kaira, ja chyba zacznę omijać twoje posty z przepisami, bo co na któryś spojrzę, to mi zaczyna ślinka cieknąć... :)
Świetna z ciebie kucharka, na pewno spróbuję twoich przepisów, ale chyba dopiero jak się przekonam do tego, że piekarnik nie gryzie ;) (nigdy nie przepadałam za robieniem ciast...)
napisał/a: marionette 2007-02-25 20:48
ja w następny weekend wypróbuję sobie na spokojnie któreś ciasto :)
może wreszcie jakieś mi się uda, wyglądają pysznie.
napisał/a: Kaira86 2007-03-01 22:33
Marusia napisal(a):Świetna z ciebie kucharka

czy ja wiem czy taka świetna poprostu zabijam nude i podrodze sprawdzam swoje możliwości
Marusia napisal(a):na pewno spróbuję twoich przepisów, ale chyba dopiero jak się przekonam do tego, że piekarnik nie gryzie ;)

piekarnik napewno nie ugryzie a to są bardzo proste przepisy więc nawet dla kuchennych dziewic się nadają
napisał/a: Iwona 86 2007-03-20 16:59
cześć dziewczyny mam wiele pysznych przepisów. napisze wam jeden z nich
np; ciasto z delicjami

składniki:
ciasto
200g maku
200g wiórków kokosowych
200b cukru
0,5 łyżki amoniaku
9 białek 3 łyżki mleka

Krem:
9 żółtek 3 łyżki budyniu śmietankowego
0,5 szklanki cukru
2 szkl. mleka
1,5 kostki masła

dodatki:
2 paczki delicji pomarańczowych
100g rodzynek
2 galaretki pomarańczowe
100-150ml wódki

Sposób przyrządzenia:
Cisto: ubić białka na sztywno,dodać cukier ubijać,aż sie rozpuści. Dodać mak ,wiórki i amoniak rożpuszczony w 3 łyżkach mleka, wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na dużą blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 210 C OK 30 MIN.

Krem: mleko zagotować miedzyczasie utrzeć żółtka z cukrem i budyniem, wlać do gotyjącego sie mleka. O studzić utrzeć masło, dodaweać po jednej łużce masy budyniowej. Można dodać trochę alkoholu do kremu zyska na smaku.

Krem wyłożyć na ciasto,maczać delicje w wódce ikłaść czekoladą do góry ,miedzy delicjami rozsypać rodzynki i zalać galaretkę.
napisał/a: iwa2 2007-03-21 08:08
to ciasto z delicjami musi być pyszne
napisał/a: kasia_b 2007-03-22 21:21
Iwa specjalnie dla Ciebie obiecane w miarę łatwe ciasto : SZARLOTKA KRÓLEWSKA
BISZKOPT:
5 jajek
1 szklanka cukru kryształ
1 łyżka przegotowanej wody chłodnej
ok 2 szklanek dobrej mąki pszennej ( typ 450 najlepiej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 2 łyżek oleju

Oddzielamy białka od żółtek, biała w misce posypujemy szczyptą soli i ubijamy-najlepiej mikserem na max obrotach, na sztywną pianę ( sprawdzać miska do góry nogami - ale tak po ok 2 min. ubijania najwcześniej ), do sztywnej piany powoli wsypujemy po pół szklanki cukry ( na 2 tury), wlewamy łyżkę wody i cały czas ubijamy, powoli dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając na koniec dodajemy olej - możemy już spokojnie wyłączyć robot kuchenny. Mąkę pszenna, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i powoli wsypywać do masy delikatnie mieszając. Ciasto wlewamy do dużej prostokątnej blachy wysmarowanej od spodu tłuszczem i obficie posypanej bułką tartą. Pieczemy ok 30 minut w temp ok 180st - albo wcześniej lub później - aż będzie suche.

KREM
1 budyń w torebce robimy według przepisu - odstawiamy do wystygnięcia.
1 kostka margaryny Kasia ( wystawiamy na kilka godz z lodówki, żeby była miękka)
Kiedy budyń jest całkowicie wystygnięty - zimny, zaczynamy ucierać margarynę w misce na puszystą masę,powoli po 1 łyżce dodajemy budyń ciągle ucierając mikserem. Krem uciera się dość długo, żeby nie zważył sie - po każdej łyżce budyniu tak ok 1minutę trzeba ucierać do dodania następnej łyżki budyniu.
Jeśli krem okaże się mało słodki można dodać 2-3 łyżki cukru pudru
JABŁKA
1 słoik - 750ml - prażonych jabłek - można kupić w sklepie gotowe takie jasne
2 galaretki - najlepiej kaktusowe lub cytrynowe
Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy aż będą gorące - wtedy wsypujemy proszek galaretki i dokładnie mieszamy. Czekamy aż lekko wystygnie - będzie ciepłe ale nie gorące

KOLEJNOŚĆ i JAK ZŁOŻYĆ
Ja zazwyczaj robię najpierw budyń, potem ucieram biszkopt a jak już jest biszkopt chłodny to zaczynam robić krem, kiedy krem gotowy podgrzewam jabłka - krem może stać w lodówce. Kolejność można zmienić wedle swoich upodobań - ja robie poprostu tak.
Na biszkopt wylewam lekko ciepłą masę jabłkową i blacha do lodówki aż za stygnie, po ok pół godziny nakładam na to krem, można posypać wiórkami kokosowymi kolorowymi albo startymi kawałkami czekolady - odrapanymi nożem.

Życzę smacznego
napisał/a: Kaira86 2007-03-22 21:24
Kasiu jak SUPER już wiem jakie ciasto zrobie na weekend a miałam wielki dylemat bo dawno nie piekłam czegoś nowego
napisał/a: iwa2 2007-03-23 06:45
kasia_a, dziękuję Ci bardzo za przepis dokładnie krok po kroku wszystko opisałaś w moim przypadku to się przyda
dostałam też przepisy od Doni i nie będę się teraz mogła zdecydować
napisał/a: kasia_b 2007-03-23 14:50
iwa najlepiej zrobić dwa jak nie możesz się zdecydować - chętni do jedzenia napewno się znajda
napisał/a: niebieski_pt 2007-05-23 13:37
Jabłka pod pierzynką
Składniki:
1 kg jabłek,
5 dag margaryny (najlepsza dietetyczna to Flora Vital)
10 dag cukru,
5 utłuczonych goździków polecam te z Prymatu
5 łyżeczki cynamonu
rodzynki

Ciasto:
4 łyżki mąki pszennej,
2 szklanki mleka,
3 jajka,
4 łyżki cukru,
sok z 1 cytryny,
szczypta soli;

Jabłka obrać, opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z cukrem, goździkami i cynamonem. Rodzynki umyć i osączyć. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ułożyć jabłka, posypać rodzynkami, poukładać kawałki margaryny i zapiekać około 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Przygotować ciasto: mleko zmiksować z jajkami, mąką, cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Jabłka zalać ciastem i piec około 20 min, do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Podawać na gorąco. Można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub polać miodem albo syropem owocowym. (4-6 porcji)

POLECAM BO JEST PYSZNE