Przepisy na pyszne ciasta.
napisał/a:
gwiezdna
2009-09-29 18:45
Kasia, a jak to ciasto się nazywa i czy można orzechy zastapić płatkami migdałowymi?
napisał/a:
kasia_b
2009-09-29 19:01
kropka, nie ma ciasto nazwy bo je samo zrobiłam - ale to taka modyfikacja albo orzechowca albo krówki - jak kto zwie
myślę, że jak najbardziej tylko sporo tego trzeba - pomysł mi się podoba - daj znać jak wyszło
myślę, że jak najbardziej tylko sporo tego trzeba - pomysł mi się podoba - daj znać jak wyszło

napisał/a:
gwiezdna
2009-09-29 19:14
No takiego smaka mi narobiłaś, ze w sobotę spróbuję go zrobić, przepis mi się bardzo podoba, zdolna jesteś :)
Myślę, ze dwie paczki migdałków wystarczy, mam gdzieś przepis na takie ciasto posypane płatkami, też z masą krówkową, nawet je raz zrobiłam, ale muszę poszukać.
Myślę, ze dwie paczki migdałków wystarczy, mam gdzieś przepis na takie ciasto posypane płatkami, też z masą krówkową, nawet je raz zrobiłam, ale muszę poszukać.
napisał/a:
kasia_b
2009-09-29 19:45
kropka, e tam zdolna
życzę powodzenia w robieniu - i tylko poradzę o dużej ilości mąki na blachę pod ciasto aby szybciej wyłaziło - a jak się połamie to sie nie przejmuj - skleisz na masie

życzę powodzenia w robieniu - i tylko poradzę o dużej ilości mąki na blachę pod ciasto aby szybciej wyłaziło - a jak się połamie to sie nie przejmuj - skleisz na masie

napisał/a:
Misiaq
2009-09-29 20:07
kasia_a, ja ten przepis też na pewno wypróbuję. Tylko jeszcze nie wiem kiedy
A póki co wklejam przepis na krem do karpatki, bo zazwyczaj robiła po prostu na budyniu, a znlazłam w necie przepis z mąki ziemniaczanej i przennej i samemu się zrobi budyń
wypróbowałam i polecam
Krem:
½ litra mleka
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
25 dag margaryny
2 łyżki spirytusu
2 szklanki mleka zagotować. W ½ szklanki mleka rozpuścić cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać porcjami budyń. Na koniec do masy dodać spirytus.
A ciasto na karpatkę to już tradycyjnie

A póki co wklejam przepis na krem do karpatki, bo zazwyczaj robiła po prostu na budyniu, a znlazłam w necie przepis z mąki ziemniaczanej i przennej i samemu się zrobi budyń

Krem:
½ litra mleka
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
25 dag margaryny
2 łyżki spirytusu
2 szklanki mleka zagotować. W ½ szklanki mleka rozpuścić cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać porcjami budyń. Na koniec do masy dodać spirytus.
A ciasto na karpatkę to już tradycyjnie

napisał/a:
Madzinka1
2009-10-12 14:54
Ostatnio udało mi się zrobić 3 ciasta ze stronki www.wielkiezarcie.com.
Może komuś z Was się przydadzą:
jabłecznik - http://www.wielkiezarcie.com/recipe35814.html
ciasto bounty - http://www.wielkiezarcie.com/recipe19045.html
serniczek na ciemnym spodzie - http://www.wielkiezarcie.com/recipe22462.html
Może komuś z Was się przydadzą:
jabłecznik - http://www.wielkiezarcie.com/recipe35814.html
ciasto bounty - http://www.wielkiezarcie.com/recipe19045.html
serniczek na ciemnym spodzie - http://www.wielkiezarcie.com/recipe22462.html
napisał/a:
~gość
2009-10-14 11:31
co to jest?
ma ktoś przepis na sernik na zimno ale taki prosty dla totalnej amatorki?
ten mi się wydaje prosty :
3 serki homogenizowane
3 galaretki róznokolorowe
2 galaretki np czerwone na wierzch
owoce
biszkopty
Galaretki rozpuscic w połowie wody podanej w przepisie i zmiksowac serek z tężejaca galaretka.
Zrobic tak z 3 galaretkami.
Na wierzch owoce i zalac galaretkami
tylko kurcze jak zmiksować serek z galaretką? będzie się to trzymało kupy?
no i czy nie będą mi się warstwy rozjeżdżać?
chciałabym mojemu mężowi wreszcie coś pysznego upiec ale w tej materii jestem dno

napisał/a:
MonikaDaria
2009-10-14 14:30
Bardzo prosty ja tak robię ;)
Tylko ktoś nie dodał że nie wszystkie 3 na raz, jak ta w tortownicy pierwsza masa stężeje to wtedy dopiero druga wylewamy ;)
Nic się nie rozjedzie. Galaretka nie może być mocno tężejąca, ja w zasadzie robię to jak tylko wystygnie wtedy jest bardzo płynna masa ale w lodówce szybko się ścina, no i wtedy kolejna i kolejna.
A jak chcesz prościej to nie rób trzech kolorów tylko 3 derki plus 3 galaretki (porcja wody na półtorej) i zrób jeden kolor. Jak na to dasz owoce i inny kolor galaretki to i tak będzie ładnie i kolorowo
Amen :D
napisał/a:
~gość
2009-10-14 14:46
Moniś, dzięki wielkie :*
dzisiaj albo jutro to zrobię.
A jakbym chciała np na wierzch dać ananas to muszę jakoś uważać na smaki galaretek czy mogę je dobierać kolorystycznie/chybił trafił?
dzisiaj albo jutro to zrobię.
A jakbym chciała np na wierzch dać ananas to muszę jakoś uważać na smaki galaretek czy mogę je dobierać kolorystycznie/chybił trafił?
napisał/a:
Karolinka_U
2009-10-14 19:32

napisał/a:
MonikaDaria
2009-10-14 20:31
Ananasa nie polecam ;) Ananas i kiwi maja w sobie jakis taki kwas który utrudnia tężenie galaretek więc możesz spierdzielić ciasto :P Kiedyś pisali że można sparzyć, sparzyłam a i tak mi deser popsuł :/
Co do dopasowania smaku to spokojnie możesz sobie robić jaki tam chcesz ;)
napisał/a:
~gość
2009-10-15 10:36
a ja już się napaliłam na tego ananasa. Dobrze że jeszcze tego nie zrobiłam.