Przepisy na pyszne ciasta.
napisał/a:
MonikaDaria
2009-10-15 11:06
No możesz zaryzykować i sprzyć dość dobrze. Nie udaje się po takim zabiegu sporadycznie więc pewnie by ci się udało, ale wolalam wspomniec skoro już wiem :P
napisał/a:
Wika1
2009-10-15 13:56
Mam ochotę wypróbować przepis Kasi na krówkę, ale boje się że nie wytrzyma doby, bo u mnie pełno łakomczuchów. Jak zwęszą ciasto, to nie minie 2h, a już go nie będzie. Tak jak wczoraj, upiekłam ciasto pomarańczowe, które miało wytrzymać do dzisiaj, bo będę miała gości i niestety nic nie zostało jak pozwoliłam spróbować. Właściwie to nic dziwnego, bo było pyszne. Przepis jest całkiem prosty więc podaję:)
Ciasto pomarańczowe
Ciasto:
* 5 jajek
* 5 łyżek cukru pudru
* 5 łyżek mąki tortowej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
Poncz:
* 150 ml soku pomarańczowego
* 3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
* 1 krem budyniowy 3 minuty Dr.Oetker
* 400 ml mleka
* 5 małych pomarańczy
* 1 galaretka o smaku pomarańczowym
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać porcjami cukier, cukier wanilinowy, po jednym żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać po trochu, miksując mikserem na najniższych obrotach. Blachę o wym. 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika (drugi poziom od dołu). Piec około 30 -35 min. Piekarnik gazowy: temp. 180°C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180°C (powinien być podgrzany) Upieczone ciasto wystudzić, zdjąć papier, nasączyć ponczem. Do wysokiego naczynia wlać 400 ml mleka. Wsypać zawartość torebki i miksować przez ok. 3 minuty. Gotowym kremem posmarować ciasto. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze umyć, obrać ze skórki, pokroić na plasterki, ułożyć na kremie. Z folii aluminiowej zrobić rant wokół ciasta. Tężejącą galaretką polać pomarańcze, odstawić do stężenia.
Ciasto pomarańczowe
Ciasto:
* 5 jajek
* 5 łyżek cukru pudru
* 5 łyżek mąki tortowej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
Poncz:
* 150 ml soku pomarańczowego
* 3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
* 1 krem budyniowy 3 minuty Dr.Oetker
* 400 ml mleka
* 5 małych pomarańczy
* 1 galaretka o smaku pomarańczowym
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać porcjami cukier, cukier wanilinowy, po jednym żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać po trochu, miksując mikserem na najniższych obrotach. Blachę o wym. 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika (drugi poziom od dołu). Piec około 30 -35 min. Piekarnik gazowy: temp. 180°C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180°C (powinien być podgrzany) Upieczone ciasto wystudzić, zdjąć papier, nasączyć ponczem. Do wysokiego naczynia wlać 400 ml mleka. Wsypać zawartość torebki i miksować przez ok. 3 minuty. Gotowym kremem posmarować ciasto. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze umyć, obrać ze skórki, pokroić na plasterki, ułożyć na kremie. Z folii aluminiowej zrobić rant wokół ciasta. Tężejącą galaretką polać pomarańcze, odstawić do stężenia.
napisał/a:
madzik27
2009-11-09 19:15
Pirania zrobiłam Banoffee Pie rzeczywiście pyszne zmieniłam tylko drugą warstwę tzn banany rozbiłam mikserem na masę i dodałam do nich 0,25 l ubitej śmietany, a żeby się szybciej ta masa stężała dodałam troszkę żelatyny. Dzięki tak zrobionej masie ciasto się nie chwiało i równiutko udało mi się rozłożyć karmel.
KarolinkaU Twoją kremówkę też już dawno robię ale troszkę inaczej tzn
na krakersy u góry daję karmel na ten karmel bitą śmietanę (nie cukrujemy jej), a na nią płatki migdałowe
Jeśli któraś ma ochotę niech spróbuje naprawdę pyszna
KarolinkaU Twoją kremówkę też już dawno robię ale troszkę inaczej tzn
na krakersy u góry daję karmel na ten karmel bitą śmietanę (nie cukrujemy jej), a na nią płatki migdałowe
Jeśli któraś ma ochotę niech spróbuje naprawdę pyszna
napisał/a:
pirania2
2009-11-15 17:35
to troszkę żeś udoskonaliła ja ostatnio to ciasto w tamtym tyg jadłam bo mała impreza się szykowała, a na takie okazje to ciasto jest niezawodne
napisał/a:
kasia_b
2009-11-26 09:23
z okazji imienin robiłam tarte czekoladową - hmmmmmmmmm 350g czekolady - pierwszy raz ale pyszna wyszła
napisał/a:
margaret3
2009-11-29 16:19
A ja wczoraj wypróbowałam nowy przepis na ciasto i jest pyszne. Z całej blachy został tylko kawałek
Shrek
Składniki na biszkopt:
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 ½ szklanki mąki tortowej
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nadal ubijając po trochu dodawać cukier, a potem po jednym żółtku. Powoli wsypywać mąkę i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i jeżeli ładnie urósł przekroić na pół. Do tego ciasta wykorzystałam tylko pół biszkoptu, gdyż cały jak dla mnie był zbyt wysoki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, a przed nałożeniem mas nasączyć ponczem.
Składniki na masę zieloną:
* 1 duża butelka zielonego napoju Pysio
* 3 budynie śmietankowe (te na ½ l mleka)
* 2 opakowania ciastek Delicje;
Budynie rozpuścić w 1½ szklanki napoju. Pozostały napój zagotować. Do gotującego dodać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować (uwaga: napój należy mieszać, bo jak się nagrzewa to lubi pryskać). Gorącą masę rozprowadzić na uprzednio upieczonym i wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej lekko masie ułożyć Delicje, ciastko obok ciastka.
Składniki na masę śmietanową:
* 400 ml śmietany 30%
* 1 zielona galaretka
* ¾ szklanki gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodawać (cały czas miksując) przestudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na ciastka Delicje.
Dodatkowo:
* 2 zielone galaretki
* 900 ml wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko tężejącą galaretkę wylać na masę śmietanową.
A tak się prezentuje
Shrek
Składniki na biszkopt:
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 ½ szklanki mąki tortowej
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nadal ubijając po trochu dodawać cukier, a potem po jednym żółtku. Powoli wsypywać mąkę i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i jeżeli ładnie urósł przekroić na pół. Do tego ciasta wykorzystałam tylko pół biszkoptu, gdyż cały jak dla mnie był zbyt wysoki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, a przed nałożeniem mas nasączyć ponczem.
Składniki na masę zieloną:
* 1 duża butelka zielonego napoju Pysio
* 3 budynie śmietankowe (te na ½ l mleka)
* 2 opakowania ciastek Delicje;
Budynie rozpuścić w 1½ szklanki napoju. Pozostały napój zagotować. Do gotującego dodać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować (uwaga: napój należy mieszać, bo jak się nagrzewa to lubi pryskać). Gorącą masę rozprowadzić na uprzednio upieczonym i wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej lekko masie ułożyć Delicje, ciastko obok ciastka.
Składniki na masę śmietanową:
* 400 ml śmietany 30%
* 1 zielona galaretka
* ¾ szklanki gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodawać (cały czas miksując) przestudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na ciastka Delicje.
Dodatkowo:
* 2 zielone galaretki
* 900 ml wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko tężejącą galaretkę wylać na masę śmietanową.
A tak się prezentuje
napisał/a:
~gość
2009-11-30 21:27
margaret, jadłam i zgadzam sie, jest bardzo pyszne
napisał/a:
MonikaDaria
2009-11-30 21:35
margaret, jak zaczęłam czytać myślałam że zobaczę głowę shreka :P
Ale i tak brzmi ciekawie mimo zawodu jakiego doznałam
Ale i tak brzmi ciekawie mimo zawodu jakiego doznałam
napisał/a:
Karolinka_U
2009-12-14 15:06
Donia1981, własnie robie twoje ciasto meksykańskie troche bardziej świateczne z pomarańczami - dam znac jak wyszło
napisał/a:
~gość
2010-01-12 21:40
Babka z serem twarogowym
Składniki:
40 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 100 ml śmietany, 10 dkg rodzynków, 20 dkg sera twarogowego, 20 ml rumu, 15 dkg cukru pudru, 3 jaja,
skórka pomarańczowa, proszek do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do formy.
Przepis:
Jaja umyć, wybić ze skorupek, utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką wymieszaną : proszkiem do pieczenia, śmietaną, rumem, startą skórką pomarańczową, zmielonym serem twarogowym, roztopionym tłuszczem oraz opłukanymi i otaczanymi w mące rodzynkami. Następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć, lekko przestudzić, polać polewą czekoladową.
Składniki:
40 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 100 ml śmietany, 10 dkg rodzynków, 20 dkg sera twarogowego, 20 ml rumu, 15 dkg cukru pudru, 3 jaja,
skórka pomarańczowa, proszek do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do formy.
Przepis:
Jaja umyć, wybić ze skorupek, utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką wymieszaną : proszkiem do pieczenia, śmietaną, rumem, startą skórką pomarańczową, zmielonym serem twarogowym, roztopionym tłuszczem oraz opłukanymi i otaczanymi w mące rodzynkami. Następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć, lekko przestudzić, polać polewą czekoladową.
napisał/a:
monia81
2010-01-21 11:07
dzis postanowilam upiec szarlotkę sypaną wieczorem napiszę jak mi wyszła
a chciałabym sie podzielic z wami przepisem na ciasto mandarynkowe wg przepisu Nigelli robiłam go na świeta wszystkim smakowało
a http://mojaquchnia.blox.pl/2009/12/Ciasto-mandarynkowe.html
[ Dodano: 2010-01-25, 22:06 ]
szarlotka sypana sie udała ;) najgorsze było to masło na wierzchu strasznie ciężko mi sie je kroilo na cieniutkie kawałki
no i chyba następnym razem zrobię dwie warstwy sypanego na sam duł i wierzch
a chciałabym sie podzielic z wami przepisem na ciasto mandarynkowe wg przepisu Nigelli robiłam go na świeta wszystkim smakowało
a http://mojaquchnia.blox.pl/2009/12/Ciasto-mandarynkowe.html
[ Dodano: 2010-01-25, 22:06 ]
szarlotka sypana sie udała ;) najgorsze było to masło na wierzchu strasznie ciężko mi sie je kroilo na cieniutkie kawałki
no i chyba następnym razem zrobię dwie warstwy sypanego na sam duł i wierzch
napisał/a:
MonikaDaria
2010-02-20 12:22
Przepis na trochę inny sernik, ale pyszota :)
Sernik Biało-Czarny
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka
40 dkg masła
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
Wszystkie składniki połączyć, szybko wyrobić, podzielić na dwie części i wstawić do zamrażalnika
Masa:
6 serków homogenizowanych waniliowych
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka
6 łyżek wiórek kokosowych
4 łyżki roztopionego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 małe olejki rumowe / 1 duży
Z podanych składników utrzeć masę, z białek ( z 4 jaj) ubić pianę i dodać do gładkiej masy. Na wysmarowaną margaryną tortownicę zetrzeć jedną część ciasta, nałożyć na nią masę serową i zetrzeć na to drugą cześć ciasta. Piec około 1 godz 40 minut w temp 180-190 stopni
Ozdobić wg uznania, najlepiej paskami z płynnej czekolady
Sernik Biało-Czarny
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka
40 dkg masła
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
Wszystkie składniki połączyć, szybko wyrobić, podzielić na dwie części i wstawić do zamrażalnika
Masa:
6 serków homogenizowanych waniliowych
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka
6 łyżek wiórek kokosowych
4 łyżki roztopionego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 małe olejki rumowe / 1 duży
Z podanych składników utrzeć masę, z białek ( z 4 jaj) ubić pianę i dodać do gładkiej masy. Na wysmarowaną margaryną tortownicę zetrzeć jedną część ciasta, nałożyć na nią masę serową i zetrzeć na to drugą cześć ciasta. Piec około 1 godz 40 minut w temp 180-190 stopni
Ozdobić wg uznania, najlepiej paskami z płynnej czekolady