Przepisy na pyszne ciasta.

napisał/a: kwiatlotosu2 2011-09-13 00:45
chouchou, brzmi i wygląda smakowicie! Jak się udały???

Zapisuję sobie ten przepis i na pewno wypróbuję
napisał/a: MonikaDaria 2011-09-14 17:10
chouchou, super się zapowiadają :D Zrobię lada dzień bo akurat piekę sernik i mi twarogu zostaje z wiaderka więc wykorzystam
napisał/a: Kubasz 2011-11-10 19:29
Witam wszystkich miłośników garnków i patelni
Swoją przygodę z kucharzeniem zacząłem 2 lata temu gdy postanowiłem sam upiec drożdżówkę - wyszła wtedy totalna klapa, mianowicie drożdżówka zrobiła się twarda jak przysłowiowy kamień. Pytałem się mojej mamy "mistrzyni" co zrobiłem źle i o dziwo sama nie potrafiła mi odpowiedzieć dlaczego tak się stało, wytłumaczyła mi że prawdopodobnie źle zagniotłem ciasto a mój ojciec twierdził, że zamiast mąki dałem gips szpachlowy... trochę śmialiśmy się z tego...
Dzisiaj jestem już mądrzejszy i potrafię co nieco upiec dlatego chcę się pochwalić moimi osiągnięciami:
http://smacznejadloo...y.blogspot.com
Wszystkie przepisy zawarte na moim blogu są autorstwa mojej mamy, a ja ze swojej strony szczególnie polecam sernik biało-czarny - jest wyśmienity (jak dla mnie).
napisał/a: ola33 2011-12-22 15:45
ja polecam przepis na pysznego makowca przecież wkrótce święta :) http://twojdeser.pl/13-boe-narodzenie/271-makowiec/article
napisał/a: ~gość 2011-12-30 17:59
Alaska czyli tort lodowy

Składniki:
Spód biszkoptowy :
100g mąki
100g drobnego cukru
100g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
3 żółtka
200ml lodów np. czekoladowych
4 białka
70g drobnego cukru

Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem, powoli dodawaj jajo, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, mieszaj mikserem aż otrzymasz jednolitą masę. Przelej ją do okrągłej tortownicy. Piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie biszkopt ostudź, na jego środku uformuj kopczyk z lodów o dowolnym smaku, tak przygotowaną Alaskę włóż na godzinę do zamrażarki. Gdy biszkopt będzie już dobrze zmrożony, ubij białka z cukrem, pokryj nimi lodowy kopiec. Ciasto włóż na 10-15 minut do piekarnik o temperaturze 180 stopni. Podawaj natychmiast!
napisał/a: WeselneZaplecze 2012-01-11 13:26
Dziewczyny mam pyszny przepis na tort bezowy z orzechami laskowymi i czekoladą. Znalazłam go w internecie, ale testowałam i wyszedł pyszny. Jedynym problemem może być upieczenie bezy. Nie będę się rozpisywała, najlepiej jeśli podrzucę link do strony z której korzystałam: Tort bezowy z orzechami laskowymi i czekoladą
napisał/a: ~gość 2012-01-17 12:32
Ciasto marchwiowe

Składniki:
- 2 szkl. startej marchwi
- 2 szkl. mąki pszenej
- 1 i 1/4 szkl. oleju
- 2 szkl. cukru (można mniej bo ciasto wyszło słodkie)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 2 łyżeczki sodki
- 4 jajka
- ew. 1 szklanka orzechów i rodzynek

Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczach. Mąkę utrzeć mikserem z olejem, dodawać po 1 jajku. Miksować aż zbieleje (ciekawe jak? mi nie chciało zbieleć, a prawie mikser się spalił ) Do masy dodać marchew, sól, cukier, cynamon, sodkę z proszkiem. Miksować. Na koniec ewentualnie dodać orzechy i rodzynki (żeby nie opadły na spód obtoczyć je najpierw w mące)
Piec ok. 1 godz. w 180 stopniach
mi się bardzo przypiekł od góry wiec po ok pół godz. piekłam grzejąc tylko od spodu
na koniec polałam lukrem (cukier puder, troszkę wody i kilka kropli soku z cytryny) i był pycha, zdjęcia nie zdążyłam zrobić
napisał/a: Nadiya1 2012-02-05 15:09
Chyba nie podawałąm tutaj przepisu na ten sernik:

SERNIK
Składniki do masy serowej: 1kg 200g sera białego
4 żółtka+ 2 całe jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe
pół szklanki oleju
2 szklanki mleka

Przygotowanie masy serowej:
2 Jaja i 4 żółtka utrzeć z cukrem (ja robiłam to robotem kuchennym), stopniowo dodawać ser, cukier waniliowy, budynie, olej i na końcu mleko.

Składniki na spód ciasta:
pół masła
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
25dkg mąki (ale w trakcie rozrabiania ciasta zawsze wychodzi sporo więcej bo inaczej ciasto strasznie się klei)
Wszystkie składniki zagniatamy.

Na rozrobione ciasto wylać masę serową. Piec godzinę w 180 stopniach.
napisał/a: kromoni 2012-02-09 10:02
Ciasto "szybkie"

3 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka sody
1 czubata łyżeczka kakao
2 szkl. mąki pszennej (ja daję pełnoziarnistą)
można dodać bakalie

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, kolejno dodawać pozostałe skłądniki, wymieszać.
Piec w keksówce 50 min. w temp. 180 stopni.
napisał/a: Nadiya1 2012-07-27 11:36
SERNIK BEZ SERA

Składniki:

Ciasto:
3szkl. mąki tortowej Polskie Zboża
1 szkl. cukru
4 żółtka
1 margaryna tortowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa:
4 duże śmietany 18% Mleczna Dolina
1 małe opakowanie wiórków kokosowych
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
3/4 szkl. cukru
4 białka

Przygotowanie:

1. Z maki, cukru, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podziel je na pół. Do jednej części dodaj kakao i włóż do zamrażalnika.
2. Jasną część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułk tartą.
3. Śmietanę wlej do wysokiego naczynia, dodaj wiórki kokosowe, cukier waniliowy i budyń. Wszystko wymieszaj.
4. Białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj śmietany i delikatnie wymieszaj widelcem.
5. Masę wyłóż na ciasto. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciasto kakaowe z zamrażarki.
6. Piecz około 50 min w 180 stopniach C.
napisał/a: Xelka 2012-07-27 12:56
A gdzie dołączone zdjęcie ??
napisał/a: Nadiya1 2012-07-27 12:58
Xelka napisal(a):A gdzie dołączone zdjęcie ??

Telefon mi padł, a w aparacie nie są akumulatorki naładowane. Ale łatwo można to ciasto sobie wyobrazić- jasne ciasto na spodzie, masa "serowa", a na to "wiórki" z ciasta kakaowego...