Przepisy na pyszne ciasta.

napisał/a: reni123 2007-06-01 09:15
moje ulubione ciasto sezonoew - torcik z truskawkami (przepis na dużą blachę!)

biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

ubić bardzo sztywną pianę z białek, dosypywać porcjami cukier i ubijać dalej, na końcu dodać żółtka (tu jeszcze ubijamy ale bardzo krótko tylko żeby się połączyło)
wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać
wylać na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą, piec ok. 30 min. w 160 C
po upieczeniu potrzymać w piekarniku jeszcze trochę, bo jak się wyjmie gorący to opadnie!

krem:
0,5 litra mleka
0,5 kg masła
4 żółtka
1 jajko całe
2 łyżki mąki ziemnaczanej
1 łyżka pszennej
cukier waniliowy
10 łyżek cukru

zagotować mleko (odlewając pół szkalanki zimnego mleka, przyda się później) z cukrem i cukrem waniliowym
do odlanego mleka dodać jajo, żółtka, mąkę i mąkę ziemniaczaną, zmiksować i wlać do wrzącego mleka, ugotowac jak budyń
mnie się robi trochę "klusek" ale bardzo łatwo rozbija się je mikserem)
wystudzić i zmiksować z masłem

na biszkopt nałożyć krem, na to truskawki (ok. 1 kg, ale mnie wychodzi tych truskawek więcej chyba), na truskawki galaretkę (najlepiej dużo galaretki - z 2 opakowań)

smacznego!
napisał/a: kasia_b 2007-06-07 12:19
dzisiaj robiłam ciasto niejako sezonowe ale chude
potrzebne:
1. upieczony biszkopt lub inne ciasto do przełożenia - myślę,że nawet herbatniki też by mogły być ale chyba moczone
2. duży jogurt ok 1/2 litra
3. galaretka o podobny smaku jak jogurt
robimy galaretkę zalewamy połową wody co w przepisie - zostawiamy do ostygnięcia - do czasu aż zacznie gęstnieć
ubijamy w misce ok minuty jogurt i dolewamy gęstniejąca galaretkę - miksujemy - gotowe
ja dzisiaj dodałam truskawki do jednej masy a do drugiej banany - bo zrobiłam dwie warstwy, myślę, że do miseczek masa tez by się nadała nie koniecznie na ciasto
napisał/a: marionette 2007-06-07 12:22
kasia_a, dzięki za przepis, jest takie proste, że może nawet i mnie wyjdzie
a zapowiada się pychota

[ Dodano: 2007-06-07, 12:24 ]
a potem trzeba do lodówki wstawić żeby zgęstniało?
napisał/a: kasia_b 2007-06-07 12:33
marionette, do lodówki przynajmniej na 2-4 godziny - zaraz Wam pokaże jak moje wygląda

[ Dodano: 2007-06-07, 12:38 ]
oto ono
napisał/a: iwa2 2007-06-07 12:39
piszcie piszcie przepisy, kiedyś się przydadzą i mnie
napisał/a: marionette 2007-06-07 12:42
kasia_a, bardzo ładne
na pewno je zrobie może nawet w ten weekend.
napisał/a: jagienka2 2007-06-07 17:13
O zesz kurcze Kasia :)ales ciacho upichcila mniami :)!!
napisał/a: kawaii2 2007-08-02 20:56
Pochwalę się dziś moją kolejną tartą :D Dostałam przepis od znajomej Francuzki, ale po francusku :/ ale już próbuję przetłumaczyć i piszę, co pozmieniałam.




250 g mąki, 100 g masła (wziełam na oko ok 70g), 10g proszku z drozdzami (ja wzielam zwykly proszek do pieczenia), 5g soli, 40 g cukru, 100 ml mleka (ja dalam 35ml), 1 całe jajko - to wszystko wyrobic, wlozyc na godzine do lodowki, w tym czasie wydrolować 1,5 kg mirabelek (ja zużylam niecale kilo - bo mala tortownica), i poprzecinać je na ćwiartki.
Rozwałkować ciasto, wylepić tortownice (na tarte na 35 cm byłoby lepiej), zrobić wyższy rand niż ja!!! (lepiej będzie wyglądać).
poukładać ćwiartki mirabelek zaczynając od zewnątrz okrągami aż do środka, mogą się trochę na siebie nachodzić. Posypać wszystko 100 g cukru (ja dałam ok 75 g - w tym jedno opakowanie cukru waniliowego).
Piec w nagrzanym piekarniku (ja piekłam ok 35 minut w 210, potem 230 (ostatnie 4 minuty). Wyjąć placek na "grille", czyli taki metalowy ślimakowaty krążek ( ja nie mam takiego) i posypać cukrem pudrem i cynamonem (ja posypałam tylko cynamonem i za PÓŹNO - jak juz ostygł.. trzeba to zrobić od razu po wyjęciu z piekarnika).

Jutro będzie na obiad na deser
napisał/a: Kaira86 2007-08-02 21:43
ojej ale mi się zachciało tarty zachcialo...przepysznie wygląda
napisał/a: samsam 2007-08-02 21:46
A za mną chodzi od dłuższego czasu zwykły murzynek. Ale taki cieplutki, prosto z piekarnika
napisał/a: ~gość 2007-09-13 16:50
Ciasto meksykańskie

3/4 kostki margaryny
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
1 i 1/3 szkalnki cukru
Margarynę roztopic, dodac reszte, dokładnie wymieszac i ostudzic.

Do ostudzonej masy dodac:
5 jajek
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Masę wylac do wysmarowanej i osypanej bułką tartą formy, gruszki obrane i pokrojone w cwiartki rownomiernie rozlozyc w ciescie. Ja robię zazwyczaj w formie prostokątnej. Zamiast gruszek można dodac śliwki lub bakalie, zależy od upodoban.
Piec w 180 stopniach okolo 30-35 minut.

Ciasto zawsze wychodzi, bo naprawdę jest prościutkie a przy tym smaczne
Po upieczeniu można osypac cukrem-pudrem
napisał/a: marteczka3 2007-09-13 19:03
Donia, rzeczywiscie brzmi dosc prosto! super, dzieki wielkie za przepis :)