Przepisy na pyszne ciasta.
napisał/a:
iwa2
2007-09-14 07:30
Donia1981, jeśli się na nie zdecyduję to pewnie z pytaniami będę dzwonić

napisał/a:
noemi4
2007-09-17 08:04
Specjalnie dla Iwy:
Ciasto "Regan"
* 5 całych jajek
* 1 szklanka oleju
* 4 szklanki mąki
*2 łyżki kakao
* 1 łyżka cynamonu
* 1 łyżka sody oczyszczonej rozpuszczona w 3 łyżkach wody
* 1,5 szklanki cukru
* bakalie (rodzynki, orzechy itp)
* jabłka, ok 4-5 (drobno pokroić w kostkę)
Ciasto robimy ręcznie lub mechanicznie. Jaja + cukier ucieramy (trochę), dodajemy składniki, mieszamy. Ciasto jest dosyć gęste i ciężkie. Jabłka dodajemy na samym końcu i tylko trochę mieszamy.
Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku o temp. 160-170 stopni. Forma najlepiej prostokątna, wyłożona papierem do pieczenia.
Tak jest w przepisie. Ale z doświadczenia wiem że jak nie dodasz cynamonu, bakalii, zmienisz trochę proporcje czy też jabłka wrzucisz od razu z innymi składnikami to też wychodzi
Jak zrobisz to się pochwal jak wyszło

Ciasto "Regan"
* 5 całych jajek
* 1 szklanka oleju
* 4 szklanki mąki
*2 łyżki kakao
* 1 łyżka cynamonu
* 1 łyżka sody oczyszczonej rozpuszczona w 3 łyżkach wody
* 1,5 szklanki cukru
* bakalie (rodzynki, orzechy itp)
* jabłka, ok 4-5 (drobno pokroić w kostkę)
Ciasto robimy ręcznie lub mechanicznie. Jaja + cukier ucieramy (trochę), dodajemy składniki, mieszamy. Ciasto jest dosyć gęste i ciężkie. Jabłka dodajemy na samym końcu i tylko trochę mieszamy.
Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku o temp. 160-170 stopni. Forma najlepiej prostokątna, wyłożona papierem do pieczenia.
Tak jest w przepisie. Ale z doświadczenia wiem że jak nie dodasz cynamonu, bakalii, zmienisz trochę proporcje czy też jabłka wrzucisz od razu z innymi składnikami to też wychodzi


napisał/a:
iwa2
2007-09-18 08:25
cynamonu nigdy sobie nie odmówię

jak w ogóle zdecyduję się na pieczenie

chociaż bardzo bym chciała

napisał/a:
Madziulka1
2007-09-25 09:44
Donia1981, przeis brzmi niezwykle prosto. Zaraz sprawdze czy mam skladniki i po okienkach zabieram sie za ciasto.
napisał/a:
Cinus
2007-09-25 15:43
macie tyle fajnych przepisow i napewno nie jedna ma talent kulinarny to ktora wkoncu upiecze cos i zaprosi na ciacho :)
napisał/a:
Madziulka1
2007-09-25 16:01
kurcze niestety z ciasta dzis nici :( nie mam kakao :( ale moze w czwartek sie pokusze :)
napisał/a:
Belay
2007-09-27 13:31
Ciasto z amoniakiem? Litości...


Kasik to Twoje jogurtowe wygląda pysznie! :)
Doniu, przepis brzmi prosto :) może któregoś dnia u rodziców wypróbuję. Ostatnio mam natłok jabłek, więc czas je wykorzystać. Ja mam przepis na banalnie proste ciasto, które kojarzy mi się z okresem mojego dzieciństwa, ale muszę sobie przypomnieć i napiszę :)
napisał/a:
Cubanita
2007-09-28 12:58
A ja dziś piekę "Placek włoski"... mam nadzieję że wyjdzie bo ja do wypieków to nie ma w ogóle daru... ale to ciasto juuż kiedyś pieklam i było ok, więc teraz tez powinno mi wyjśc... choć znając mnie to nigdy nie wiadomo

napisał/a:
chorera
2007-09-30 18:06
mam dwie lewe ręcę do pieczenia, może któraś z Was zna jakiś prosty przepis na ciasto z gruszkami które zawsze wychodzi? :)
napisał/a:
jente8
2007-09-30 22:07
chorera polecam "ciasto meksykańskie" - przepis Doni1981, jest na poprzedniej stronie. Jest z gruszkami, jest fantastycznie proste i przepyszne

napisał/a:
chorera
2007-10-01 13:46
spróbuję, ale musze się do tego przygotować psychicznie:D
[ Dodano: 2007-10-06, 17:10 ]
Ciasto meksykańskie przepisu Doni1981 w piekarniku, modlę się by mi wyszło:)
[ Dodano: 2007-10-06, 17:10 ]
Ciasto meksykańskie przepisu Doni1981 w piekarniku, modlę się by mi wyszło:)
napisał/a:
Iria
2007-10-22 12:56
UWAGA!! Ciasto dla leniwych. Robi się w tempie expresowym, jest tanie i naprawdę pyszne! Dla fanów jabłek :)
SZARLOTKA SYPANA
SKŁADNIKI:
szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka kaszy manny
łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
cynamon
ok. 1,5 kg jabłek (może być troszkę mniej, ale szarlotka wychodzi pyszna, jeśli jabłek jest więcej niż kilogram)
200 gram masła albo margaryny
PRZEPIS:
Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części.
Jabłka (najlepiej jakieś całkowicie rozgotowujące się: renety albo antonówki) obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną albo bułką tartą. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego.
Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami albo wiórkami masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną.
Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w mniej więcej 180-200 stopniach (w piekarniku elektrycznym w tej niższej temperaturze).
Moim zdaniem przepis jest banalny, nie trzeba sobie nawet brudzić rąk przy robieniu tego ciasta. Najbardziej czasochłonne jest obieranie jabłek ;)
Robiłam to ciasto już parę razy i za każdym razem wychodzi. Szkoda, że znika w zastraszającym tempie ;)
Przepis pochodzi ze strony .WIELKIE ŻARCIE. Polecam przeczytać komentarze innych zadowolonych użytkowników :)
P.S. Ja robię to ciasto tylko z dwóch warstw sypkich składników i całej porcji jabłek w środku.
SZARLOTKA SYPANA
SKŁADNIKI:
szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka kaszy manny
łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
cynamon
ok. 1,5 kg jabłek (może być troszkę mniej, ale szarlotka wychodzi pyszna, jeśli jabłek jest więcej niż kilogram)
200 gram masła albo margaryny
PRZEPIS:
Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części.
Jabłka (najlepiej jakieś całkowicie rozgotowujące się: renety albo antonówki) obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną albo bułką tartą. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego.
Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami albo wiórkami masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną.
Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w mniej więcej 180-200 stopniach (w piekarniku elektrycznym w tej niższej temperaturze).
Moim zdaniem przepis jest banalny, nie trzeba sobie nawet brudzić rąk przy robieniu tego ciasta. Najbardziej czasochłonne jest obieranie jabłek ;)
Robiłam to ciasto już parę razy i za każdym razem wychodzi. Szkoda, że znika w zastraszającym tempie ;)
Przepis pochodzi ze strony .WIELKIE ŻARCIE. Polecam przeczytać komentarze innych zadowolonych użytkowników :)
P.S. Ja robię to ciasto tylko z dwóch warstw sypkich składników i całej porcji jabłek w środku.