Przepisy na pyszne ciasta.
napisał/a:
Iria
2007-10-24 15:12
iwuś, masło daję tylko na sam wierzch.
Dół szarlotki mógł ci nie wyjść ponieważ jabłka mogły dać za mało soku. W takim wypadku możesz troszkę podlać jabłka zwykłym kartonowym sokiem jabłkowym.
Ja mam aktualnie skrzynke jabłek "z działki" i są idealne do tego przepisu, po utarciu zostaje mi w misce dużo soku. Jabłka przekładam na rozłożone ciasto i podlewam je sokiem z miski.
Na wierzch konieczne jest masło, gdyż ciasto na górze musi zostać czymś nasączone (dół nasączają jabłka, a górę masło).
:)
Dół szarlotki mógł ci nie wyjść ponieważ jabłka mogły dać za mało soku. W takim wypadku możesz troszkę podlać jabłka zwykłym kartonowym sokiem jabłkowym.
Ja mam aktualnie skrzynke jabłek "z działki" i są idealne do tego przepisu, po utarciu zostaje mi w misce dużo soku. Jabłka przekładam na rozłożone ciasto i podlewam je sokiem z miski.
Na wierzch konieczne jest masło, gdyż ciasto na górze musi zostać czymś nasączone (dół nasączają jabłka, a górę masło).
:)
napisał/a:
iwa2
2007-10-25 06:25
no właśnie
masz racje bo moje jabłka soku nie miały wcale
ciasto jest pyszne i szybkie w przygotowaniu więc będę je często robić
super przepis


ciasto jest pyszne i szybkie w przygotowaniu więc będę je często robić


napisał/a:
iwa2
2007-11-28 09:30
macie jakiś fajny przepis na ciasto, które pasuje na święta. Od jakiegoś czasu zastanawiam się co upiec, teraz może być coś trudniejszego bo mam już narzędzia i niedługo przyjdzie do domu stolnica
coś pysznego i ciekawego

coś pysznego i ciekawego

napisał/a:
miedziana3
2008-02-20 17:31
A za mna chodzi taka ciągutka cos jak snickers takie z orrzechami i wogóle mniam 
ooo albo takie kokosowe yyy forrero rocher
tylko nie mam przepisu ..

ooo albo takie kokosowe yyy forrero rocher


tylko nie mam przepisu ..

napisał/a:
malinka20
2008-02-21 12:51
Ja znalazlam ostatnio cos takiego na mojeciasto.pl:
Kokosowy raj
8 jajek
kostka Kasi
20 dek kokosu
45 dek cukru
20 dek mąki
2 budynie
15 dek migdałów
cukier waniliowy
proszek do pieczenie
Pieczemy biszkopt : jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy. Krem : ugotujemy budynie ( 2 budynie w pół litra mleka), gdy ostygną dodajemy margarynę Kasię i mieszamy. Masa kokosowa : Białka ubijamy z cukrem, później dodajemy kokos, wylewamy na formę i pieczemy. Płatki migdałowe z masłem i cukrem prażymy na patelni. Biszkopt kroimy na połowę i smarujemy częścią masy, kładziemy kokos i następną porcję masy. Na górę kładziemy drugi biszkopt i warstwę prażonych płatków migdałowych. Pyszne ciasto gotowe.
Dla milosnikow kokosowych pysznosci jak znalazl :)
Kokosowy raj
8 jajek
kostka Kasi
20 dek kokosu
45 dek cukru
20 dek mąki
2 budynie
15 dek migdałów
cukier waniliowy
proszek do pieczenie
Pieczemy biszkopt : jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy. Krem : ugotujemy budynie ( 2 budynie w pół litra mleka), gdy ostygną dodajemy margarynę Kasię i mieszamy. Masa kokosowa : Białka ubijamy z cukrem, później dodajemy kokos, wylewamy na formę i pieczemy. Płatki migdałowe z masłem i cukrem prażymy na patelni. Biszkopt kroimy na połowę i smarujemy częścią masy, kładziemy kokos i następną porcję masy. Na górę kładziemy drugi biszkopt i warstwę prażonych płatków migdałowych. Pyszne ciasto gotowe.
Dla milosnikow kokosowych pysznosci jak znalazl :)
napisał/a:
miedziana3
2008-02-21 16:32
Heh dzieki
napewno wypróbuje bo aż mnie nosi na kokosy

napewno wypróbuje bo aż mnie nosi na kokosy

napisał/a:
H2O
2008-02-25 23:18
Ciasteczka jakie dzisiaj zrobialm...tz same sie zrobilly





napisał/a:
Kinia
2008-02-26 11:09
Super wyglądają, wyślij mi z jedno
napisał/a:
H2O
2008-02-26 13:20


Ps. zostaly 2 ciasteczka

napisał/a:
niebieski_pt
2008-02-27 12:32
Podaje super przepis na SERNIK Z KRUSZONKĄ
CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 100 g Kasi.
- 1 jajo,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
MASA SEROWA:
- 1 kg sera białego mleczno-maślankowego,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jaj,
- 4 łyżki śmietany,
- 1duży budyń śmietankowy (lub waniliowy),
- pół buteleczki aromatu śmietankowego (lub waniliowego)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru
KRUSZONKA:
- 0,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 100 g Kasi.
CIASTO: Ze wszystkich podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować 3 kule, włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
MASA SEROWA:
Ser zmielić 2 razy, dodać cukier, żółtka, śmietanę, aromat, wsypać budyń. Utrzeć mikserem na puszystą masę. Białka ubić, połowę piany dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto. (Do masy serowej można dodać rodzynki).
Pozostałą pianę z białek jeszcze raz ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną. Rozłożyć na wierzchu masy serowej.
KRUSZONKA:
Kasię posiekać nożem z mąką, dodać cukier, rozetrzeć rękami, żeby powstała sypka kruszonka. Kruszonką posypać sernik.
Wstawić do nagranego piekarnika, piec ok. 45-50 minut przy 180 st.
(przepis znaleziony na www.mojeciasto.pl)
CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 100 g Kasi.
- 1 jajo,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
MASA SEROWA:
- 1 kg sera białego mleczno-maślankowego,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jaj,
- 4 łyżki śmietany,
- 1duży budyń śmietankowy (lub waniliowy),
- pół buteleczki aromatu śmietankowego (lub waniliowego)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru
KRUSZONKA:
- 0,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 100 g Kasi.
CIASTO: Ze wszystkich podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować 3 kule, włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
MASA SEROWA:
Ser zmielić 2 razy, dodać cukier, żółtka, śmietanę, aromat, wsypać budyń. Utrzeć mikserem na puszystą masę. Białka ubić, połowę piany dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto. (Do masy serowej można dodać rodzynki).
Pozostałą pianę z białek jeszcze raz ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną. Rozłożyć na wierzchu masy serowej.
KRUSZONKA:
Kasię posiekać nożem z mąką, dodać cukier, rozetrzeć rękami, żeby powstała sypka kruszonka. Kruszonką posypać sernik.
Wstawić do nagranego piekarnika, piec ok. 45-50 minut przy 180 st.
(przepis znaleziony na www.mojeciasto.pl)
napisał/a:
malinka20
2008-03-27 09:02
Jeszcze jedna kokosowa pysznosc :)
250 g Kasi
320 g mąki
220g cukru
6 żółtek
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 duże jabłka
PIANA:
6 białek
220 g cukru
200 g wiórków kokosowych
Kasię, mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia utrzyj mikserem i wyrób ciasto. Połowę ciasta wyłóż na blaszkę (20x25cm), a do drugiej połowy dodaj kakao, wymieszaj i włoż na białe ciasto. Na ciasto zetrzyj 4 duże jabłka. Następnie ubij pianę z 6 białek z 220 g cukru. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i włoż na ciasto. Piecz 40-45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przepis z mojeciasto.pl - wyszedl mi fantastycznie, choc martwilam sie, bo to dosc trudne ciasto!
250 g Kasi
320 g mąki
220g cukru
6 żółtek
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 duże jabłka
PIANA:
6 białek
220 g cukru
200 g wiórków kokosowych
Kasię, mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia utrzyj mikserem i wyrób ciasto. Połowę ciasta wyłóż na blaszkę (20x25cm), a do drugiej połowy dodaj kakao, wymieszaj i włoż na białe ciasto. Na ciasto zetrzyj 4 duże jabłka. Następnie ubij pianę z 6 białek z 220 g cukru. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i włoż na ciasto. Piecz 40-45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przepis z mojeciasto.pl - wyszedl mi fantastycznie, choc martwilam sie, bo to dosc trudne ciasto!
napisał/a:
Karolinka_U
2008-05-12 16:38
Sernik na zimno
1 kostka masła
2 jajka
1 szkl.cukru
3 serki waniliowe
kakao
żelatyna
galaretki
owoce
Masło,jajka i cukier ucierając na puch.Do tej masy dodawać powoli serki homogenizowane dalej to ucierając mikserem.Jak już nam powstanie z tych składników jednolita masa dzielimy to na pół.Do jednej połowy dodajemy kakao.3-4 łyżeczki żelatyny zalewamy połową szklanki gorącej wody.Mieszamy to aż żelatyna się całkowicie rozpuści i wlewamy to do ciemniej masy.Szybko mieszamy i wylewamy do tortownicy-wsadzamy do lodówki.Ja już się zastygnie i będzie twarde to wylewamy na to galaretkę.Do tej białej masy dodajemy tyle samo żelatyny co do tej ciemniej.
1 warstwa-Masa ciemna
2 warstwa-galaretka
3-warstwa masa jasna
4-warstwa owoce
5 warstwa-galaretka
To jest dobre ciasto ale niestety praco chłonne bo musimy czekać aż się te warstwy po kolei zastygną i będą twarde. Galaretki to najlepiej 2 czerwony i 2 żółte albo coś takiego,byle nie były tych samych kolorów.

1 kostka masła
2 jajka
1 szkl.cukru
3 serki waniliowe
kakao
żelatyna
galaretki
owoce
Masło,jajka i cukier ucierając na puch.Do tej masy dodawać powoli serki homogenizowane dalej to ucierając mikserem.Jak już nam powstanie z tych składników jednolita masa dzielimy to na pół.Do jednej połowy dodajemy kakao.3-4 łyżeczki żelatyny zalewamy połową szklanki gorącej wody.Mieszamy to aż żelatyna się całkowicie rozpuści i wlewamy to do ciemniej masy.Szybko mieszamy i wylewamy do tortownicy-wsadzamy do lodówki.Ja już się zastygnie i będzie twarde to wylewamy na to galaretkę.Do tej białej masy dodajemy tyle samo żelatyny co do tej ciemniej.
1 warstwa-Masa ciemna
2 warstwa-galaretka
3-warstwa masa jasna
4-warstwa owoce
5 warstwa-galaretka
To jest dobre ciasto ale niestety praco chłonne bo musimy czekać aż się te warstwy po kolei zastygną i będą twarde. Galaretki to najlepiej 2 czerwony i 2 żółte albo coś takiego,byle nie były tych samych kolorów.