Przepisy na pyszne ciasta.

napisał/a: Misiaq 2009-09-14 19:33
kasia_a napisal(a):dla chętnych wkleję przepis
Ja poproszę, bo super wygląda
napisał/a: kasia_b 2009-09-14 19:55
cieszę się dziewoje

może łatwy nie jest ale pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyszny

ciasto
1 margaryna/masło
0,5 kg mąki (3 szklanki)
2/3 szkl cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka sody oczyszczonej

Składniki posiekać na stolnicy, zagnieść ciasto - schłodzić 30 min w lodówce w foli.

masa orzechowa
20 dag orzechów - ulubionych - w mojej wersji solone ziemne
10 dag masła/margaryny
10 dag cukru
2 łyżki miodu

Rozpuścić margarynę z cukrem i miodem - wsypać posiekane orzechy - podsmażyć aż wytworzy się pianka - masa zgęstnieje.

Ciasto wyjąć z lodówki - podzielić na 3 części, rozwałkować, piec po 12-15 minut w temp 180 st aż się zrumienią - UWAGA blacha musi być wysmarowana tłuszczem i porządnie wysypana mąka - na biało - żeby ciasto dobrze wyszło i się nie połamało na trzeci surowy placek wylać masę orzechową i zapiekać 20 minut

KREMY
masa krówkowa

bita śmietana
0,5 litra śmietanki 30%
2 łyżki cukry pudru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl wody

Ubijać śmietanę na średnich obrotach - jak zacznie gęstnieć zmniejszyć na najmniejsze - dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę

Placki przekładać śmietaną na dole, później krówka a na wierzch placek z orzechami.
Odstawić na 1 dobę i się opychać
napisał/a: jente8 2009-09-14 20:04
kasia_a napisal(a):zapiekać 2 minut

2 czy 20?
napisał/a: kasia_b 2009-09-14 20:09
ula_jente napisal(a):2 czy 20?

oczywiście ula_jente, , że 20 - już lecę poprawić
napisał/a: jente8 2009-09-14 20:17
kasia_a napisal(a):oczywiście ula_jente, , że 20 - już lecę poprawić

Wolałam się upewnić, bo tak 2 minuty to nie bardzo mi się widziały, ale może akurat ;)

Dzięki Kasiu :*
napisał/a: Misiaq 2009-09-14 20:42
kasia_a, dzięki.
Wypróbuję na pewno
napisał/a: świezynka 2009-09-22 13:40
Przepis na pyszne imbirowe ciasteczka

Składniki:
300g mąki
100g brązowego cukru
5-6 łyżek miodu
1 jajko
150 g masła
2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji: gruby cukier (biały i brązowy)

Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową masę. Masę wymieszać z miodem i jajkiem. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto i uformować je w kulkę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkować na cienki placek (4 mm) i wyciąć ciastka o dowolnych kształtach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ciastka - mogą leżeć blisko siebie, ponieważ niewiele urosną. Piec w temeraturze 180 stopni C, około 10 minut.



[mod: reklama usunięta]
napisał/a: MonikaDaria 2009-09-24 17:09
Leniwe kremówki już gotowe zobaczymy jak smakują
napisał/a: Karolinka_U 2009-09-24 18:02
Moniś, to czekam
napisał/a: MonikaDaria 2009-09-24 18:28
Już próbowałam jeszcze chrupiące ale pychote i nawet Oli smakowały


A długo te ciacha mają leżeć żeby zmiękły? Obawiam się że nie zdążą
napisał/a: Karolinka_U 2009-09-24 18:50
Moniś napisal(a):A długo te ciacha mają leżeć żeby zmiękły? Obawiam się że nie zdążą
miękkie sa nastepnego dnia dopiero i tylko raz sie o tym przekonałam ale znając twoje mozliwości to się nie dowiesz
napisał/a: Kasia248 2009-09-24 19:53
Karolinka_U, ja też robiłam dziś i wczoraj, ale dziś dodałam kakao:)Rafałwoi się uszy trzęsły