Przepisy na pyszne ciasta.
napisał/a:
Misiaq
2009-09-14 19:33
Ja poproszę, bo super wygląda

napisał/a:
kasia_b
2009-09-14 19:55
cieszę się dziewoje
może łatwy nie jest ale pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyszny
ciasto
1 margaryna/masło
0,5 kg mąki (3 szklanki)
2/3 szkl cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka sody oczyszczonej
Składniki posiekać na stolnicy, zagnieść ciasto - schłodzić 30 min w lodówce w foli.
masa orzechowa
20 dag orzechów - ulubionych - w mojej wersji solone ziemne
10 dag masła/margaryny
10 dag cukru
2 łyżki miodu
Rozpuścić margarynę z cukrem i miodem - wsypać posiekane orzechy - podsmażyć aż wytworzy się pianka - masa zgęstnieje.
Ciasto wyjąć z lodówki - podzielić na 3 części, rozwałkować, piec po 12-15 minut w temp 180 st aż się zrumienią - UWAGA
blacha musi być wysmarowana tłuszczem i porządnie wysypana mąka - na biało - żeby ciasto dobrze wyszło i się nie połamało
na trzeci surowy placek wylać masę orzechową i zapiekać 20 minut
KREMY
masa krówkowa
bita śmietana
0,5 litra śmietanki 30%
2 łyżki cukry pudru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl wody
Ubijać śmietanę na średnich obrotach - jak zacznie gęstnieć zmniejszyć na najmniejsze - dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę
Placki przekładać śmietaną na dole, później krówka a na wierzch placek z orzechami.
Odstawić na 1 dobę i się opychać

może łatwy nie jest ale pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyszny



ciasto
1 margaryna/masło
0,5 kg mąki (3 szklanki)
2/3 szkl cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka sody oczyszczonej
Składniki posiekać na stolnicy, zagnieść ciasto - schłodzić 30 min w lodówce w foli.
masa orzechowa
20 dag orzechów - ulubionych - w mojej wersji solone ziemne

10 dag masła/margaryny
10 dag cukru
2 łyżki miodu
Rozpuścić margarynę z cukrem i miodem - wsypać posiekane orzechy - podsmażyć aż wytworzy się pianka - masa zgęstnieje.
Ciasto wyjąć z lodówki - podzielić na 3 części, rozwałkować, piec po 12-15 minut w temp 180 st aż się zrumienią - UWAGA


KREMY
masa krówkowa
bita śmietana
0,5 litra śmietanki 30%
2 łyżki cukry pudru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl wody
Ubijać śmietanę na średnich obrotach - jak zacznie gęstnieć zmniejszyć na najmniejsze - dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę
Placki przekładać śmietaną na dole, później krówka a na wierzch placek z orzechami.
Odstawić na 1 dobę i się opychać





napisał/a:
jente8
2009-09-14 20:04
2 czy 20?
napisał/a:
kasia_b
2009-09-14 20:09
oczywiście ula_jente, , że 20 - już lecę poprawić

napisał/a:
jente8
2009-09-14 20:17
Wolałam się upewnić, bo tak 2 minuty to nie bardzo mi się widziały, ale może akurat ;)
Dzięki Kasiu :*
napisał/a:
Misiaq
2009-09-14 20:42
kasia_a, dzięki.
Wypróbuję na pewno
Wypróbuję na pewno

napisał/a:
świezynka
2009-09-22 13:40
Przepis na pyszne imbirowe ciasteczka
Składniki:
300g mąki
100g brązowego cukru
5-6 łyżek miodu
1 jajko
150 g masła
2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji: gruby cukier (biały i brązowy)
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową masę. Masę wymieszać z miodem i jajkiem. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto i uformować je w kulkę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkować na cienki placek (4 mm) i wyciąć ciastka o dowolnych kształtach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ciastka - mogą leżeć blisko siebie, ponieważ niewiele urosną. Piec w temeraturze 180 stopni C, około 10 minut.

[mod: reklama usunięta]
Składniki:
300g mąki
100g brązowego cukru
5-6 łyżek miodu
1 jajko
150 g masła
2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji: gruby cukier (biały i brązowy)
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową masę. Masę wymieszać z miodem i jajkiem. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto i uformować je w kulkę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkować na cienki placek (4 mm) i wyciąć ciastka o dowolnych kształtach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ciastka - mogą leżeć blisko siebie, ponieważ niewiele urosną. Piec w temeraturze 180 stopni C, około 10 minut.

[mod: reklama usunięta]
napisał/a:
MonikaDaria
2009-09-24 17:09
Leniwe kremówki już gotowe zobaczymy jak smakują

napisał/a:
Karolinka_U
2009-09-24 18:02
Moniś, to czekam

napisał/a:
MonikaDaria
2009-09-24 18:28
Już próbowałam jeszcze chrupiące ale pychote i nawet Oli smakowały
A długo te ciacha mają leżeć żeby zmiękły?
Obawiam się że nie zdążą

A długo te ciacha mają leżeć żeby zmiękły?


napisał/a:
Karolinka_U
2009-09-24 18:50
miękkie sa nastepnego dnia dopiero i tylko raz sie o tym przekonałam
ale znając twoje mozliwości to się nie dowiesz



napisał/a:
Kasia248
2009-09-24 19:53
Karolinka_U, ja też robiłam dziś i wczoraj, ale dziś dodałam kakao:)Rafałwoi się uszy trzęsły