Przetwory

cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-08 20:31
Ja robię niskocukrowe z pomarańczową pektyną
lub wysoko cukrowe jak mam czas w tradycyjny sposób przez wielogodzinne smażenie z dużym dodatkiem cukru
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-09 08:44
Emila a co konkretnie chcesz....
napisał/a: emila3000 2009-07-09 14:07
normalne dzemy... z wisni, truskawek, malin, ze sliwek.... tylko zeby milaly malo cukru...........
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-09 19:31
ja robię z pektyną pomarańczową dla przetworów niskocukrowych
tylko nierobię tak jak w przepisie bo wychodzi za słodkie

3 kg np: jagód
Pektyna
1 kg cukru

owoce przegniotę
zagotuję
dodaję cukier zmieszany z pektyną
gotuję około 30 minut na malutkim ogniu zbierając pianę
napisał/a: emila3000 2009-07-09 22:23
a co to za pektyna... ?
magwiz
napisał/a: magwiz 2009-07-09 22:28
wiem jedno pektyny to mi się kojarzą ze skórkami od jabłek Tzn z tym faktem że tóż pod skórką są!:D
napisał/a: emila3000 2009-07-09 23:04
szukalam w necie troche i nic nie znalazlam... cohenna wez daj link do jakiegolwiek sklepu internetowego albo strone producenta... zebym wiedziala jakiego opakowaania w sklepie szukac...
magwiz
napisał/a: magwiz 2009-07-09 23:27
Ogólnie o pektynach to masz tu:
Co to są pektyny?

Pektyny są głównym składnikiem wiążącym w ścianach komórkowych roślin i owoców. Chemicznie są polisacharydami o strukturze liniowej utworzonej z połączonych cząsteczek kwasu galakturonowego.
Struktura pektyn
[CENTER] [/CENTER]
Pektyny mają zdolność wytwarzania żeli w obecności cukru. Z tego powodu pektyny, w połączeniu z cukrem, są używane w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający. Najpowszechniej znane zastosowanie pektyn to wykorzystanie ich w produkcji dżemów. Większość owoców zawiera pektyny ale w ilości nie wystarczającej do wytworzenia mocnego żelu, dlatego dla poprawy jakości produkowanych dżemów są one dodawane. Pektyny są dodawane do specjalnego cukru, który jest przede wszystkim używany do produkcji dżemów (cukier żelujący). Pektyny z cukrem, podczas ogrzewania, tworzą strukturę usieciowaną, dlatego dżemy gęstnieją podczas gotowania a nie w temperaturze pokojowej.
Grupa owoców zawierających ilość pektyn wystarczającą do wytworzenia żelu, jest bardzo mała; przykładem takiego owocu jest pigwa. Powszechnie pektyny są wytwarzane z pulpy jabłkowej oraz pomarańczowej.

(http://www.food-info.net/pl/qa/qa-wi6.htm)
napisał/a: emila3000 2009-07-09 23:29
co to pektyna to wiem co to jest... :D chodzi mi o to gdzie mozna kupic tą pomaranczowa pektyne... :D
napisał/a: emila3000 2009-07-09 23:32
a ten cukier zelujacy diamant 3:1 nadawalby sie...
magwiz
napisał/a: magwiz 2009-07-09 23:34
w ogole to znalazłam jeszcze jeden przepis na pomarańzowe cudo:
http://www.smakimprezy.pl/2007/12/04/konfitura-galaretka-lub-syrop-pomaranczowy-zaleznie-od-konsystencji-ale-pomaranczowa-slodka-i-wielce-aromatyczna/
brzmi smacznie tylko ciekawe czy smakuje równie wyśmienicie:rolleyes:
napisał/a: emila3000 2009-07-09 23:36
to wyprobuj go... jak przezyjesz to my sobie go zrobimy... :D

dzemy chyba zaczne w przyszlym roku robic... musze sobie do tego czasu fajne przepisy poszukac... :P