Przetwory

magwiz
napisał/a: magwiz 2009-07-10 21:11
a to tak jak na Auchana większość oszołom woła ;):p
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-10 21:12
i wiadomo od razu o co chodzi ;)
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-11 19:17
A powiedzcie z czego planujecie jeszcze robić przetwory??
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-14 19:56
Dziś wyniosłam do piwnicy dżem z wiśni bo wczoraj robiłam :)
tirlitirli
napisał/a: tirlitirli 2009-07-15 10:45
Ja już pół spiżarni mam zapełnione. robiłam dżemy głównie truskawkowe i dwusmakowe, marmoladki, konfitury, kompoty z czereśni, truskawek, ogórki kiszone. Nie słyszałam o tej pektynie :confused: Do dżemów i marmolad używałam cukru żelującego i żelfixu dr oetkera, bo korzystałam z przepisów z ich stronki http://www.oetker.pl/5d92c66fffd926cabc0a95fd3f92cad2/act/pre

Przetwory się bardzo udały i już znikają słoiczki z dżemami:)))
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-15 19:03
A z innych przetworów to już coś robisz
ja szykuję sok wiśniowy ;)
tirlitirli
napisał/a: tirlitirli 2009-07-16 11:02
W weekend planuję robić sałatki : szwedzką i z pomidorów (zielonych i czerwonych) i taką sałatkę: marchew, pomidor, ogórek, cebula i kapusta biała. mam nadzieję, że dostanę gdzieś zielone pomidory :rolleyes:
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-16 19:54
tirlitirli napisal(a):W weekend planuję robić sałatki : szwedzką i z pomidorów (zielonych i czerwonych) i taką sałatkę: marchew, pomidor, ogórek, cebula i kapusta biała. mam nadzieję, że dostanę gdzieś zielone pomidory :rolleyes:


nigdy nie robiłam czegoś takiego
wrzucisz przepis???
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-16 19:55
Ja dziś zrobiłam ten sok wiśniowy i dżem wiśnia z czarną porzeczką
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-16 20:14
Syrop z mniszka

składniki:
1 kg cukru
1/2 litra wody
250 sztuk kwiatów mniszka
cytryna

Wykonanie:
kwiatki zaparzyć wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Przecedzić, kwiaty wyrzucić a do wody dodać cukier i gotować 30 minut. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze 10 minut. Gotować na malutkim ogniu.

Aby powstał miód pierwszy taz gotować 1 godzinę a drugi raz 10 minut na malutkim ogniu
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-18 13:32
Sok - liść wiśni

200 listków z wiśni
200 owoców wiśni
1 litr wody
1 kg cukru
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z 1/2 cytryny

Liście umyć i zalać woda i gotować 5 minut
Wyrzucić liście i na wodzie która zostanie gotować owoce 10 minut
Wyrzucić owoce do wody dodać cukier i gotować 15 minut
Dodać kwasek lub sok i gotować 10 minut
Gorące zlewać do słoiczków
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-18 13:40
kiszone ogórki

Ja robię w 5 litrowych plastikowych butelkach po wodzie mineralnej
wrzucam na dno:
Liść chrzanu
Kawałek korzenia chrzanu
koper włoski
listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
płaska łyżeczka białej gorczycy
woda ze studni głębinowej lub źródełka :) Na litr wody 2 płaskie łyżki stołowe soli kamiennej grubej i najlepiej nie jodowanej
kilka listków z wiśni lub winogron lub dębu lub czarnej porzeczki