Przetwory

napisał/a: emila3000 2009-07-18 13:50
hmmmm sok z lisci wisni.... czym rozni sie w smaku od zwyklego soku.... brzmi ciekawie....
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-18 14:04
Ma troszkę taki posmaczek z goryczką :) spróbuj
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-18 14:08
będę czasem wrzucała jeszcze tu jakieś przepisy śmieszne ;)
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-28 11:22
A ja dziś zrobiłam dżemy:
morela
morela + malina
jeszcze sok malinowy się robi :) i może dżem malinowy będzie ;)
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-28 19:32
38 buteleczek soku malinowego już w piwnicy ;)
napisał/a: weronkaX93 2009-07-30 09:52
Sałatka z fasolki szparagowej

3kg szparagówki - gotować 20min i odcedzić

Dodać:
1kg marchewki startej na tartce jarzynowej
1kg cebuli pokrojonej w krążki
1 i 1/2 szklanki octu
1 i 1/2 szklanki wody
1 i 1/2 szklanki oleju } ocet, wodę, olej, sól i cukier wymieszać z 4 łyżkami koncentratu pomidorowego
2 i 1/2 łyżki soli
1 szklanka cukru

Wszystko razem wymieszać i gotować 30min.
Gorące wkładać do słoików.

Smacznego:)
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-30 09:56
Dziękuję zaraz będę robiła fasolkę :)
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-30 10:26
Sok np: malinowy

Sposób 1
Maliny zalać wodą i zagotować pozostawić do ostygnięcia. Przecisnąć przez tul. Pestki wyrzucić a otrzymany sok zagotować. Gotować około godziny. Gorące zlewać do buteleczek.
Ja daję 1 kg cukru na 2 litry soku

Sposób 2
Maliny zmiksować zagotować pozostawić do ostygnięcia. Przecisnąć przez tul. Pestki wyrzucić a otrzymany sok zagotować. Gotować około 30 minut. Gorące zlewać do buteleczek.

Sposób 3
Sok zrobić w sokowniku. Ja zakupiłam sobie taki: http://www.allegro.pl/item696680701_sokownik_rossler_5l_dno_indukcyjne_wyprzedaz.html
Otrzymany sok zagotować. Gotować około 30 minut. Gorące zlewać do buteleczek.
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-30 18:52
Sałatka warzywna na zimę

*2 kg kapusty białej,
*2 kg ogórków zielonych,
*4 sztuki marchewki,
*4 sztuki pietuszki ,
*2 papryki czerwone,
*4 pory,
ZALEWA:
*1 szklanka cukru, *1 szklanka oleju, *3/4 szklanki octu 10%, *2 łyżki soli,

Warzywa umyć ,obrać.Kapustę poszatkować , ogórki w plasterki , marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Porę pokroić w plasterki ,paprykę w paski.
Warzywa wymieszać z przegotowaną ostudzoną zalewą octu ,oleju itd.
Pozostawić na 2 godziny.
Nałożyć do słoiczków i pasteryzować 15-20 minut.
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-30 18:57
Syrop z kwiatów czarnego bzu

30 duzych kwiatów czarnego bzu (całych baldachimów)
2 kg cukru
4 dkg kwasku cytrynowego lub 4 cytryny

Kwiaty obrac z łodyg ,zalac 1 litrem goracej wody,dodać kwasek i odstawić przyciśniete na 2 dni

Po 48 godzinach sok przelac przez sito dodac cukier i zagotowac .Wlać syrop w czystych słoików i zakręcic .Dla zwiekszenia pewnosci aby słoiki dobrze się zamkneły można pasteryzuje ok 5-10

KWIATY CZRNEGO BZU; maja działanie lecznicze, są stosowany w czasie przeziebień jako środek napotny , maja działanie przeciwzapalne ,przeciwgorączkowe, ,działaja rozkurczowo, .Podnoszą równiez odporność organizmu .
W postaci syropu jest to bardzo aromatyczny dodatek do herbaty napojów zimnych lub deserów.Kiedy moje dzieci były małe często robiłam ten własnie syrop poniewaz chetnie piły go rozcieńczonego z woda
Trzeba tylko pamietać o tym aby kwiaty zerwac z dala od drogi ,no ale chyba tego nie trzeba przypominac bo to kazdy dobrze wie .Pozdrawiam icon_wink.gif
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-30 19:01
Syrop Z Malin Na Spirytusie, sposób mojej babci

Nauczyłam się od Babci i tak robię malinki - w sam raz na zimę do herbatki.. ale też do lodów, naleśników, deserów itp.

Zasada jest taka, że na 1kg malin bierzemy 1,2 kg cukru. Maliny przygotowuje się w bardzo prosty sposób: należy rozetrzeć je w dużej misce (ja używam kamionkowej) drewnianą pałką do ucierania ciasta, następnie wsypać proporcjonalnie do ilości malin cukier, dobrze wymieszać i zostawić na kilka godzin aż cukier się rozpuści (można na cały dzień) - co jakiś czas należy zamieszać. Po tym czasie nakładamy maliny do małych słoiczków i ustawiamy do lodówki (bez pokrywek). Mogą stać w lodówce nawet do 48 godzin, na wierzchu powinna wytworzyć się biała "skórka" z cukru. Następnie do każdego słoiczka wlewamy po łyżce stołowej spirytusu i wtedy dopiero nakładamy pokrywki, zakręcamy słoiczki. NIE PASTERYZOWAĆ! Spirytus sprawia, że słoików nie trzeba już zagotowywać. Ja zanoszę malinki do piwnicy i tam sobie czekają do zimy. Najlepsze do herbaty na przeziębienie! f Ale naleśniki polane takimi malinkami też są wyśmienite... albo budyń
Polecam. W razie pytań z chęcią odpowiem
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-30 19:05
WIŚNIE KANDYZOWANE

2 kg wiśni - usunąć pestki
zasypujemy 1,5 kg cukru.
zostawiamy na 12 godz. po tym czasie odlewamy sok który powstał (do jakiegoś naczynka) odstawiamy w chłodne miejsce.

wiśnie zasypujemy ponownie 1 kg cukru- po 12 godz. dodajemy wcześniej odlany sok i podgrzewamy wszystko-ale nie doprowadzamy do wrzenia.

Następnie wkładamy wszystko do słoików i zagotowujemy 5 minutek.

Wisienki są jędrne, i pięknie wyglądają na deserach , tortach....pychotka.