Przetwory

cohenna
napisał/a: cohenna 2009-09-10 19:01
To ja poproszę przepis :)
Ja dziś zrobiłam paprykę i sok malinowy :)
miki24
napisał/a: miki24 2009-09-11 22:06
już daję:
3 kg cukinii obranej i wypestkowanej
0,5kg cebuli
1 kg papryki
2 opakowania kurkumy

zalewa:
0,5litra octu
3 łyżki soli
3 szklanki cukru
0,5 łyżeczki gorczycy
wszystko zagotować

warzywa pokroić (cukinię kroję w dużą kostkę lub słupki,cebulę w półkrążki,paprykę w paski) zasypać kurkumą,wymieszać,zalać letnią zalewą i odstawić na 12 godzin czasami wszystko przemieszać
przełożyć do słoików ,pasteryzować 10 minut
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-09-12 08:29
Dziękuję
Na pewno wypróbuje :)
miki24
napisał/a: miki24 2009-09-13 19:42
polecam bardzo pyszna sałatka
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-09-13 19:44
Na pewno :)
I na zimę w sam raz...zniknie z półki :)
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-09-13 19:46
Dodałam do pierwszego postu na listę informację że dałaś przepis ;)
miki24
napisał/a: miki24 2009-09-13 20:30
dziękuję jestem nowa i jeszcze nie poznałam dobrze forum
życzę smacznej sałatki
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-09-13 20:38
proszę :) i zapraszam częściej :)
cohenna
napisał/a: cohenna 2010-05-13 06:50
http://www.cohenna.yoyo.pl/213.htm
Tegoroczny miód z mniszka :)
napisał/a: ~ewapg 2010-07-19 21:42
dziewczyny, a znacie jakieś przepisy na przetwory z warzyw, ale bez octu?
napisał/a: ~Katarzyna1984 2010-07-20 08:48
Ja na zimę robię przetwory z wiśni, jabłek, gruszek, śliwek, oraz ogórki na różny sposób.

Jeśli chodzi o wiśnie to robię je tylko w słoikach bo bardzo lubię je wykorzystywać do drożdżówek. Z ośmiu kilo wiśni wyjdzie mi ze 13 słoiczków wiśni i 10 buteleczek jak od małego "KUBUSIA" soku.

Jabłka robię tylko i wyłącznie na kompot.

Gruszki natomiast jedyne jakie robię (bardzo je lubię) w zalewie cynamonowej.

Śliwki wykorzystuję w dwojaki sposób:
1) nutella ze śliwek do słoiczków na zimę
2) na kompot (nie lubię tradycyjnych dżemów)

Ogórki robię na słodko, półsłodko, ostro kiszone i małokiszone oraz sałatki z ogórków na zimę.

Jeszcze jedną rzecz, którą robię to grzybki do zapiekanek (konkretnie maślaki). Są przepyszne i podaje się je do zapiekanek, pizzy, albo normalnie do chlebka.

Póki co nie robiłam nic innego, bo jakoś nic nie przypadło mi do gustu :) Tak już mam, że zanim coś zrobię, to muszę to najpierw u kogoś spróbować, aby wiedzieć czy mi to będzie smakować :)
napisał/a: ~Katarzyna1984 2010-07-20 08:51
PS. zapomniałam - na zimę robię też papryczkę do słoików (lubię czerwoną)