Quiche Loviene

napisał/a: zuzaz89 2009-06-23 20:49
Proszę spróbujcie, na pewno będzie Wam smakować, szybko się robi, tylko wydaje się, że tego tak dużo
Składniki na ciasto:
*250g mąki
*15g drożdży
*1/8L mleka
*1 jajo
*40g masła
*sól

Nadzienie:
*200g wędzonego boczku lub szynki
*1/4L smietany słodkiej
125g żółtego sera
*pieprz
*zioła prowasalskie/ oregano
*3 jaja

Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać, z drożdzy i połowy mleka sporządzić rozczyn, dodać mąki, dodać jajo, szczypte soli, wyrobic ciasto, dodać roztopione masło, znowu wyrabiać, aż będzie odstawać od ścianek naczynia, blache wysmarowac tłuszczem, ciasto rozwałkować na placek grubości 5 mm, wyłozyć nim dbo i boki blachy, nakłuć widelcem, odstawić do wyrośnięcia.

Wykonanie nadzienia:
Boczek pokroić i cieniutkie plasterki, nastepnie w kostkę, ułożyć na cieście, jaja rozmieszac ze śmietaną, dodać przyprawy oraz starty ser, polać płynną masą ciasto, pieć ok 30-40 minut w temp 200 stopni.
napisał/a: ~gość 2009-10-12 10:45
na jak duza blache to jest przepis?
napisał/a: Iria 2009-12-23 14:50
ja znam to samo danie pod nazwą Quiche Lorraine tylko, że ciasto robi się jak na tartę - bez drożdży, mleka i jajek, a do nadzienia dodaje się często cebulę.