quiche- prodts i efektowna zapiekanka:)

bluebel
napisał/a: bluebel 2011-07-06 12:00
ostatnio na pewnym blogu odkryłam przepis na quiche i wciąz jestem w nim zakochana. na razie robiłam tylko z boczkiem i cebulką, ale szukam inspiracji na inne nadzienia. zapraszam do dzielenia się swoimi przepisami. na początek wklejam swój:

175 g mąki pszennej

125 g masła

25 g startego sera żółtego

3 łyżki wody

2 łyżki suszonego oregano (lub inne zioła prowansalskie)

250 g wędzonego boczku

4-5 duże cebule

duży pęczek pietruszki

garść oliwek zielonych lub czarnych

3 jajka

1 łyżeczka mielonego chili albo ostrej czerwonej papryki

250 ml kwaśnej śmietany 18%

1 mały jogurt grecki bądź naturalny

sól i pieprz

Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, starty żółty ser, suszony zioła i wodę (dolewamy wody tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek wraz z pokrojoną w cienkie plastry cebulą. Doprawiamy szczyptą soli, świeżym pieprzem oraz mielonym chili).

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nie nabierze złocistej barwy.

W średniej misce ubijamy jajka ze śmietaną, jogurtem greckim/naturalnym oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnia. Na dnie ciasta układamy smażony boczek z cebulą i zalewamy naszą masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut,aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Możemy podawać zarówno na ciepło jak i zimno.
napisał/a: dorotes 2011-07-06 19:00
musi byc pyszne! nie masz może zdjęcia?:D
bluebel
napisał/a: bluebel 2011-09-14 12:50
a wiesz że mam:)
[ATTACH]38955[/ATTACH]
:)

ostatnie też u nigelli widziałam świetny przepis na pizze bez ciasta:

1 jajko
100g mąki
szczypta soli
250 ml pełnotłustego mleka
trochę masła do natłuszczenia formy
100g startego sera
50g plasterków salami


Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Wbij do miski jajko, dodaj mąkę, sól, i mleko i energicznie wymieszaj widelcem na gładką masę. Na samym końcu dodaj połowę sera i ponownie wymieszaj. Natłuść formę masłem i przelej do niej masę. Ułóż na tym salami i ser. Piecz ok. 30 min.

też meeeeega smaczne:)