Rabarbar?

napisał/a: neweyes 2015-02-26 23:24
Dżem z rabarbaru

Składniki
ilość porcji: 32
1150 g świeżego rabarbaru, posiekanego
400 g (2 szkl.) cukru
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
80 ml soku pomarańczowego
120 ml wody
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 1godz.10min. › Gotowe w: 1godz.20min.
W rondlu połączyć rabarbar z cukrem, skórką z pomarańczy, sokiem pomarańczowym i wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu przez, mieszając od czasu do czasu, 45 minut lub aż mieszanina zgęstnieje. W czasie studzenia dżem zgęstnieje jeszcze bardziej. Ponakładać dżem do gorących słoików i szczelnie pozakręcać.
Słoiki wstawić do dużego garnka, na dnie którego znajdować powinna się ścierka lub papier (izolacja taka chroni słoiki przed przegrzaniem i pękaniem). Wstawione słoiki nie powinny się stykać. Można je owinąć szmatką. Następnie należy wlać wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików. Woda powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Naczynie ze słoikami trzeba przykryć. Czas pasteryzacji liczy się od momentu, gdy woda zacznie się gotować. Pasteryzować 25 minut. Po zakończeniu pasteryzacji, wyjąć słoiki i dokręcić wieczka.
napisał/a: akatonka78 2015-07-20 16:40
Ja raczej nie przepadam za rabarbarem, toleruje w ciastach, ale też ledwo. Ale tutaj tyle przepisów, że może uda mi się któryś wypróbować.
napisał/a: smerfetkaaa8 2015-08-12 09:27
Z rabarbaru można zrobić wiele pysznych rzeczy, tylko warto go wcześniej przesmażyć z cukrem - straci na kwaskowatości.