Rafaello

napisał/a: białadama 2010-02-19 20:58
SKŁADNIKI:


krakersy (2 opakowania) zalezy jaka blacha,ale według uznania,czy się chce 2 czy 3 warstwy.
mleko [1 l]
budyń [2 op.] (waniliowy z cukrem)
mąka ziemniaczana [2 łyżki]
cukier [0.75 szklanki]
masło [250 g] żółtko z jajka [1 szt.]
wiórki kokosowe [150 g] (+ 50g na posypkę)



Przygotowanie:
Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.

Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować.
Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:
• warstwę krakersów
• krem
• warstwę krakersów
• krem
• posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami)

Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

Smacznego :)
napisał/a: abunee 2010-02-20 14:58
Taaak rafaello jest pyszne Chciałabym tylko zaznaczyć że do tego ciasta najlepsze są krakersy Lajkonika, bo inne za bardzo rozmiękają i potem ciasto się rozłazi.
napisał/a: Nadiya1 2010-02-21 21:48
Mniam :)
Mam podobny przepis tylko, ze zamiast krakersow herbatniki- tez pyszne :)
A potem wszystkie skladniki wymieszac wraz z pokruszonymi herbatnikami i robimy z tego kuleczki. Potem na jakies 2- 3 godz do lodowki i... SMACZNEGO :)
napisał/a: carina33 2010-05-28 12:39
Dzieki za przepis, właśnie go szukałam
napisał/a: Dona 2011-04-06 14:58
ooo jutro lecę na zakupy i na weekend takie Rafaello zrobię :)
napisał/a: Asior 2011-04-06 15:28
Ja znam całkiem inny przepis na rafaello:)

Składniki:
- 8 paczek herbatników albo biszkoptów (petitki)
- 2 białe czekolady
- 1l śmietany kremówki
- 2 opakowania śnieżki
- paczka migdałów
- paczka wiórek kokosowych

Wykonanie:
Odlewamy 3/4 szkl kremówki i rozpuszczamy w niej w rondelku czekoladę. Studzimy. Pozostałą kremówke miksujemy ze śnieżką.
Blenderem rozgniatamy migdały. Wsypujemy je do kremu, czekoladę i wiórki również. Mieszamy i masa gotowa.

Przekładamy wedle uznania. Schładzamy i pałaszujemy:)
napisał/a: Dona 2011-04-19 15:28
Asior , czytał właśnie Twój przepis i chciałam go wykorzystać, bo jednak ostatnio nie udało mi się zrobić Rafaello. Szczerze zastanawiam się co to za Śnieżka w Twoim przepisie, lody? gdbyś mogła napisać ;)
napisał/a: Asior 2011-04-19 15:58
Dona napisal(a): co to za Śnieżka w Twoim przepisie, lody?

bita śmietana:) w proszku:) dosypujesz do śmietanki i ubijasz:)
napisał/a: Dona 2011-05-24 10:51
Hehe :) Zazwyczaj sama robię bitą śmietanę, stąd moje pytanie :P Ostatnio w sklepie zauważyłam tą śnieżkę i tak mi się przypomniało moje pytanie na forum :D