ROMANTYCZNY OBIAD
napisał/a:
martamjulia
2010-06-11 23:16
Witam,
Mam przeogromną prośbę. Chce zrobić obiad niespodziankę dla mojego ukochanego. Lecz zupełnie nie wiem co przyrządzić. Proszę pomóżcie mi w wyborze. Po obiedzie też może jakiś deserek ale nie chciałabym żeby to były pospolite lody z owocami czy jakieś ciasto.
BŁAGAM POMÓŻCIE!:D
Mam przeogromną prośbę. Chce zrobić obiad niespodziankę dla mojego ukochanego. Lecz zupełnie nie wiem co przyrządzić. Proszę pomóżcie mi w wyborze. Po obiedzie też może jakiś deserek ale nie chciałabym żeby to były pospolite lody z owocami czy jakieś ciasto.
BŁAGAM POMÓŻCIE!:D
napisał/a:
~gość
2010-06-12 13:12
odpisze to co odpisalam w temacie romantyczna kolacja..
zrob to co oboje lubicie, tylko jakos to udekoruj wymyslnie..
a lody dlaczego nie? sa smaczne.. nie nameczysz sie z wykonaniem albo kupisz gotowe :)
nie wazne co na stole, wazne jaka atmosfere tego romantycznego obiadu zbudujesz (wspolnie z nim) :)
powodzenia :)
zrob to co oboje lubicie, tylko jakos to udekoruj wymyslnie..
a lody dlaczego nie? sa smaczne.. nie nameczysz sie z wykonaniem albo kupisz gotowe :)
nie wazne co na stole, wazne jaka atmosfere tego romantycznego obiadu zbudujesz (wspolnie z nim) :)
powodzenia :)
napisał/a:
honeygirl87
2010-06-20 21:35
na deser : dobry pomysl lody albo jako ze sezon na truskawki - truskawki w czekoladzie. mmmmmm pycha
napisał/a:
camille
2010-06-21 00:31
mniam!! idąc tym tropem, to może czekoladowe fondue... i do maczania truskawki właśnie i inne specjały...
napisał/a:
~gość
2011-01-19 21:27
Na jakiś wyjątkowy obiad nie mam pomysłu ale mogę podrzucić pomysł na łatwy, pyszny i efektowny deser
Nie podaję proporcji bo nigdy nie bazuję na konkretnych ilościach.
- serek mascarpone
- mleko
- laska wanilii
- mąka ziemniaczana
- cukier waniliowy i zwykły
- miękkie czerwone owoce np. maliny, porzeczki, jagody (ja używałam także truskawek i się sprawdziły)
- bita śmietanka
- przyprawa do deserów w młynku KOTANYI Karmel+Wanilia
Owoce pokroić na mniejsze cząstki (szczególnie truskawki), zasypać łyżką cukru i połową szklanki wody, ustawić na gazie na 5 minut, żeby owoce troszkę się ,,rozkleiły''. W międzyczasie postawić mleko z laską wanilii (rozkrojoną i z wyskrobanymi ziarenkami) i 2 łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym. Gdy się zagotuje dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dokładnie rozmieszać, by nie utworzyły się grudki, chwilkę potrzymać na gazie, żeby ,,zabulgotało'' zdjąć z ognia i budyń i owoce, pozwolić im wystygnąć. Gdy budyń będzie ziemny dodać serek i dokładnie rozmieszać, spróbować, ewentualnie delikatnie dosłodzić. Do szklaneczek/pucharków nakładać owoce na nie krem budyniowy, ozdobić bitą śmietaną i przyprawą KOTANYI.
Robiłam 3 razy ten deser, za każdym razem zachwycał
Nie podaję proporcji bo nigdy nie bazuję na konkretnych ilościach.
- serek mascarpone
- mleko
- laska wanilii
- mąka ziemniaczana
- cukier waniliowy i zwykły
- miękkie czerwone owoce np. maliny, porzeczki, jagody (ja używałam także truskawek i się sprawdziły)
- bita śmietanka
- przyprawa do deserów w młynku KOTANYI Karmel+Wanilia
Owoce pokroić na mniejsze cząstki (szczególnie truskawki), zasypać łyżką cukru i połową szklanki wody, ustawić na gazie na 5 minut, żeby owoce troszkę się ,,rozkleiły''. W międzyczasie postawić mleko z laską wanilii (rozkrojoną i z wyskrobanymi ziarenkami) i 2 łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym. Gdy się zagotuje dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dokładnie rozmieszać, by nie utworzyły się grudki, chwilkę potrzymać na gazie, żeby ,,zabulgotało'' zdjąć z ognia i budyń i owoce, pozwolić im wystygnąć. Gdy budyń będzie ziemny dodać serek i dokładnie rozmieszać, spróbować, ewentualnie delikatnie dosłodzić. Do szklaneczek/pucharków nakładać owoce na nie krem budyniowy, ozdobić bitą śmietaną i przyprawą KOTANYI.
Robiłam 3 razy ten deser, za każdym razem zachwycał
napisał/a:
marcinszczyg
2011-11-29 10:40
ja zrobilam mojemu raz kotleta schabowego w ksztalcie serca ( troszke sie zdeformowal na patelni ale bylo to wyrazne serce)
ladnie podane na stole ze swieca przy lampce wina i swiecy
efekt:
pamieta do dzis i po raczkach caluje (juz 3 lata :) )
ladnie podane na stole ze swieca przy lampce wina i swiecy
efekt:
pamieta do dzis i po raczkach caluje (juz 3 lata :) )
napisał/a:
ABCKuchni_pl
2012-03-02 13:57
Można tez kupc patelnie, która smaży jajko w kształcie serca. Może mało wykwintne ale efekt porunujący. Sa też blaszki do cista także serduszka:)