Sałatka z tuńczyka. Jakie znacie najlepsze przepisy
napisał/a:
~Moon
2009-11-17 14:56
Niechciałam Cie urazić i źle zrozumiałaś moje intencje.Chodziło mi zupełnie o coś innego niż o oczernianie ciebie.Chodziło mi to że przepisy powinny być unikalne,nigdzie nie spotykane itd. Przepraszam jeśli poczułaś się urażona!
napisał/a:
antalis
2009-11-17 15:13
SPOKO :) sie nie gniewusiam :) sama najpierw pytam tak jak zrobilam wyzej :)
napisał/a:
~Moon
2009-11-17 16:06
Bluangel mimo,że przepis nie jest twojego autorstwa,chętnie go wypróbuje bo moze być smaczny.
anatalis,cieszę sie ze się nie gniewasz
anatalis,cieszę sie ze się nie gniewasz

napisał/a:
tanika
2009-11-17 19:30
Sałatka Mimoza
3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
2 puszki kukurydzy
25 dag sera żółtego(ja daję goude)
1 torebka ryżu parboiled(jest sypki)
1 cebulka(średniej wielkości)
25 dag majonezu
12 dag jogurtu
2 jajka ugotowane na twardo i garść owoców granata
sól i pieprz do smaku.
Ugotować ryż w osolonej wodzię,wystudzić.Cebulkę drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem.Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku solą i pieprzem.Zetrzeć ser na drobnych oczkach.Przygotować dużą przezroczystą salaterkę - na dno wykładamy warstwe tuńczyka,posypujemy cebulką,warstwa kukurydzy,warstwę sera,warstwa ryżu - polewamy obficię majonezem z jogurtem,znowu powtarzamy warstwami:tuńczyk,cebulka,kukurydza,ser i ryż,sos.Góre sałatki "zacieramy" gotowanymi jajkami i posypujemy owocami granatu - gotowe,odstawić sałatkę na dobę(lepiej sie "przegryzię" i nabierzę smaku). Ta sałatka to pięknia dekoracja stołu i wyśmienicię smakuję.SMACZNEGO!!!
3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
2 puszki kukurydzy
25 dag sera żółtego(ja daję goude)
1 torebka ryżu parboiled(jest sypki)
1 cebulka(średniej wielkości)
25 dag majonezu
12 dag jogurtu
2 jajka ugotowane na twardo i garść owoców granata
sól i pieprz do smaku.
Ugotować ryż w osolonej wodzię,wystudzić.Cebulkę drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem.Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku solą i pieprzem.Zetrzeć ser na drobnych oczkach.Przygotować dużą przezroczystą salaterkę - na dno wykładamy warstwe tuńczyka,posypujemy cebulką,warstwa kukurydzy,warstwę sera,warstwa ryżu - polewamy obficię majonezem z jogurtem,znowu powtarzamy warstwami:tuńczyk,cebulka,kukurydza,ser i ryż,sos.Góre sałatki "zacieramy" gotowanymi jajkami i posypujemy owocami granatu - gotowe,odstawić sałatkę na dobę(lepiej sie "przegryzię" i nabierzę smaku). Ta sałatka to pięknia dekoracja stołu i wyśmienicię smakuję.SMACZNEGO!!!
napisał/a:
annaroza
2009-11-18 00:30
Najczęściej robię sałatkę z ryżem, ale ten przepis jest już "oklepany" i pewnie już kilka wariantów tu podano. Inną sałatką, którą często szykuję jest "Sałatka warstwowa". Potrzebny jest do niej przeźroczysty półmisek.
Ok. pół słoika majonezu doprawić solą, pieprzem, ziołami do sałatek. Por - białą część pokroić w kostkę, przełożyć do półmiska, posmarować majonezem. 3-4 ogórki konserwowe pokroić, odsączyć, wyłożyć na por, posmarować majonezem. Puszkę kukurydzy odsączyć, wyłożyć na ogórki, majonez. Z tuńczyka w sosie własnym (puszka) odlać nadmiar sosu, podziabać lekko widelcem, wyłożyć do półmiska, posmarować majonezem. 5 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na grubych oczkach tarki, na tuńczyka i posmarować resztą majonezu. Na wierzch na drobnych oczkach tarki zetrzeć żółtka. Smakuje i wygląda super. Robiłam ją na komunię córki (oczywiście w większych proporcjach), ale zamiast w misce podałam w kilku dużych pucharkach - efekt był kapitalny.
Ok. pół słoika majonezu doprawić solą, pieprzem, ziołami do sałatek. Por - białą część pokroić w kostkę, przełożyć do półmiska, posmarować majonezem. 3-4 ogórki konserwowe pokroić, odsączyć, wyłożyć na por, posmarować majonezem. Puszkę kukurydzy odsączyć, wyłożyć na ogórki, majonez. Z tuńczyka w sosie własnym (puszka) odlać nadmiar sosu, podziabać lekko widelcem, wyłożyć do półmiska, posmarować majonezem. 5 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na grubych oczkach tarki, na tuńczyka i posmarować resztą majonezu. Na wierzch na drobnych oczkach tarki zetrzeć żółtka. Smakuje i wygląda super. Robiłam ją na komunię córki (oczywiście w większych proporcjach), ale zamiast w misce podałam w kilku dużych pucharkach - efekt był kapitalny.
napisał/a:
aczp
2009-11-18 12:55
ja też wtrącę słówko...
jako, że jestem fanką makaronów, będzie makaronowo
makaron kokardki (bo najładniej wygląda)
tuńczyk w oleju
pomidory suszone w oliwie (swojej roboty są najsmaczniejsze!!!)
mozzarella
bazylia
Makaron gotujemy al dente. Tuńczyka odcedzamy, dzielimy na małe kawałeczki. Pomidory kroimy w paski, a mozzarellę w kostkę. Mieszamy, zalewamy odrobiną oliwy z pomidorów (ja mam swoje pomidory w oliwie z czosnkiem i bazylią), posypujemy solą i odrobiną świeżej bazylii...
Smaczne i szybkie...
jako, że jestem fanką makaronów, będzie makaronowo

makaron kokardki (bo najładniej wygląda)
tuńczyk w oleju
pomidory suszone w oliwie (swojej roboty są najsmaczniejsze!!!)
mozzarella
bazylia
Makaron gotujemy al dente. Tuńczyka odcedzamy, dzielimy na małe kawałeczki. Pomidory kroimy w paski, a mozzarellę w kostkę. Mieszamy, zalewamy odrobiną oliwy z pomidorów (ja mam swoje pomidory w oliwie z czosnkiem i bazylią), posypujemy solą i odrobiną świeżej bazylii...
Smaczne i szybkie...
napisał/a:
aczp
2009-11-18 12:57
tak mi przyszło do głowy, że jeśli używacie suszonych pomidorów ze sklepu, to może lepiej nie używać tej oliwy (nie wiem, jakiej ona jest jakości). Lepiej chyba polać oliwą z oliwek i tyle... bezpieczniej i smaczniej...

napisał/a:
tanika
2009-11-18 15:47
Proponuję też szybką i smaczną sałatkę z tuńczykiem i makaronem z "hińskich zupek".
Składniki:
Makaron z trzech paczek zupek(daję Vifon)
2 puszki tuńczyka w sosię własnym
25 dag marynowanych pieczarek
25 dag majonezu
12 dag jogurtu
2 łyżki stoł.musztardy Rosyjskiej
25 dag zielonego groszku (z puszki)
12 dag kaparów
Sól i pieprz,natka pietruszki.
Makaron delikatnie połamać,zalać wrzątkiem i przykryć - odstawić na 10 min( nie dawać dołączonych przypraw).Pokroić w talarki marynowane pieczarki.Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą,doprawić solą i pieprzem do smaku.Gotowy makaron łączymy z tuńczykiem,dodać groszek,pokrojone pieczarki,kapary i drobno posiekaną natkę pietruszki,polać sosem i delikatnie wymieszać,przybrać natką pietruszki i kaparami. Gotową sałatkę odstawić na dwie godziny do lodówki.SMACZNEGO!!!
Składniki:
Makaron z trzech paczek zupek(daję Vifon)
2 puszki tuńczyka w sosię własnym
25 dag marynowanych pieczarek
25 dag majonezu
12 dag jogurtu
2 łyżki stoł.musztardy Rosyjskiej
25 dag zielonego groszku (z puszki)
12 dag kaparów
Sól i pieprz,natka pietruszki.
Makaron delikatnie połamać,zalać wrzątkiem i przykryć - odstawić na 10 min( nie dawać dołączonych przypraw).Pokroić w talarki marynowane pieczarki.Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą,doprawić solą i pieprzem do smaku.Gotowy makaron łączymy z tuńczykiem,dodać groszek,pokrojone pieczarki,kapary i drobno posiekaną natkę pietruszki,polać sosem i delikatnie wymieszać,przybrać natką pietruszki i kaparami. Gotową sałatkę odstawić na dwie godziny do lodówki.SMACZNEGO!!!
napisał/a:
annaroza
2009-11-18 22:01
I jeszcze jeden przepis.
2 puszki tuńczyka w oleju
2 szklanki bobu
4 duże ogórki małosolne
pęczek szczypiorku lub dymki
majonez, sól, pieprz, jarzynka, słodka papryka, czosnek granulowany
Bób ugotować (ale nie rozgotować). Ziarenka obrać ze skórek i podzielić na połówki. Z tuńczyka odlać nadmiar oleju. Ogórki pokroić w grubą kostkę, szczypior posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski. Doprawić do smaku, dodać majonez i wymieszać. Wstawić do lodówki na ok 1 godz. aby się przegryzła.
Najsmaczniejsza jest z "prawdziwego" bobu i "prawdziwych" ogórków małosolnych, takich jakie są tylko latem, więc jest to przepis typowo sezonowy.
2 puszki tuńczyka w oleju
2 szklanki bobu
4 duże ogórki małosolne
pęczek szczypiorku lub dymki
majonez, sól, pieprz, jarzynka, słodka papryka, czosnek granulowany
Bób ugotować (ale nie rozgotować). Ziarenka obrać ze skórek i podzielić na połówki. Z tuńczyka odlać nadmiar oleju. Ogórki pokroić w grubą kostkę, szczypior posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski. Doprawić do smaku, dodać majonez i wymieszać. Wstawić do lodówki na ok 1 godz. aby się przegryzła.
Najsmaczniejsza jest z "prawdziwego" bobu i "prawdziwych" ogórków małosolnych, takich jakie są tylko latem, więc jest to przepis typowo sezonowy.

napisał/a:
rakastan
2009-11-19 11:01
Sałatka z tuńczyka
1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
1 woreczek ryżu 100 g.
majonez wymieszany z gęstym jogurtem naturalnym (2/3 majonezu, 1/3 jogurtu)
Ryż ugotować w osolonej wodzie, paprykę pokroić w kosteczkę, dodać odsączonego tuńczyka i kukurydzę. Wymieszać z majonezem.
Smacznego!
Z tuńczyka można też zrobić sałatkę, którą można smarować kanapki.
Czyli tuńczyka wymieszać z jajkiem i cebulą (pokrojone w małą kostkę), zamiast cebuli można dać szczypiorek. Dodać majonezu i sałatka lub pasta gotowa.
1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
1 woreczek ryżu 100 g.
majonez wymieszany z gęstym jogurtem naturalnym (2/3 majonezu, 1/3 jogurtu)
Ryż ugotować w osolonej wodzie, paprykę pokroić w kosteczkę, dodać odsączonego tuńczyka i kukurydzę. Wymieszać z majonezem.
Smacznego!
Z tuńczyka można też zrobić sałatkę, którą można smarować kanapki.
Czyli tuńczyka wymieszać z jajkiem i cebulą (pokrojone w małą kostkę), zamiast cebuli można dać szczypiorek. Dodać majonezu i sałatka lub pasta gotowa.
napisał/a:
antalis
2009-11-19 14:49
to jeszcze ja :D
* 2 puszki tunczyka w oleju
* biala czesc pora
* biala fasola w pomidorach ( do kupienia w Kauflandzie )
* łyczeczka posiekanych kaparow
* dwa ogorki konserwowe
* lyzka posiekanych suszonych pomidorow
* musztarda
Tunczyka i fasole odsaczamy z zalewy i wrzucamy do miski wraz z pokrojonymi w kosteczke ogorkami, pora w piorka. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i musztarda.
* 2 puszki tunczyka w oleju
* biala czesc pora
* biala fasola w pomidorach ( do kupienia w Kauflandzie )
* łyczeczka posiekanych kaparow
* dwa ogorki konserwowe
* lyzka posiekanych suszonych pomidorow
* musztarda
Tunczyka i fasole odsaczamy z zalewy i wrzucamy do miski wraz z pokrojonymi w kosteczke ogorkami, pora w piorka. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i musztarda.
napisał/a:
malutka5
2009-11-19 19:24
Grejpfrutowa sałatka:
Smaczna, orzeźwiająca i bardzo zdrowa
200g rukoli
2 grejpfruty
40g orzechów włoskich
1 mała cebula
1 awokado
4 łyżki octu winnego z białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
szczypta cukru
sól, pieprz
tuńczyk w sosie własnym
Umyć i osuszćrukolę. Grajpfruta obrać, pokroić, a powstały sok zachować. Awokado obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ocet wymieszać z sokiem grejpfrutowym, musztardą, cukrem i przyprawami. Dolac oliwę ubijając sos trzepaczką. Doprawić ziołami i wymieszać. Rukolę, awokado, grajpfruta, orzechy i kawałki tuńczyka przełożyć na duży talerz i polać sosem.
Smaczna, orzeźwiająca i bardzo zdrowa
200g rukoli
2 grejpfruty
40g orzechów włoskich
1 mała cebula
1 awokado
4 łyżki octu winnego z białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
szczypta cukru
sól, pieprz
tuńczyk w sosie własnym
Umyć i osuszćrukolę. Grajpfruta obrać, pokroić, a powstały sok zachować. Awokado obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ocet wymieszać z sokiem grejpfrutowym, musztardą, cukrem i przyprawami. Dolac oliwę ubijając sos trzepaczką. Doprawić ziołami i wymieszać. Rukolę, awokado, grajpfruta, orzechy i kawałki tuńczyka przełożyć na duży talerz i polać sosem.