Sardynki/szprotki z puszki

napisał/a: millo1 2011-02-03 10:36
mam 2 puszki: jedna sardynek a druga szprotek. znam tylko sałatki i pasty z sardynek, ale to wszystko na kanapki. macie może pomysł na obiad z takim czymś? oprócz spaghetti?
napisał/a: neurotictune 2012-03-15 01:31
Tak ja mam. Zrób pieczone ziemniaki z takim dipem sardynkowo/ śmietanowym i masełkiem czosnkowym. POlecma najlepszy przepis na siecie na pieczone ziemniaki któr znalazłam w magazynie miedzynarodowym i mnie oczarował. Brytfankę oprócz grubo solą, zimniaki wyszoru jale nie obieraj, rozłóż na soli ziemniaki, dołóż po środku lub na wierch główkę czosnku z odcietą górą (wierzchem) i posyp rozmarynem wiezym lub suszonym. Przykryj folią aluminiowa i wstaw do piekarnika na 230 stopni. Po 75 minutach zdejij folię i zabierz czosnek. posmaruj każdy ziemniak oliwa i piecz jeszcze 15 minut. Efekt? Będa w środku puszyste a nie będa mieć suchej skorupki, przypalonej i twardawej. Podawaj z masłem czosnkowym które pewnie wiesz jak zrobić i do tego klekls pasty rybno śmietankowej:
szprotki lub sardynki włóż do blendera, dodaj 2 czubate łyzeczki majonezu, twarożek wiejski (może byc nawet granulowany), oregano suszone, sól, pieprz i jazda. Z goacym ziemniakiem jak się patrzy....niemal pasta z tuńczyka :)) Mozesz tez przekroić pod koniec pieczenia akzdego pyrka na pół i włożyc na 5 minut paste zeby ją troszkę podgrzac ale ja tak nie robię bo lubię ten kontrast.

Buziaki!! :))