Seler Naciowy

napisał/a: NolaRice 2011-03-20 22:56
O właściwościach selera naciowego naczytałam się już dawno temu, że zdrowy, że oczyszcza z toksyn, że ma mnóstwo witamin i mikroelementów i generalnie cud nie warzywo W zdrowotnych programach napatrzyłam się jak panie taką łodygę zagryzają na surowo z jakimś dipem albo z sokiem pomidorowym. Rok temu pomyślałam, nie ma co trzeba spróbować. Spróbowałam i na rok dałam sobie spokój, bo seler naciowy ma smak i zapach bardzo intensywno- selerowy, generalnie zbyt duży hardcor jak dla mnie.
Niedawno zobaczyłam przepis na lekki sos do spagetti z selerem naciowym właśnie. Postanowiłam dać naci drugą szansę i zakupiłam cały pęk w markecie. Okazało się, że po lekkim podsmażeniu i duszeniu w sosie, seler naciowy ma smak o niebo łagodniejszy (cały aromat oddaje do sosu) i zaskakująco i przyjemnie chrupie w potrawie. Więc zastosowanie pierwsze- do potrawek, zup i sosów.
Zastosowanie drugie- w niewielkiej ilości do sałatek. Dziś z reszty zrobiłam sałatkę z kurczakiem, kukurydzą i ananasem- bardzo smaczne. A przepis na sos do spagetti poniżej. Palce lizać

200 g razowego spaghetti
200 g mielonego udźca z indyka
1 marchew
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 mała puszka pomidorów
pół cebuli
oliwa
świeże oregano
sól i pieprz

Pokroić cebulę, czosnek i seler naciowy, zetrzeć marchew. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chwilę podsmażyć, tak by oliwa nabrała smaku czosnku, a następnie wyjąć go z oliwy. Na oliwę wrzucić warzywa i mięso. Przyprawić sola i pieprzem podsmażyć cały czas dobrze mieszając. Do mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić przez 15 minut. Pod koniec, dodać liście świeżego oregano. Do wrzątku wrzucić makaron. Ugotować i odcedzić. Wymieszać w garnku makaron z sosem. Wyłożyć kopczyk na talerz, posypać świeżymi listkami oregano.
napisał/a: Mart 2011-03-29 20:12
super ! na pewno skorzystam robiac kolejnym razem spahagetii!!! prawdę mowiac temat przykul moją uwagę bo dzisiaj po raz pierwszy w życiu uslyszalam, ze seler naciowy działa odchudzająco. :D a ja nigdy go nie jadlam...
napisał/a: marmolada 2011-06-10 13:19
seler naciowy najlepszy z sosem serowym jest! ale spagetti też muszę spróbować.
napisał/a: starababa666 2011-06-16 08:14
kantia, a jaki robisz sos serowy do selera?? Mogłabyś podać przepis, bo brzmi fajnie!!
napisał/a: marmolada 2011-06-16 10:47
Jest banalny - w odrobinie mleka rozpuszczasz serek pleśniowy, lepiej dać tu lepszy serek, bo z takich najtańszych robią się gluty. Ja wolę dać turek albo np. z tych tańszych z auchan są gut. Jak się to ci się pięknie rozpuści w aksamitną masę dajesz na chwilkę do ostygnięcia a następnie dorzucasz do tego serek wiejski. Sól, pieprz i jak chcesz możesz dodać jeszcze twoje ulubione przyprawy.