Sernik z rosą
napisał/a:
maskotkaa
2011-08-26 08:11
Sernik z rosą
CIASTO
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
MASA SEROWA
1 kg sera (w wiaderku)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
budyń śmietankowy
2 jajka
4 żółtka
ROSA
6 białek
1 szklanka cukru
Przepis na ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny.
Przepis na masę serową: Składniki masy serowej zmiksować.
masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka musi być.
Przepis na rosę: Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.
Pieczenie ciasta: Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć schłodzone ciasto. Na ciasto wylać masę serową i upiec. Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem i piec jeszcze chwilę (do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa - inaczej nie zrobi się rosa). Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa.
Gotowe
Smacznego!
CIASTO
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
MASA SEROWA
1 kg sera (w wiaderku)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
budyń śmietankowy
2 jajka
4 żółtka
ROSA
6 białek
1 szklanka cukru
Przepis na ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny.
Przepis na masę serową: Składniki masy serowej zmiksować.
masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka musi być.
Przepis na rosę: Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.
Pieczenie ciasta: Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć schłodzone ciasto. Na ciasto wylać masę serową i upiec. Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem i piec jeszcze chwilę (do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa - inaczej nie zrobi się rosa). Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa.
Gotowe
Smacznego!
napisał/a:
aneczka98
2011-09-01 20:54
mój ulubiony serniczek :)
napisał/a:
kwiatlotosu2
2011-09-03 10:32
uwielbiam go
napisał/a:
bubamag
2011-09-03 16:30
kurcze szkoda ze dopiero przeczytałam, bo bym upiekła:)
a szkoda dlatego że za chwilke idem próbować mojego serniczka;) mam nadzieje że sie udał:) bo wygląda pięknie;)
a szkoda dlatego że za chwilke idem próbować mojego serniczka;) mam nadzieje że sie udał:) bo wygląda pięknie;)
napisał/a:
~gość
2011-09-14 20:33
Bejbi ;), taki sernik jest w cukierni Kłos w moim mieście i jest genialny, muszę spróbować sama zrobić, bo kupny kosztuje 26 zł/ kilogram