Sery, sery i jeszcze raz sery! :)

napisał/a: joanna_z 2013-03-12 18:43
SandraraR napisal(a):Kochane miłośniczki sera, jadłyście może zupę serową z grzankiami? Pyyychota :D


Nigdy nie jadłam zupy serowej, ale chętnie bym spróbowała. Jak robisz? Z tego przepisu co podałaś?

Ja to jestem mega fanatykiem serów! Uwielbiam włoskie : gran padano, gorgonzola, parmigiano-reggiano itp. Lubię długodojrzewający cheddar. A z polskich wyrobów lubię serki Bielucha. Aaa i fetę uwielbiam. Z kropelką oliwy i oliwkami mhmmm mam ślinotok. :)
napisał/a: frania_tu 2014-05-22 15:05
Nie znam się za bardzo na serach i chętnie popróbowałabym nowych smaków. Czy możecie mi coś polecić na początku serowej przygody? :D
napisał/a: fetka 2014-05-22 18:21
ja bez serów nie mogę żyć. Kocham wszystkie i żółte i białe i owcze i te smakowe. A jak szukasz czegoś smacznego na początku swojej serowej przygody to spróbuj serów merci chef. Moim zdaniem jedne z lepszych o bardzo wyrazistym smaku.
napisał/a: warzywnik 2014-09-08 17:39
..a ja uwielbiam sery białe podpuszczkowe, żółte i pleśniaki- ale takie delikatne:)W przyszłym tygodniu będę piekła serek holoumi (własnej robótki) Więc zapraszam skromnie na mój blo
http://www.slaskiwarzywnik.blogspot.com
lore-ley
napisał/a: lore-ley 2014-09-10 11:52
A ja wczoraj oglądałam "Wiem, co jem" i się dowiedziałam, że nie wiem ;) Myślałam, że kupuję ser, a kupowałam produkty seropodobne. 12 zł za kilogram to podobno za mało, od 20 są prawdziwe. A ja chyba nigdy takiego nie kupiłam.
napisał/a: nisia876 2015-01-17 17:54
Zupa serowa

1,5 l bulionu 100 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego Maasdamer 100 g serka topionego Emmentaler 1 średnia cebula 200 ml śmietanki 30% oliwa masło 3 kromki chleba sól, pieprz chilli w proszku zioła prowansalskie kurkuma 0,5 kieliszka białego wytrawnego wina szczypiorek długodojrzewający ser
Zupa serowa to znakomity pomysł na szybki obiad. Delikatna, aksamitna w smaku. Podana ze szczypiorkiem i ziołowymi grzankami zasmakuje każdemu.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowanie zupy serowej zaczynamy od zeszklenia drobno posiekanej cebuli na 2 łyżkach oliwy i 2 łyżkach masła. Następnie do garnka wlewamy wino i pozwalamy, aby alkohol odparował. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy chleb pokrojony w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli w proszku oraz ziołami prowansalskimi i smażymy kilka minut, aż powstaną chrupiące grzanki. Wracamy do naszej zupy. Alkohol już odparował, możemy zatem wlać do garnka 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego. Od razu dodajemy również pokrojone drobniej serki topione. Pozwalamy, aby płyn się zagotował. Następnym krokiem jest wlanie do zupy 200 ml śmietanki 30%. Doprawiamy również zupę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą kurkumy dla koloru. Zupę ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Pozwalamy, aby lekko przestygła, a zarazem lekko zgęstniała. Gotową zupę serową podajemy z grzankami, szczypiorkiem oraz plastrami długodojrzewającego sera. Smacznego
napisał/a: susannka 2015-01-20 00:07
Zapiekanka serowa z tuńczykiem
Zapiekanka serowa z tuńczykiem - składniki:

ziemniaki - 6 sztuk Sos serowy Knorr - 1 opakowanie śmietana 36% - 150 mililitrów woda - 200 mililitrów kwaśna śmietana - 100 mililitrów margaryna - 2 łyżki jajka - 2 sztuki świeży szpinak - 2 pęczki cebula - 1 sztuka starty żółty ser - 4 łyżki ząbki czosnku - 2 sztuki szynka gotowana - 5 plastrów tuńczyk w zalewie - 1 opakowanie oliwa - 2 łyżki pieprz - 1 szczypta

ZAPIEKANKA SEROWA Z TUŃCZYKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź, a następnie przeciśnij przez praskę. Dodaj kwaśną śmietanę, margarynę i dopraw do smaku. Wymieszaj dokładnie na jednolite puree.

2
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w rondelku ze śmietaną 36% i szklanką wody. Zagotuj i wystudź. Po tym czasie wbij jajka i dokładnie rozmieszaj.

3
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę oraz czosnek i pokrojoną w paski szynkę. Następnie dodaj szpinak i odsączone mięso tuńczyka. Całość połącz z serowym sosem.

4
Naczynie żaroodporne natłuść i przełóż do niego przygotowany farsz.

5
Wierzch pokryj równomiernie ziemniaczanym puree. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 35 minut.
napisał/a: susannka 2015-01-20 00:09
Zapiekanka z serem na ostro i nachos

Zapiekanka z serem na ostro i nachos - składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe - 400 gramów Sos serowy Knorr - 1 opakowanie makaron świderki - 325 gramów woda - 800 mililitrów papryczka jalapeno - 1 sztuka chipsy nachos - 200 gramów starty żółty ser - 250 gramów olej - 15 mililitrów
ZAPIEKANKA Z SEREM NA OSTRO I NACHOS - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1
Rozgrzej olej na dużej patelni i podsmaż mięso mielone, aż się podrumieni.

2
Dodaj 800 mililitrów wrzącej wody, zawartość torebki Sosu serowego Knorr, posiekaną papryczkę jalapeno, suchy makaron i pozostaw na małym ogniu na 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

3
Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rogrzanego do 200 °C na 30 minut. Piecz pod przykryciem z folii aluminiowej.
napisał/a: januska 2015-01-21 23:41
Zapiekanka serowa
Potrzebne składniki:
makaron (10 dag)
seler (1 sztuka)
żółtko (1 sztuka)
śmietan (2 łyżki)
sol,pieprz (do smaku)
gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
olej (1 łyżka)
żółty ser (50 dag)

Sposób przygotowania
Makaron gotujemy
Seler kroimy w paski i podsamzamy na oleju okolo 5 mint
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wkładamy makaron nastepnie seler i posypujemy serem żółtym(startym na tarce)
Śmietane mieszamy z żółtkiem i przyprawami.Zalewamy makaron
Pieczemy 20 minut w 190 stopniach
napisał/a: paniwesola 2015-01-29 22:38
Makaron ze szpinakiem, fetą, kurczakiem i orzeszkami pinii.

125 g makaronu penne (dziś kukurydzianego)
2 łyżki oleju czosnkowego
2 piersi z kurczaka
„przyprawa do mięs” lub dowolna do drobiu
1/2 paczki szpinaku w liściach (225 g)
pieprz (u mnie świeżo mielony, zielony), przyprawa warzywna
1 duży ząbek czosnku
125 g sera typu feta (Festina)
uprażone na suchej patelni orzeszki pinii
Ugotuj makaron na al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na mocno gorącym oleju podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka. Dopraw „przyprawą do mięs” lub inną ulubioną. Szpinak rozmroź na suchej, rozgrzanej patelni. Dopraw do smaku pieprzem, przyprawą warzywną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Połącz ugotowany makaron z mięsem i szpinakiem (na patelni po mięsie, po szpinaku lub w garnku po makaronie – gdzie jest więcej miejsca). Rozkrusz ser. Lekko podgrzej i podawaj z podprażonymi orzeszkami pinii.
napisał/a: ronna 2015-01-31 19:57
Ja też bardzo lubię sery. Standardowe gouda, morski, królewski itp. Robię często tosty, ale też lubię pizze, zapiekanki itp. No wszędzie ten ser się przydaje :D Ale oprócz standardowych, lubie także ser parmezan. Ale taki ser wolę zamawiać przez internet, niż kupować w sklepie, bo to nie to samo. http://serparmezan.pl Sprzedają ser prosto z włoch, czuję różnicę.
napisał/a: mallvinka 2015-07-02 12:05
Mi serce skradła pizza 4 sery :)