sos czosnkowy

napisał/a: Jeena 2012-08-30 16:13
czasem można też pomieszać z sosem pomidorowym ale to już nie to samo.... :D
napisał/a: NolaRice 2012-08-30 16:40
Miśka27 napisal(a):a toleruję tylko ten domowy. Wszystkie knajpiane zalatują mi sztucznością


Ja też. Najbardziej mi smakuje taki który sama robię i w domu nie używam w ogóle majonezu. Wszystkie sosy czosnkowe w knajpach są robione właśnie na majonezie i dla mnie są zbyt "maźglate" i tłuste.
W domu robię bardzo prosto:
1/2 jogurtu naturalnego
1/2 śmietany 18%
świeży czosnek 2-3 ząbki (jak szaleć to szaleć )
do smaku sól, czasami oregano bądź bazylia ale niekoniecznie.

Do chipsów robię dipy: czosnkowy i o smaku ostrej papryki i też nie używam majonezu. Żeby były gęściejsze zamiast jogurtu używam bielucha bądź innego naturalnego serka.
napisał/a: ~gość 2012-08-30 17:16
Miśka27 napisal(a):To ja toleruję tylko ten domowy. Wszystkie knajpiane zalatują mi sztucznością i glutaminianem na odległość.
mi tez!
napisał/a: ~gość 2012-08-30 17:58
Sos czosnkowy robię na bazie serka( taki gładki, drobno zmielony).
Pycha
napisał/a: krasnolud1 2012-08-30 18:03
Moje wydanie: jogurt naturalny (lub śmietana) + majonez + sok z cytryny + czosnek + ciut soli i na koniec obowiązkowo sos ogrodowy knorra (niczym nie da się zastąpić jego smaku).
napisał/a: chasia 2012-09-06 23:36
a ja robię tak:
jogurt naturalny jako baza,
trochę majonezu do zagęszczenia,
odrobina śmietany
duuuuuuuuuuuuużo świeżego czosnku
czosnek granulowany
pieprz ziołowy
oregano ( najpierw namaczane w ciepłej wodzie )
sól
pieprz świeżo mielony

:)
napisał/a: kwiatlotosu2 2012-09-07 08:03
bardzo prosto: jogurt naturalny, trochę majonezu, drobno posiekany czosnek, pieprz, sól i trochę ziół prowansalskich
napisał/a: File07 2014-02-25 18:13
Jogurt naturalny, czosnek, odrobina majonezu i majeranek.
napisał/a: fajnarenia 2014-02-26 22:16
a mnie od czosnkowego sosu wychodzi uczulenie na twarzy więc od jakiegoś czasu unikam, w szczególności gotowych sosów, które są okropne.
napisał/a: marcelakon 2014-03-06 16:39
Robię właściwie bardzo podobnie: jogurt naturalny, majonez, czosnek oczywiście, koperek, sól i pieprz