Staropolskie wiejskie jedzenie
napisał/a:
Kasia88
2009-12-15 21:17
Witajcie!
Jestem ostatnio poruszona niezdrową żywnością jaką serwują nam hipermarkety.
Dlatego nawet chleb sama wypiekam [mod:link usunięty]
Czekam na Wasze przepisy...
..
[ Dodano: 2009-12-15, 22:22 ]
Z tym co dotychczas znalazłam mżna zobaczyć na mojej stronie internetwej podanej
na moim profilu.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-12-15, 22:52 ]
DOMOWY CHLEB
SKŁADNIKI:
* 500 g mąki pszennej
* ¾ szklanki mąki żytniej
* 5 dkg drożdży
* płaska łyżka stołowa cukru
* 2 lub 3 płaskie łyżeczki soli
* jeżeli ktoś lubi można dodać ziarna słonecznika lub dyni, siemie lniane
* jak ktoś lubi można dodać otręby pszenne np. 4 łyżki
WYKONANIE:
W szklance letniej wody rozpuszczamy cukier i drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki. Wszystko rozcieramy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło ok. 1 godz.
W międzyczasie łączymy ze sobą mąkę i mieszamy z solą (można teraz dodać ziarna słonecznika, dyni ,siemie lniane, otręby pszenne według upodobań).
Gdy drożdże są już wyrosną, mieszamy je z mąką. Dolewamy wody, aby nadać mieszance konsystencję ciasta. Wyrabiamy ok. 10 minut, w razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę, tak aby ciasto nie kleiło się nam do rąk.
Gotowe ciasto znów odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie smarujemy olejem brytfankę lub keksówkę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Wyrośnięte ciasto wkładamy do wysmarowanej brytfanki. Chlebek możemy posypać np. kminkiem, sezamem, makiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. godzinę. Po wyjęciu z piekarnika zwilżyć chlebek zimną wodą.
Resztę można zobaczyć na mojej stronie internetowej. Pozdrawiam
Jestem ostatnio poruszona niezdrową żywnością jaką serwują nam hipermarkety.
Dlatego nawet chleb sama wypiekam [mod:link usunięty]
Czekam na Wasze przepisy...
..
[ Dodano: 2009-12-15, 22:22 ]
Z tym co dotychczas znalazłam mżna zobaczyć na mojej stronie internetwej podanej
na moim profilu.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-12-15, 22:52 ]
DOMOWY CHLEB
SKŁADNIKI:
* 500 g mąki pszennej
* ¾ szklanki mąki żytniej
* 5 dkg drożdży
* płaska łyżka stołowa cukru
* 2 lub 3 płaskie łyżeczki soli
* jeżeli ktoś lubi można dodać ziarna słonecznika lub dyni, siemie lniane
* jak ktoś lubi można dodać otręby pszenne np. 4 łyżki
WYKONANIE:
W szklance letniej wody rozpuszczamy cukier i drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki. Wszystko rozcieramy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło ok. 1 godz.
W międzyczasie łączymy ze sobą mąkę i mieszamy z solą (można teraz dodać ziarna słonecznika, dyni ,siemie lniane, otręby pszenne według upodobań).
Gdy drożdże są już wyrosną, mieszamy je z mąką. Dolewamy wody, aby nadać mieszance konsystencję ciasta. Wyrabiamy ok. 10 minut, w razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę, tak aby ciasto nie kleiło się nam do rąk.
Gotowe ciasto znów odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie smarujemy olejem brytfankę lub keksówkę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Wyrośnięte ciasto wkładamy do wysmarowanej brytfanki. Chlebek możemy posypać np. kminkiem, sezamem, makiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. godzinę. Po wyjęciu z piekarnika zwilżyć chlebek zimną wodą.
Resztę można zobaczyć na mojej stronie internetowej. Pozdrawiam
napisał/a:
aska801
2010-06-14 10:12
Polecam wiejski smalec na pajdzie chleba - do tego ogórek małosolny.