Suszone pomidory

napisał/a: ziekotka 2008-02-20 10:13
Dostałam od koleżanki słoik suszonych pomidorów. Wyglądają dość apetycznie. Co można z nimi zrobić?
napisał/a: elzbieta10 2008-02-20 16:51
Wygladaja apetycznie i sa pyszne :) Mozesz z nich zrobic surowke. Dokup peczek rukoli, dodaj kawalki pomidorow, do tego olej z oliwek, pieprz, sol. bardzo proste i cudownie smaczne.
Ta sama mieszanke suszonych pomidorow z rukola mozna wykorzystac na pizzy.
napisał/a: pXczek 2008-02-20 21:05
możesz też usmażyć na oliwie z oliwek sznycle z piersi z indyka (bez panierki tylko dobrze doprawione). pod koniec smażenia na każdy kotlet położyć plaster sera typu bleu (taki najbardziej pleśniowy) i wokół powrzucać pomidorki, żeby się podgrzały i oddały trochę soku. ziemniaczki i gotowe
napisał/a: katjusza 2008-02-21 10:15
można dodać je do sałatki...do pizzy...do penne....
sophie_s
napisał/a: sophie_s 2008-02-25 15:36
Makaron wstążki ugotować. Podsmazyc na tej oliwie z pomidorów kurczaka w kawałkach nie za dużych, a jak się zrumieni dołożyć pomidory pokrojone w paseczki. Do tego na patelnie wrzucić makaron, wymieszać dobrze, i dodać trochę parmezanu.
napisał/a: black_rose 2008-03-11 10:26
A la lubię wyjadać same, albo z oliwkami i fetą.
napisał/a: justy123 2012-01-05 04:40
możesz również zrobic bruschettę. z oliwą, zapiekanymi grzankami i świeżymi ziołami. Suszone pomidory możesz zmieszac ze świeżymi i parmezanem.
napisał/a: hanniannia 2015-02-09 13:47
Suszone pomidory są pyszne z pizzą lub zapiekanką :)
napisał/a: neweyes 2015-02-26 23:22
SUSZONE POMIDORY
*4 małe słoiczki
4 kg pomidorów
grubo mielona sól morska
łyżka octu winnego
łyżka bazylii
czubata łyżeczka oregano
płaska łyżeczka tymianku
płaska łyżeczka rozmarynu
5-6 ząbków czosnku
ok 0,5 litra oleju rzepakowego
Umyte pomidory przekrawam na połowę i wycinam zgrubienie po ogonku. Łyżeczką usuwam pestki i układam ciasno na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem. Oprószam grubo mieloną solą i wstawiam do piekarnika nastawionego na termoobieg, nagrzanego do 200 stopni, zmniejszam temperaturę do 90 stopni i po 30 minutach uchylam delikatnie drzwiczki.

Czas suszenia to 4 do 5 godzin w zależności od piekarnika. Pod koniec częściej zaglądam do piekarnika i wybieram pomidory które się wysuszyły. Wyciągam gdy pomidory są już mocno pomarszczone ale nie zupełnie wysuszone.

Pomidory wrzucam do miski, skrapiam octem i mieszam z ziołami. Czosnek kroję w cienkie plasterki. Pomidory układam dość ciasno w słoiczkach przekładając co jakiś czas czosnkiem (należy pamiętać, że po zalaniu olejem zwiększy się ich objętość). Tak przygotowane pomidory zalewam gorącym olejem, zakręcam słoiczki i odwracam do góry dnem. Słoiczków nie pasteryzuję.

Smacznego !
napisał/a: smerfetkaaa8 2015-03-12 17:58
Nagminnie robię pesto z suszonych pomidorów - tak jak zwykłe, tylko zamiast bazylii dodaję pomidory. Ale też świetnie się sprawdzają przy daniach ze szpinakiem.
napisał/a: lajkonik 2015-03-25 08:45
Uwielbiam suszone pomidory!
Najczęściej jem je w kanapce, albo w sałatce :)


sophie_s - muszę wypróbować Twój przepis :)
napisał/a: akatonka78 2015-08-25 14:06
Ja bardzo lubię suszone pomidory, są świetne jako dodatek do makaronów :)