Szarlotka

napisał/a: Scyntia 2009-07-28 14:18
Cześć dziewczyny:) Mam pytanie znacie jakiś dobry i sprawdzony sposób na szarlotkę. Jest taka słynna szarlotka na ciepło z lodami, wiecie jak ją zrobić. Znalazłam dużo przepisów w internecie ale coś mi się one nie podobają, czekam na wasze sprawdzone przepisy:)
napisał/a: Iria 2009-07-30 18:16
Ja uwielbiam wersję amerykańską czyli american apple pie.

Zagniatamy ciasto jak na tartę:
2 szkl. mąki
150g masła
3-4 łyżki wody
3 łyżki cukru

Najpierw rozdrabniamy masło z mąką i cukrem, a poźniej dodajemy wody i szybko zagniatamy. Gotowe wstawiamy do lodówki na 30 min.

W tym czasie robimy jabłka:
ok 8. średnich kwaśnych jabłek obieramy i dzielimy na "ósemki". Wszystkie wrzucamy do gara, dodajemy kilka łyżek cukru i dwie łyżki wody, łyżkę masła. Gotujemy pod przykryciem, aż jabłka trochę zmiękną, dodajemy cynamon (nie żałować).
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Ciasto z lodówki dzielimi nierówno na 2/3 i 1/3, rozwałkowujemy. Większą częścią wyścielamy dno i brzegi okrągłej foremki do tart (może być tortownica). Wsypujemy jabłka (bez soku, które puściły w garze) i przykrywamy drugą częścią ciasta. Brzegi dobrze zlepiamy.
Wstawiamy ciasto do piekarnika na ok. 40 min.

Moje wygląda dokładnie tak:




P.S. przed wstawieniem ciasta do piekarnika nakłuwamy je delikatnie nożem, przy środku.

Rewelacyjnie smakuje na zimno i na gorąco :)
napisał/a: Karolinka_U 2009-07-30 18:25
Iria, teraz to mi smaka na szarlotke zrobiłaś
napisał/a: Agula30 2009-10-25 11:39
szprycha specjalnie dla Ciebie

Szarlotka na kruchym spodzie:

Ciasto:

0,5kg mąki
1p margaryny np. Kasia
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże żółtka
1 całe jajko

Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i szybko zarabiamy.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na blasze wyłożonej pergaminem i nakłuwamy widelcem. Następnie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 min.

W tym czasie przygotowujemy jabłka:

2 kg jabłek (antonówka, szara reneta) obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy cynamon, cukier waniliowy i cukier do smaku (nie za dużo żeby nie były za słodkie).

Zakruszka:

0,5 p margaryny
0,75 szklanki mąki
0,25 szklanki cukru
1 cukier waniliowy


Wszystkie składniki szybko łączymy ze sobą i zarabiamy w postaci drobnej zakruszki (Ważne żeby margaryna była zimna)



Po 15 minutach wyjmujemy z piekarnika podpieczony spód i wykładamy jabłka (jeżeli mają bardzo dużo soku to go odlewamy ewentualnie posypujemy blat odrobiną tartej bułki)
Na wierzchu posypujemy przygotowaną zakruszką i wstawiamy na kolejne 45min do piekarnika


Smacznego
napisał/a: szprycha1 2009-10-25 11:48
napisal(a):szprycha specjalnie dla Ciebie


dziekuje juz sobie zapisuje i na nastepny weekend sprobuje zrobic dziekuje :*
caprio
napisał/a: caprio 2009-11-22 14:07
Ja właśnie wczoraj upiekłam szarlotkę:)
Przepis taki jak Aguli, tyle że do ciasta dodaje śmietanę, dzielę na 2 części. dzięki temu nie robię zakruszki
napisał/a: Itzal 2009-11-22 14:23
A ja robie jeszcze inaczej:

3 szkl mąki
pol szkl cukru
margaryna
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 zółtek

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypuje razem do gara, na tarce scieram do tego margarynę(po kazdym przejechaniu tarki margarynę maczam w mące), nastepnie wrzucam tam te 5 zółtek, zagniatam ciasto, zagniecione dzielę na 2/3 i 1/3, tę mniejszą czesc wrzucam do zamrazalnika, te wieksza rozprasowuję na blaszce.

Na ciasto rozprasowane na blaszce kroję jabłka- jak leci, byle byly pokrojone, sypię duuużo cynamonu, na to daję pianę ubitą z 5 bialek, 1/2 szkl cukru i 2 lyzki mąki ziemniaczanej lub budyniu smietankowego , na tę piankę scieram na tarce ciasto, ktore bylo w zamrazalniku, i do pieca- nagrzanego do ok 200 stopni- pisze, okolo, bo zawsze na oko robie Pieke tez na oko, ale wychodzi cos miedzy 40 minut a godziną chyba

Jest to moje niezawodne danie popisowe
napisał/a: Itzal 2009-11-22 19:14
Necia napisal(a):a na wierch budyń malinowy (3 budynie na 1 l mleka)

ale ja daje budyn sypki, znaczy sam proszek, a nie taki na mleku robiony- zeby ktos nie myslał, ze ten budyn gotuję uzywam w zastepstwie mązki ziemniaczanej, jak jej nie mam
napisał/a: ~gość 2010-01-12 21:41
Szarlotka po redaktorsku

Składniki:

Ciasto: 25 dkg mąki, 10 dkg margaryny, 8 dkg cukru pudru, 2 żółtka.


Masa: 50 dkg brzoskwiń z kompotu, 250 ml mleka, 250 ml śmietanki, 5 dkg masła, 2 dkg kakao, pół laski wanilii, l—2 żółtka, 5 dkg cukru pudru, 100 ml śmietanki kremowej, 2 dkg cukru pudru do śmietanki, 2 dkg rodzynków, 3 dkg mąki ziemniaczanej.


Przepis:

Ciasto przygotować (jak Szarlotka z jabłkami), rozwałkować, ułożyć w tortownicy tak aby przykryte były również boki na wysokości 3 cm, upiec na złoty kolor, wystudzić, obłożyć drobno pokrajanymi brzoskwiniami. Mleko zagotować z drobno pokrajaną wanilią, przecedzić. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlewać powoli do gorącego mleka mieszając trzepaczką, zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorącą masę mieszając trzepaczką, dodając jednocześnie po kawałku masła. Zalać brzoskwinie, wyrównać powierzchnię i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować ubitą śmietanką z cukrem i kakao, posypać opłukanymi rodzynkami.

[ Dodano: 2010-01-12, 21:42 ]
Szarlotka z jabłkami

Składniki:

Ciasto: 25 dkg mąki, 10 dkg masła lub margaryny, 8 dkg cukru pudru, 2 żółtka.


Masa: l kg jabłek, 10 dkg cukru kryształu, 2 dkg cukru pudru, 5 dkg rodzynków, jajo, l dkg bułki tartej, cynamon do smaku.


Przepis:

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Następnie rozwałkować, podzielić na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Większą częścią ciasta wyłożyć blachę lub tortownicę tak aby przykryte były również boki na wysokość 2 cm i podpiec w gorącym piekarniku na jasny kolor. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z bułką tartą, opłukanymi rodzynkami, cukrem kryształem i startym cynamonem, nałożyć na podpieczone ciasto, wyrównać powierzchnię, przykryć pozostałym ciastem, posmarować rozmąconym jajkiem, nakłuć widelcem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokrajać w kwadraty.