Szparagi
napisał/a:
~gość
2009-03-30 22:31
pirania, wygląda smakowicie!!ja tez bardzo lubię szparagi, ale dotychczas jadłam je przyrządzane w tradycyjny spósób tak jak opisuje marteczka, czyli z wody z odrobijną bułki tartej. Ale przyznaję, że szparagi z Twoich zdjęc wyglądają o niebo smakowciej w dodatku jak się jest wielbicielką połączenia szynki i sera
napisał/a:
Monini
2009-03-30 23:05
pirania, mniaaaaam! A powiedz mi skad je wytrzasnelas?
napisał/a:
pirania2
2009-03-30 23:22
Monini, szukałam szparagów już jakiś czas, jeszcze jakoś 3 tygodnie temu ich nigdzie świeżych nie mogłam znaleźć, potem pojawiły się w niektórych sklepach ale były np 4 szparagi związane i masakrycznie drogie
a wczoraj znalazłam je w ASDA (12 sztuk w całkiem rozsądnej cenie), zresztą w TESCO też widziałam się pojawiły
w ogóle Monini, to Ty zainicjowałaś w mojej głowie pomysł na spróbowanie szparagów - bo kiedyś napisałaś, że robiłaś - wiec i ja postanowiłam
dziękuje Ci za miłe słowa - może i ja kiedyś spróbuje je zjeść gotowane z bułką tartą
a wczoraj znalazłam je w ASDA (12 sztuk w całkiem rozsądnej cenie), zresztą w TESCO też widziałam się pojawiły
w ogóle Monini, to Ty zainicjowałaś w mojej głowie pomysł na spróbowanie szparagów - bo kiedyś napisałaś, że robiłaś - wiec i ja postanowiłam
dziękuje Ci za miłe słowa - może i ja kiedyś spróbuje je zjeść gotowane z bułką tartą
napisał/a:
Monini
2009-03-30 23:25
to wiem i baaardzo mnie to cieszy
Fajnie, ze dostalas swieze, niedlugo zacznie sie sezon
fakt, tez musza dobrze smakowac, czasami kupujemy sos holenderski w torebce i ugotowane nim polewany, rowniez swietnie smakuja
napisał/a:
camille
2009-03-31 08:48
Monini, widzę że jesteś ekspertem od szparagów...mam więc pytanko... widziałam że ktoś pisał że gotuje się związane...to ma jakieś znaczenie? no i czy jak będę je obierać to mam odciąć koniec czy tylko obskrobać? ogólnie jestem zwolenniczką warzywek ugotowanych na pół twardo...czy szparagi lepsze są własnie takie czy mięciutkie? no i zielone czy białe :) to chyba wszystkie moje dylematy szparagopochodne, jakbyś mogła mnie oświecić byłabym wdzięczna...pozdrawiam
napisał/a:
Monini
2009-03-31 09:00
ekspertem to za duzo powiedziane, ale postaram sie pomoc.
powinno sie je gotowac zwiazane, glowkami do gory. Nie wiem czy to ma wieksze znaczenie, moze ze sie tak nie porozwalaja ewentualnie przy wyciaganiu.
to zalezy o ktorym koncu mowisz. Glowki absolutnie nie, jest najbardziej delikatna, a dol tak, bo na pewno bedzie wyschniety po obcieciu przez kogos podczas zbierania.
nie cierpie mieciutkich warzyw, rowniez uwielbiam na pol twardo. I tak zalecaja w wiekszosci przepisow, ale wiadomo, kazdy ma inny gust.
to zalezy jak kto lubi, ja lubie oba rodzaje. A najbardziej delikatne sa podobno fioletowe... one sa scinane gleboko pod zienia, biale wyzej, a zielone to juz te, ktore wyrosly na powierzchnie.
napisał/a:
Karolinka_U
2009-05-08 11:15
Kochane moje potrzebuje na gwałt przepisu sprawdzonego na zupe krem ze szparagów
napisał/a:
Iria
2009-05-08 12:05
Karolinka_U, taki znalazłam: http://gotowanie.wkl.pl/przepis32606.html
kocham szparagi
kocham szparagi
napisał/a:
Karolinka_U
2009-05-08 12:07
Iria, nastepnym razem wykorzystam
Zrobiła wg wlasnego przepisu
ja też
Zrobiła wg wlasnego przepisu
ja też
napisał/a:
Iria
2009-05-08 13:35
Karolinka_U, jak ci wyszła zupa?? podaj przepis :) uwielbiam zupy-kremy!
napisał/a:
Karolinka_U
2009-05-08 13:38
jeszcze nie wiem bo mąż śpi po nocce a ja nie chce blendera uruchamiać jak śpi
Zagotowałam wode z kostką rosołowa, wrzuciłam ziele angielskie i liść laurowy, koperek i natke no i szparagi zagotowałam aż szparagi są miekkie wyciągne je, odcedze bulion i taki czysty dodam do szparagów i zmiksuje a co z tego wyjdzie sie okaże Napewno dam znać
Zagotowałam wode z kostką rosołowa, wrzuciłam ziele angielskie i liść laurowy, koperek i natke no i szparagi zagotowałam aż szparagi są miekkie wyciągne je, odcedze bulion i taki czysty dodam do szparagów i zmiksuje a co z tego wyjdzie sie okaże Napewno dam znać
napisał/a:
Sprawdzilamto
2012-01-31 08:40
mniam mniam, szparagi sa nieziemksie, najlepiej takie z szyneczka parmenska, zapiekane, pychota!