Szpinak
napisał/a:
sophie_s
2008-02-25 15:38
Czy to w ogóle daje się jeść? Bo jedyne z czym mi się kojarzy, to największy koszmar dzieciństwa :(
napisał/a:
iskaX
2008-02-25 15:41
ochydaaaa...:p
napisał/a:
dudek2
2008-02-25 16:58
Uwielbiam, ubóstwiam szpinak!!!!! Mmm... do ryżu, ryby, zupę szpinakową, makaron ze szpinakiem! Ach...
napisał/a:
ziekotka
2008-02-27 09:46
Szpinak jest super, tylko trzeba go dobrze zrobić i doprawić ;) Najlpeij czosnkiem, pieprzem i tymiankiem :)
napisał/a:
magwiz
2008-04-12 19:53
ja też od dziećiństwa miałam odruchy wymiotne i to na sam widok szpinaku! Jedyny raz, bez szemrania zjadłam zupę szpinakową, kiedymama powiedziała mi, że to zupa z sałaty zielonej. W ogóle byłam dzieckiem dla którego "kapustka" była bleee.... A "kapustką" było prawie każde warzywo i to nie tylko takie, które przypominało kapustkę z wyglądu.
jakiś czas temu dostałam od znajomej przepis na farsz do naleśników, który z powodzeniem można wykorzystać także do innych dań. i muszę przyznać, że odrobinę się do niego przekonałam.
A oto ono:
mala paczka (ok.450g choć na początku przekonywania się do tego warzywa to można dać mniej) mrożonego szpinaku,
1 op. fety,
1 op. serka wiejskiego,
paryczka chili (ewentualnie),
masło,
sól, pieprz do smaku.
Na łyżce masła posmażyć rozmrożony wcześniej szpinak. Następnie dodać ser feta i serek wiejski i wymieszać do jednolitej konsystencji. Ewentualnie dodać pokrojoną drobno paryczkę chili, posolić (choć zaznaczam, że feta jest dość słona i najlepiej przed doprawieniem spróbować, niż potem zyrzucić).
Co prawda breja się robi również mało apetyczna, ale naprawdę warto spróbować! Jak się zawinie w naleśnika to już wcale tak żle nie wygląda;)
jakiś czas temu dostałam od znajomej przepis na farsz do naleśników, który z powodzeniem można wykorzystać także do innych dań. i muszę przyznać, że odrobinę się do niego przekonałam.
A oto ono:
mala paczka (ok.450g choć na początku przekonywania się do tego warzywa to można dać mniej) mrożonego szpinaku,
1 op. fety,
1 op. serka wiejskiego,
paryczka chili (ewentualnie),
masło,
sól, pieprz do smaku.
Na łyżce masła posmażyć rozmrożony wcześniej szpinak. Następnie dodać ser feta i serek wiejski i wymieszać do jednolitej konsystencji. Ewentualnie dodać pokrojoną drobno paryczkę chili, posolić (choć zaznaczam, że feta jest dość słona i najlepiej przed doprawieniem spróbować, niż potem zyrzucić).
Co prawda breja się robi również mało apetyczna, ale naprawdę warto spróbować! Jak się zawinie w naleśnika to już wcale tak żle nie wygląda;)
napisał/a:
Ameba79
2008-04-14 13:22
To prawda, szpinak musi być dobrze doprawiony inaczej jest mdły i właśnie dlatego nie smakuje. Ja sama też nie lubiłam szpinaku, to z czym mi się kojarzył to wielka zielona kupa (przepraszam za zwrot) którą dostałam w przedszkolu do zjedzenia. Ale jakiś czas temu naszła mnie po prostu ochota na szpinak. Poczytałam trochę jak przyrządzają go inni i w końcu sama spróbowałam przygotować. I powiem szczerze, że szkoda iz tak późno. Teraz szpinak gości u mnie bardzo często na stole, przyrządzany na różne sposoby.Najważniejsze jednak by było dużo czosnku wtedy ma taki super smaczek.
napisał/a:
Ksara
2008-04-14 15:41
Ja również bardzo lubię szpinak jako dodatek do drugiego dania,ale również do naleśników ,bądź lazanii .Co więcej szpinak w moim domu jadają także moje, dzieci i same często proszą żeby zrobić im coś ze szpinakiem.Spróbujcie też świeżego szpinaku a nie tylko mrożonego.Smacznego:)
napisał/a:
jkawa
2011-02-03 11:18
Ja jestem niesamowitą fanką szpinaku. lubię go pod każdą postacią . Sam i jako dodatek do różnych potraw czy nadzienie. Najczęściej robię z czosnkiem jajkiem i łyżką śmietany. Zastanawiam się czy jest jakiś sposób na zrobienie szpinaku troszkę na słodko? co o tym myślicie?
napisał/a:
EweQ
2011-12-16 11:58
Szpinak + rozpuszczony ser lazur = idealny sos do makaronu :)
napisał/a:
ja-mama
2012-02-17 17:50
do szpinaku można przekonać się zajadając go w naleśnikach. Mój mąż w ten sposób się zajada a z jajkiem nie tknie. heee.
a ja uwielbiam pod każdą postacią.
a ja uwielbiam pod każdą postacią.
napisał/a:
veronika77
2012-07-13 17:24
hej dziewczyny szpinak jest super....
naprawdę!!!!!! chodz rok temu napisałabym bleee
ale znalazłam przepisy , do których można dodać szpinak:)
np.
placek ziemniaczany...
z makaronem
z rybą
zupa szpinakowa..
bomba..
chcesz być zdrowa jedz duża zielonego:D
same sprawdźcie...:D
http://gotowaniemojehobby.blogspot.com/2012/06/placek-po-wegiersku.html
naprawdę!!!!!! chodz rok temu napisałabym bleee
ale znalazłam przepisy , do których można dodać szpinak:)
np.
placek ziemniaczany...
z makaronem
z rybą
zupa szpinakowa..
bomba..
chcesz być zdrowa jedz duża zielonego:D
same sprawdźcie...:D
http://gotowaniemojehobby.blogspot.com/2012/06/placek-po-wegiersku.html
napisał/a:
natalka91
2013-10-25 19:04
Szpinak jest pyszny ale trzeba umieć go zrobić! Ja zawsze robię go tak:
Około 100 gram szpinaku podgrzewam w małym rondelku, dodaję łyżkę masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, dwie łyżki śmietany (lub w wersji dietetycznej jogurt naturalny) i wszystko mieszam. Wychodzi przepyszny dodatek do potraw :)
Około 100 gram szpinaku podgrzewam w małym rondelku, dodaję łyżkę masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, dwie łyżki śmietany (lub w wersji dietetycznej jogurt naturalny) i wszystko mieszam. Wychodzi przepyszny dodatek do potraw :)