Szybkie ciasta

napisał/a: kropla 2008-02-26 08:38
Uwielbiam szybkie i mało skomplikowane przepisy, może któraś z Was poleci mi jakieś dobre, proste ciasto, może być w proszku, aby dobrej firmy. Myślę, że warto na awaryjne sytuacje mieć coś takiego w domu. :)
anetakam0
napisał/a: anetakam0 2008-02-26 09:17
ZWYKŁY prawie BISZKOPT

4 jajka
8 łyżek cukru
8 łyżek wody
8 łyżek oleju
8 łyżek mąki
proszek do pieczenia, zapach, cukier waniliowy
po kolei wrzucasz do miski - ubijasz mikserem
pieczesz ok 40 minutek

można dodać rodzynki kandyzowane owoce
świeże jabłka truskawki

SMACZNEGO
napisał/a: kropla 2008-02-26 15:41
A nie wychodzi to zbyt suche? Można nasączyć albo czymś przełożyć to ciasto?
caprio
napisał/a: caprio 2008-02-26 21:45
Moja znajoma chwaliła ostatnio sernik z polewą toffi, to chyba oetkera jest. Ja najbardziej lubię babkę cytrynową też z tej firmy.
napisał/a: Shania9 2008-02-26 23:12
Witam! A ja z dobrych i szybkich ciast polecam ciasto marchewkowe chyba Delecty ( duza blacha). Często je piekę, roboty z nim mało, a bardzo smaczne. Dobry jest takze krem do Tiramisu Gellwe, do tego mozna upiec biszkopt.
napisał/a: kropla 2008-02-27 08:23
Nie jadłam jeszcze marchewkowego ciasta, ale nie lubię marchewki i jakoś sobie nie wyobrażam :) Czytałam już gdzieś o buraczkowym cieście :rolleyes:
Caprio, może wiesz czy ta polewa gotowa jest? Czy trzeba ją samemu gotować? No, no toffi...brzmi nieźle :) Rozejrzę się w sklepie.
anetakam0
napisał/a: anetakam0 2008-02-27 08:27
Marchewkowe ciasto kiedyś moja Mama piekła
Mój olejak nie jest za suchy ale ja lubię takie "suchawe" - oczywiście można przełożyć itp
napisał/a: ziekotka 2008-02-27 09:40
Z takich torebkowych polecam sernik na zimno Dr Oetkera, koniecznie z galaretką na wierzchu i owocami w środku.
napisał/a: kropla 2008-02-27 09:50
A ten sernik z toffi jadłaś? Ciekawa jestem...
napisał/a: agXaja 2008-02-27 09:58
ja z szybkich ciast mogę polecić śmietanowca:
- robimy 2-3 galeretki z odrobinę mniejszej ilości wody niż jest napisane na opakowaniu, i czekamy aź zupełnie się zśiądą
- 2 x 400ml tłustej śmietany i pół szklanki cukru - ubić
- 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczomy w odrobinie ciepłej wody, dolewamy do tego mleka do połowy kubka, łączymy ze śmietaną
- do śmietany wrzucany pokrojone/pociapane galaretki
- przekładamy do formy nasmarowanej masłem/margaryną
- na spod można dąc warstwę biszkoptów a na wierzch wylać jeszcze tężejącą galaretkę


Uwielbiam to ciasto :) Moźna je do woli modyfikować :)
caprio
napisał/a: caprio 2008-02-27 18:01
No ten śmietanowiec brzmi nieźle. Chyba się skuszę:) Spinka nie wiem w jakiej postaci jest ta polewa, ale pewnie w proszku, jak wszystkie ciasta dr O:). Musiałabyś zobaczyć w sklepie.
napisał/a: kropla 2008-02-28 09:52
Ja na tego śmietanowca nazywam salceson :)
Caprio, poszłam, zobaczyłam i kupiłam :) Nie mogłam się oprzeć :p