Tarallini - przepis

napisał/a: ~Aniaa 2010-01-03 12:14
Witam!
Zna ktoś z Was przepis na Tarallinki włoskie?

Podaje poniżej jeden z przepisów, jeszcze go nie próbowałam gdyż dopiero wczoraj został mi on przetłumaczony z włoskiego.

Tarallini z ostrymi papryczkami i koprem włoskim
350 gr mąki typ 00
150 gr mąki semola (gruboziarnistej)
100 gr oliwy z oliwek
5 gr soli
1 szkl. białego wina (woda)
nasiona kopru włoskiego (wg uznania)
oliwa z peeroncino (wg uznania)

wyrobić razem olej, mąkę, sól, ziarna kopru i pikantny olej.
Dodawać wino (ciepłe) aż do otrzymania miękkiego, elastycznego i
doskonale gładkiego ciasta (jeśli ktoś nie lubi zbytnio wina
rozcieńczyć wodą). Pozostawić przykryte ciasto na ok. 30 min.
Formować tarallini i wrzucać je na wrzącą wodę, poczekać aż wypłyną,
odcedzić i wyłożyć na ściereczkę do przeschnięcia. Można odczekać
gdy nie będą jeszcze zbyt osuszone lub poczekać do następnego dnia
(ja robię od razu jak przeschną). Wyłożyć na formę/naczynie
żaroodporne wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika na
180 stopni na około 30 minut (próbować, jeśli są już kruche wyjąć)
Smacznego :)


Jeżeli ktoś zna inne przepisy na tarallinki bardzo proszę o podanie :)
napisał/a: ~gość 2010-01-08 18:40
Dzięki Aniu, koniecznie wypróbuję, tylko czy da radę zrobić to ze zwykłej mąki?
napisał/a: ~Aniaa 2010-01-15 20:29
Myślę że tak, niektórzy robią ze zwykłej mąki, ale smak podobno inny niż w oryginale